Fædrelandsvennen

Munnbind – hvem skal det tas hensyn til?

Det er med forundring jeg har fulgt med på debatt og det endelige vedtak til innstramni­nger i Kristiansa­nd kommune vedrørende den økning av smitte vi har hatt i det siste.

- SVEINUNG SØNDERVIK JOHNSEN

● Dette spesielt med hensyn til det endelige vedtaket når det gjelder munnbind. Det lyder at man skal benytte munnbind i det offentlige rom innendørs hvis det ikke er mulig å oppretthol­de en meters avstand.

Man har benyttet ordet skal istedenfor å sette et påbud om å bruke det og forklaring­en på dette må sies å vaere ytterst merkelig. Ordfører Skisland ble spurt om dette i Fvn-tv. Han sa at et påbud ville vaere å gjøre det ulovlig hvor det kunne bli politianme­ldelse og betydelige bøter noe som ordføreren mente ville gå veldig langt i å gripe inn i noe som veldig mange ville oppleve er å gå for langt.

Det som dette vedtaket da i realiteten betyr er at det er opp til den enkelte om de vil bruke munnbind eller ikke. Vil du ikke, finnes der ingen sanksjonsm­uligheter, slik at dette ordet skal som er brukt er et skal som det er opp til enhver å føye seg etter.

Jeg trodde i min naivitet når det gjaldt dette med munnbind at her skulle vi alle bruke det der vi er i det offentlige rom og man ikke kan holde avstand. Meningen trodde jeg var å forsøke å stoppe smitten slik at våre eldre og mennesker med underligge­nde sykdommer kunne bli litt tryggere. Slik som vedtaket er nå er det altså opp til hver enkelt hva de vil gjøre.

Man ser altså hen til og tar hensyn til de «stakkarene» som skulle bli tatt i å ikke bruke munnbind istedenfor å fokusere på den smitte vi muligens kan stoppe med derav mindre alvorlige sykdom for store grupper.

Etter min mening skal fokuset ikke her vaere på de «stakkars folkene» som bevisst ikke vil bruke, men heller på de grupper vi kan hjelpe dersom påbudt munnbind kan stoppe den villsmitte­n som nå er. Jeg har og den tillit til politiet at de ikke automatisk ville anmelde alle de som ikke bruke munnbind, men gi de, en sjanse til å gå og kjøpe, eller ta på seg et de evt. har med seg før de ville vurdert en anmeldelse.

 ?? FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM ??
FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway