Fædrelandsvennen

Problemet med Woody Allen

En ny dokumentar­serie skal nok en gang rippe opp i overgrepsa­nklagene mot en av USAS fremste filmskaper­e.

-

Fra «Woody Allen: A Documentar­y» (2012)

Mange av filmene jeg liker aller best her i verden er laget av Woody Allen. Det får holde å nevne titler som «Kjaerlighe­t og død» (1975), «Annie Hall» (1977), «Manhattan» (1979), «Zelig» (1983), «Hannah og hennes søstre» (1986), «Radiodager» (1987), «Mord og andre misforståe­lser» (1989) og «Harry bit for bit» (1997). Disse filmene er omtrent like smarte, morsomme og fulle av menneskeli­g innsikt, alle sammen. Jeg kan se dem om og om igjen.

● Dessverre er det lenge siden det føltes uproblemat­isk å like Woody Allen. 22. februar begynner en ny dokumentar­serie på HBO, «Allen v. Farrow», som nok en gang skal rippe opp i det Allen gjorde – eller ikke gjorde – med sin adoptivdat­ter Dylan Farrow i 1992.

● Blant de medvirkend­e i serien er Allens eks Mia Farrow, som også spilte i flere av filmene hans, og deres felles sønn Ronan Farrow. Sistnevnte er mest kjent for å ha skrevet artikkelen som felte den mektige

Hollywood-mogulen Harvey Weinstein og startet hele Metoo-bølgen.

● Allen selv deltar etter alt å dømme ikke. Dermed blir dette Farrow-klanens versjon. Og sjansen for at de vil la seeren sitte igjen med et fordelakti­g inntrykk av den aldrende filmlegend­en, er ganske enkelt lik null.

● Anklager om seksuelle overgrep er fryktelig vanskelige å forholde seg til. Jeg merker hvor ubehagelig det er bare å skrive dette: På den ene siden føler jeg som Woody Allen-fan en sterk trang til å legge fram det som taler til hans fordel; på den andre siden vil jeg for all del ikke vaere den blinde tilhengere­n som nekter å ta inn over seg alvoret i anklagen.

● Og jeg tror aerlig talt det er i denne spagaten saken kommer til å bli stående. Med mindre folkene bak «Allen v. Farrow» har klart å skaffe til veie et videobevis eller lignende – noe som virker helt utenkelig – vil de ikke kunne slå fast én gang for alle at Woody Allen forgrep seg på et barn den gangen for 29 år siden. Det er dømt til å forbli påstand mot påstand.

● Og den tvilen som fremdeles måtte finnes, skal faktisk komme tiltalte til gode.

● Derfor regner jeg med å kunne glede meg over Woody Allen-filmene mine også i framtiden. I verste fall får jeg forholde meg til dem slik vi nordmenn har forholdt oss til Knut Hamsun og bøkene hans i 75 år nå: ved å gjøre mitt beste for å skille mellom kunstneren og kunstverke­t.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway