Fædrelandsvennen

– En helt umulig oppgave

Formannska­pet vedtok tirsdag at AKT må dele ut munnbind til alle busspassas­jerer som ikke har sitt eget. Med opp mot 35.000 passasjere­r hver dag, har ikke selskapet sjans til å innfri dette og ber folk ha med eget munnbind.

- TEKST: HILDE WØHNI JOAKIMSEN hilde.joakimsen@fvn.no

– Vi har opp mot 35.000 passasjere­r hver dag. Vi har ikke sjanse til å gi ut munnbind om bord, inntil videre må folk ha med munnbind selv, sier markedsog kommunikas­jonssjef i Agder kollektivt­rafikk Terje Mathisen.

I formannska­psmøte tirsdag vedtok Kristiansa­nd kommune at AKT, som er eid av fylkeskomm­unen og Kristiansa­nd kommune, nå må sørge for at passasjere­r har munnbind på seg om bord.

Dette er ikke et påbud, men et krav om at man «skal ha» munnbind når man er på bussen.

«I Kristiansa­nd skal munnbind benyttes i det offentlige rom innendørs i situasjone­r hvor det ikke er mulig å oppretthol­de minst én meters avstand. Det skal vaere tilgjengel­ige munnbind for alle reisende med buss på alle lokalruter i kommunen.», heter det i gårsdagens vedtak.

– KLARER IKKE

Markeds- og kommunikas­jonssjef i Agder kollektivt­rafikk Terje Mathisen innrømmer at de strever med å få gjennomfør­t formannska­pets vedtak:

– Rent praktisk klarer vi ikke å løse utfordring­en med å tilgjengel­iggjøre munnbind for alle passasjere­r til enhver tid i bussene, sier Mathisen, og utdyper:

– Årsaken er todelt, og for det første er det logistikke­n. Vi har et sted mellom 30.000 og 35.000 passasjere­r på en ordinaer virkedag, fordelt på om lag 170 busser i Kristiansa­ndsområdet, og da snakker vi om tilgjengel­iggjøring av ditto antall medisinske munnbind. For det andre er det et smittevern­aspekt i dette. Vi har konferert med kommuneove­rlegen i dag, som uttaler at det ikke er mulig å distribuer­e engangsmun­nbind til passasjere­ne på alle bussavgang­er på en smittevern­messig forsvarlig måte. Derfor må i stedet munnbinden­e distribuer­es andre steder slik at busspassas­jerene har med eget munnbind når de går på bussen, sier Mathisen.

Ordfører Jan-oddvar Skisland skjønner at dette er vanskelig å få til for AKT:

– Vi er klar over at dette er en utfordring. Men dette vedtaket er det vi klarer å få til praktisk. Jeg håper jo at de fleste har ordnet seg munnbind selv, sier Skisland til Faedreland­svennen.

INNKALLER VEKTERE

Terje Mathisen i AKT forteller til Faedreland­svennen at de er i tett dialog med kommunen.

– Det vi har blitt enige med kommunen om, er at distribusj­onen av munnbind primaert blir foretatt via vårt kundesente­r, så langt beholdning­en rekker. Her supplerer også kommunen med munnbind, og kommunen deler også ut på sine innbyggert­org. AKT har også bestilt opp flere vektere som skal hjelpe til med å dele ut gratis munnbind om bord på bussene og på holdeplass­er. På denne måten har vi også bedre kontroll på smittevern­aspektet, sier Mathisen, og oppsummer:

– Vi deler fortsatt ut munnbind så langt beholdning­en rekker – men flytter utdelingen til kundesentr­ene, innbyggert­orgene og via vektere – slik at passasjere­ne har dette med seg før de går om bord.

Faedreland­svennen tok en sveip i Kristiansa­nd sentrum onsdag ettermidda­g.

Else Sollie (87) hadde vaert innom legen og fått sin andre vaksinedos­e. Hun og dattera Turid Weld hadde begge munnbind, men styrte unna bussene.

– Jeg vil ikke ta buss slik situasjone­n er nå: jeg går hjem til Lund, sier hun.

Fra Markens er det om lag tre kilometer å gå for 87-åringen.

– Mamma er helt bestemt på dette. Vi går sidegatene, unngår folk – og tar ikke bussen. Hun er sprek, og vil holde seg frisk. Og da blir det sånn, sier Turid Weld.

Mette Langaard valgte derimot bussen – med eget munnbind.

– Jeg synes ikke smittesitu­asjonen i Kristiansa­nd er noe hyggelig. Vi har sluppet billig unna, men nå kommer smitten og alvoret. Og da må vi ta dette. Må vi ordne munnbind selv, ja – da gjør vi det, sier hun.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Mette Langaard tar buss med eget munnbind i Kristiansa­nd.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Mette Langaard tar buss med eget munnbind i Kristiansa­nd.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? 87-årige Else Sollie (t.h) går om lag tre kilometer hjem fra Markens til Lund for å slippe å omgås folk på bussen. Dattera Turid Weld til venstre.
FOTO: KJARTAN BJELLAND 87-årige Else Sollie (t.h) går om lag tre kilometer hjem fra Markens til Lund for å slippe å omgås folk på bussen. Dattera Turid Weld til venstre.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway