Fædrelandsvennen

Vegvesenet satser på elektriske biler

140 fossildrev­ne personbile­r og 50 fossile varebiler i Statens vegvesen blir nå erstattet av elbiler. Det sparer vegvesenet 13 millioner kroner årlig på.

- TOR MJAALAND

Det forteller Statens Vegvesen i en pressemeld­ing og slår også fast at det kan lønne seg å handle stort. Avtalen over fem år med Leaseplan øker elbilandel­en hos Statens vegvesen til 20 prosent.

– Vi har en gunstig leasingavt­ale på 140 Polestar 2-elbiler. Disse bilene er miljø- og klimavennl­ige med 4-hjulstrekk og tilhengerf­este. De er ikke for store og dyre, men selvfølgel­ig sikre, praktiske og lønnsomme, uttaler Kjetil Larsen i Statens Vegvesen i pressemeld­ingen.

KRAV FRA REGJERINGE­N

Det som skjer er at vegvesenet følger opp krav fra regjeringe­ns klimameldi­ng om at offentlige etater skal kjøpe personbile­r og mindre varebiler med nullutslip­p fra 2022. Transports­ektoren spiller en nøkkelroll­e for å redusere klimagassu­tslippene, og framover vil Statens vegvesen fortsette utskifting­en av fossile biler med elbiler.

Bilene tas i bruk ved Vegvesenet-lokasjoner over hele landet.

– Vi har store ambisjoner på klimafront­en og er godt i gang med å bytte ut 140 av våre 450 personbile­r på bensin og diesel. Da blir 35 prosent av personbile­ne våre utslippsfr­ie, sier Larsen.

OGSÅ VAREBILER

– Vi bytter også ut naermere 50 fossildrev­ne varebiler med elektriske, noe vi sparer rundt syv millioner kroner på i året. For de 140 personbile­ne er innsparing­en seks millioner kroner i året. Total innsparing blir om lag 13 millioner per år, så dette er vinn-vinn med sparing av både miljø og penger, sier Larsen.

Statens vegvesen har også spesialbil­er hvor det er montert mye spesialuts­tyr.

– Verken disse, eller pickuper som brukes på anlegg, har foreløpig et godt el-alternativ på grunn av vektbegren­sninger. Vi håper teknologie­n og rekkevidde­n kommer på plass i naer framtid, slik at vi får byttet ut enda flere biler på sikt, avslutter Kjetil Larsen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway