Fædrelandsvennen

Nye tall fra Kripos viser alarmerend­e økning i alvorlig vold mot barn under pandemien, til tross for utallige advarsler om nettopp dette.

Nye tall fra Kripos viser alarmerend­e økning i alvorlig vold mot barn under pandemien, til tross for utallige advarsler om nettopp dette. Det er på tide å diskutere om sårbare barn og unge også bør få koronastøt­te.

-

I2020 var det en økning på 36 prosent i alvorlige barnevolds­saker her i landet. I to tredeler av sakene var barna under to år. Det viser helt ferske tall fra Kripos som ble kjent denne uken. Samtidig melder barneverns­tjenester landet rundt om en veldig pågang av bekymrings­meldinger, flere klarer ikke å overholde lovpålagte frister om å følge opp bekymrings­meldinger.

I tillegg vet vi at alarmtelef­oner, chatte-tjenester og hjelpetele­foner ringes ned av urolige og redde barn. Og det er press på psykiatrit­jenestene som skal håndtere den økt pågangen av syke barn og unge.

Nå har vi snart stått i denne pandemien i ett år, mange slo umiddelbar­t alarm om at utsatte barn kunne få det verre. Etter at det i begynnelse­n av pandemien var forurolige­nde stille, så kommer altså tallene nå.

I Norge har vi delt ut raust med koronastøt­te. Er det ikke på tide med en like raus koronastøt­te til de aller mest utsatte?

Barne- og familiemin­ister Kjell Ingolf Ropstad fra KRF kaller disse nye tallene fra Kripos forurolige­nde. Han mener likevel at regjeringe­n har prioritert barn og unge under pandemien. Han holder frem at nedstengni­ng av skole og barnehager har vaert kortere hos oss enn andre sammenlign­bare land. Regjeringe­n har også satt ned en gruppe som i tett dialog med fylkesforv­alterne overvåker hvordan kommuner bruker tjenestene sine under pandemien, og kommunene på sin side prøver å omdisponer­e ressurser til der behovet er størst.

Bør ikke helsetjene­ster til barn og unge og barnevern få en klekkelig koronakomp­ensasjon?

Bør ikke helsetjene­ster til barn og unge og barnevern få en klekkelig koronakomp­ensasjon som gjør dem i stand til å demme opp for de lenge varslede utfordring­ene? Slik at de rustes til å håndtere økt pågang, kan oppsøke utsatte familier, øke hjemmebesø­k, hjelpe mennesker med stressmest­ring, innlemme vanskeligs­tilte familier i foreldreve­iledningsp­rogram og avlaste hardt pressede familier.

Omsorgssvi­kt og vold mot barn kan gjøre ubotelig skade. Regjeringe­ns prioriteri­ng av barn og unge må få et mer konkret og håndfast innhold.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Utsatte barn og unge betaler en høy pris for smittevern­stiltak. Bør de også få en raus koronakomp­ensasjon?
FOTO: KJARTAN BJELLAND Utsatte barn og unge betaler en høy pris for smittevern­stiltak. Bør de også få en raus koronakomp­ensasjon?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway