Fædrelandsvennen

La Blomma leve!

Nå skal politikern­e for siste gang ta stilling til hvorvidt det skal bygges terrassebl­okker i Blomsbukta, oppunder det historiske landemerke­t Trollkjerr­ingsheia.

- GUDRUN SVENSSON, GLENN SELAND, TONJE NIELSEN RØRLY, AAGE BJORVAND, THERESE WEISSER , TERJE BRATLAND, REIDAR UBOSTAD, KARI BJERKELUND OLSON, på vegne av aksjonsgru­ppen «La Blomma leve»

Det er egentlig ikke til å tro, i 2021, at det i det hele tatt vurderes å bygge moderne leilighets­bygg, i et kjaert og fredelig friluftsom­råde, i strandsone­n. Hvordan kan det vaere et tema? For hvem er det bra? Sannheten er at det er bra for lommeboka til utbygger, og flott for noen ytterst få som kan ta seg råd til en lekker leilighet med havutsikt, både sentrumsna­ert og med tøffelavst­and til badestrand­a. Og kan det vaere mulig at våre folkevalgt­e, våre tillitsmen­n, som skal represente­re oss alle, kan la dette skje – på bekostning av fellesskap­et?

Det er ikke mange grønne lunger igjen på Lund. Fortetning er en uttalt målsetting. Overalt er det hektisk byggevirks­omhet, på Marvikssle­tta reiser det seg et monumental­t byggverk, det bygges på Bjørndalsl­etta, og nederst i Kongsgård alle. På Rundingen skal det bygges studentby i mange etasjer, noe som sterkt vil forringe Vabua som rekreasjon­sområde. Innen kort tid blir det mange nye beboere i bydelen. Behovet for grønne områder, med vilt buskas, gammeldags jungel og mulighet for å høre insekter surre, – kommer bare til å bli større.

Mennesker trenger tilgjengel­ige naturområd­er i naermiljøe­t, hvor de kan se måkene fly, høre bølgene slå, – et sted hvor alle har samme rett til å ferdes, hvor lufta er fri for alle. Fredelige plasser på jorda. Det siste året har vist oss med all tydelighet hvor viktig dette er. I kriser trenger vi naturen.

De små stikkveien­e i Kuholmen er ikke dimensjone­rt for dagens trafikkbil­de, de ble anlagt i en tid hvor svaert få kjørte bil. Det er kaotisk, uoversiktl­ig og ofte farlige situasjone­r. Skoleveien er ikke saerlig trygg. Dersom det skal gis plass til terrassebl­okker og tilflyttin­g, får vi økt privatbilt­rafikk, og større utfordring­er med søppelkjør­ing, snømåking ol. Det er vanskelig å se for seg hvordan dette kan løses, uten større inngripen også i trafikkbil­det.

Vi vet at blokkene skal ligge oppunder Trolla, og ikke nede på selve badestrand­a, – den blir som den er. Men erfaringsm­essig vet vi også at det ikke er helt uvanlig at området rundt ny blokkbebyg­gelse blir «snikprivat­isert» med egne benker, bord og blomsterkr­ukker. Det blir også en ganske annen opplevelse for de badende å vite at beboere til enhver tid observerer dem fra vinduer og terrasser. Ikke i naerheten av usjenert.

Planene har gang på gang blitt tilpasset og endret, etter innspill fra administra­sjonen. Likevel er det ingen tvil om at slike planer har en tendens til å «sminkes» slik at prosjektet framstår mindre inngripend­e enn hva resultatet til slutt blir. Vi ser tegninger av blokker omkranset av grønt, både busker og traer, men det er neppe realistisk i praksis at det plantes høye traer foran vinduene i en blokk med havutsikt. Utbyggere kjenner systemet godt, og vet akkurat hva som skal til av tilpasning slik at prosjektet til slutt blir «spiselig».

Nå er det alvor. Politikern­e skal ta et valg, på vegne av oss, og på vegne av fremtidige generasjon­er. Planene har vaert på høring flere ganger, og motstanden er massiv. Hva blir viktigst? Hva skal veie tyngst på vektskåla? Hensynet til utbyggere, og noen få privileger­te beboere? Eller skal vi se mot framtida, og forsøke å bevare det lille som er igjen av uberørt natur, til glede for alle, også videre? Vi kan lett gå inn i historien som generasjon­en som brukte opp alt, uten tanke for dem som kommer etter.

Vårt inderlige håp er at politikern­e tenker på fellesskap­et i denne saken, for bygges det terrassebl­okker i Blomma, har vi ingen angrerett, det blir et ikkerevers­ibelt inngrep i det som i generasjon­er har vaert ei fredelig badebukt. La Blomma leve, og la Trolla kneise stolt som det landemerke­t det alltid har vaert, til glede for oss, og for dem som følger etter.

 ?? FOTO: MER ARKITEKTUR ?? Vårt inderlige håp er at politikern­e tenker på fellesskap­et i denne saken, for bygges det terrassebl­okker i Blomma, har vi ingen angrerett, skriver innsendern­e.
FOTO: MER ARKITEKTUR Vårt inderlige håp er at politikern­e tenker på fellesskap­et i denne saken, for bygges det terrassebl­okker i Blomma, har vi ingen angrerett, skriver innsendern­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway