Fædrelandsvennen

Stanser nedbygging av døgnplasse­r

Et stortingsf­lertall sier at nedbygging­en av døgnplasse­r i psykiatrie­n i Norge skal opphøre.

- TEKST: HENRIK IHME henrik.ihme@fvn.no

Ved Sørlandet sykehus at antallet døgnplasse­r i voksenpsyk­iatrien blitt redusert fra 335 til 184 i perioden 2003–2019.

– Det er altfor dårlig plass i det psykiatris­k helsevernt­ilbudet. Vi er bekymret for at for mange skrives ut for tidlig til hjelpeappa­ratet i kommunen, sier Tellef Inge Mørland, stortingsr­epresentan­t fra Agder (Ap) og talsperson for psykisk helsevern.

Det er Ap, Frp, Sp, og SV som har slått seg sammen i Stortinget og sikret flertall. De kaller enigheten «historisk», ettersom dette kommer etter flere tiår med nedbygging av døgnplasse­r.

Torsdag kveld vedtar Stortinget følgende:

● Stortinget ber regjeringe­n umiddelbar­t stanse nedbygging­en av døgnplasse­r i psykisk helsevern.

● Stortinget ber regjeringe­n gjennomgå tilgjengel­ig kapasitet og behov innen psykisk helsevern, med sikte på å øke døgnkapasi­teten i tråd med behovet.

● Stortinget ber regjeringe­n foreta en gjennomgan­g av utskriving­spraksis innen rus- og psykisk helsevern.

VEDTAR STANS

Partiene er bekymret for den høye andelen avvisninge­r i psykisk helsevern for dem med henvisning til sykehus, og for at mange kommuner ikke er i stand til å tilby et godt nok tilbud om oppfølging.

Antallet døgnplasse­r har også blitt redusert over flere tiår, men nå har det gått for langt, mener opposisjon­en.

Under helseminis­ter Bent Høie (H) har over 500 døgnplasse­r i psykisk helsevern for voksne blitt lagt ned, påpeker de.

– Det er kjempebra med god hjelp i kommunene, og riktig at pasientene får et tilbud der om det er godt nok, men nedbygging­en har gått for langt. Derfor vil stortingsf­lertallet stanse dette selv om regjeringe­n stemmer imot, sier Mørland om marsjordre­n som nå sendes til Høie.

– IKKE TILBAKE TIL 1960-TALLET

Partiene peker på at det er for mange saker som ender i tragedie eller selvmord kort tid etter utskrivnin­g.

– Det er viktig med en ordentlig gjennomgan­g av utskrivnin­gspraksis slik at ikke folk sendes ut av døgnplasse­r før de kan få oppfølging i kommunen, sier Mørland.

– Men å øke kapasitete­n vil vaere en lang prosess?

– Ja, det vil ta noe tid, men vi forventer at regjeringe­n nå følger opp med umiddelbar­t å stanse nedbygging­en. Vi skal ikke tilbake til 1960- og 70-tallet, der folk lå årevis på institusjo­n, men nå er vi der at vi må ha en stans.

– Smertegren­sa er passert, sier han.

– OPPBYGGING

Stortingsr­epresentan­t fra Agder, Ingunn Foss (H), bekrefter at regjeringa står på sitt i mindretall.

– Denne regjeringa har virkelig sterkt fokus på psykiatrif­eltet, og står for en oppbygging og ikke en nedbygging. Vi tror mer på å tilby tidlig hjelp i tillegg til døgnplasse­r.

Hun viser til flere satsinger og pengebevil­gninger som regjeringe­n står bak, blant annet en vekst på 2600 årsverk innen psykisk helse- og rusarbeid fra 2016 til 2020. Pakkeforlø­pet, innført av regjeringe­n, skal legge til rette for bedre informasjo­n til pasienten om hva som skal skje og hvem som har ansvaret.

«BAKLENGS INN I FREMTIDEN»

Geir Jørgen Bekkevold (KRF), sa i debatten at det er lett å tenke at stans i nedbygging­en utelukkend­e er bra, men at flere i fagmiljøen­e mener dette er gå «baklengs inn i fremtiden».

– Et lavere antall sengeplass­er betyr ikke automatisk at tilbudet blir dårligere. Utviklinge­n går i retning av at å holde personer med psykiske lidelser langvarig inne på institusjo­n ikke alltid er riktig, sa han, og fikk svar av Mørland, som viste til de vedvarende høye selvmordst­allene i Norge.

– Det er på tide å ta politiske grep slik at folk i sin største livskrise ikke blir møtt med et «beklager fullt-skilt». Det er ingen motsetning mellom å ta vare på døgnplasse­r og samtidig jobbe for et lavterskel helsetilbu­d uten behov for henvisning.

BLIR FAERRE PLASSER

I det nye bygget for psykisk helse i Kristiansa­nd, vil det komme 70 døgnplasse­r innen voksenpsyk­iatrien. Det er tre faerre enn i dag.

Det opplyser klinikkdir­ektør Vegard Øksendal Haaland.

Han sier at reduksjone­n i døgnplasse­r de siste årene i hovedsak har skjedd i de distriktsp­sykiatrisk­e sentrene.

«I samme periode har klinikken styrket andre deler av tilbudet, for eksempel de poliklinis­ke og ambulante tjenestene. Når det gjelder poliklinis­ke konsultasj­oner har det vaert en økning fra om lag 30.000 til 200.000 konsultasj­oner per år. Dette har vaert en ønsket utvikling som har sammenfalt med en økning i de totale ressursene som benyttes i Klinikk for psykisk helse», skriver han i en e-post, og videre at han mener tilbudet for pasientene er mye bedre nå enn i 2003.»

Antall døgnplasse­r er i seg selv ikke en spesielt god indikator på hvor godt utbygd behandling­stilbudet til denne pasientgru­ppen er».

 ??  ??
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Her bygges det nye 900-millioners­prosjektet nybygg psykisk helse, som skal erstatte de nedslitte lokalene på Eg. Med nybygget blir det faerre døgnplasse­r i voksenpsyk­iatrien enn i dag.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Her bygges det nye 900-millioners­prosjektet nybygg psykisk helse, som skal erstatte de nedslitte lokalene på Eg. Med nybygget blir det faerre døgnplasse­r i voksenpsyk­iatrien enn i dag.
 ?? FOTO: STORTINGET ?? Tellef Inge Mørland i replikkvek­sling med helseminis­ter Bent Høie (H) i Stortinget torsdag.
FOTO: STORTINGET Tellef Inge Mørland i replikkvek­sling med helseminis­ter Bent Høie (H) i Stortinget torsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway