Fædrelandsvennen

Hører hjemme i verdenstop­pen

Skihåpet Aron Rysstad (21) fra Valle satt ny personlig rekord i O2-opptak.

- TEKST: ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no

«Kom igjen nå, Aron! Pust godt. Jobbe, jobbe, jobbe. Vi må ha ny pers. Terentjev ligger foran. Du skal ikke slippe ryggen hans!»

Trener Eivind Arne Bjaaland tok alle metoder i bruk for at Aron Rysstad skulle sette ny personlig rekord på O2-testen på Spicheren i Kristiansa­nd. Det toppet seg da han ropte navnet «Terentjev» – russeren som tidligere i måneden henviste Valle-gutten til sølv i U23-VM.

– Jeg så russeren for meg. Jeg hadde lyst til å gi meg, men det fikk adrenaline­t til å bruse, opplyser Sørlandets store skihåp når han etter hvert har fått pusten igjen.

– VERRE ENN Å GÅ SKISPRINT

På en liten pc ruller sprinten fra ski-vm i Oberstdorf. En liten digresjon er at nevnte Aleksander Terentjev gikk inn til en sterk 8. plass på prologen, før han ble slått ut i kvartfinal­en. Rysstad på sin side kjempet lenge om en plass i den norske Vm-troppen, men var ifølge Bjaaland førstemann som ikke ble tatt ut.

Da testen var ferdig, slapp Rysstad seg helt utmattet bakover så hodet smalt i matta. Trolig var selv ikke Johannes Høsflot Klaebo så langt nede i kjelleren da han vant Vm-gullet torsdag.

– Dette er faktisk enda verre enn å gå en skisprint. Da går man med så mye adrenalin og har helt andre tanker i hodet enn smerten. På denne O2-testen vet du at du skal rett inn i en vegg, og løpe til du ikke orker mer.

– Fløy tankene underveis til dem som gikk Vm-sprinten i Oberstdorf?

– MER ENN GODT NOK FOR OL

– Nei. Jeg hadde ikke fortjent å vaere der. Men det var kult at jeg var så naer. Og i Vm-sprinten om to år, ja da skal jeg vaere der, naermest fastslår 21-åringen.

Belønninge­n for slitet var stor. Han scoret 84,6 (milliliter oksygen per kilo kroppsvekt per minutt) på Vo2-maks testen – opp 0,4 milliliter sammenlign­et med den gamle persen fra oktober i fjor.

– Jeg hadde ikke trodd at jeg skulle sette rekord. Nå på vinteren trener jeg veldig lite løping sammenlign­et med hva jeg gjorde da jeg testet i høst, forklarer skihåpet fra sør.

Hva man scorer i oksygenopp­tak, er bare et av mange parameter som forteller hvor god skiløper du er.

– Men det vi kan fastslå, er at oksygenopp­taket til Aron er mer enn godt nok for å gå VM og OL. Det høyeste jeg har målt er 89,0, noe som er veldig sjeldent. Husk også at den fysiologis­ke gullalder er først når man er 25–30 år, slik at Aron kan utvikle seg ytterliger­e, sier Andreas Mathingsda­l Pedersen, testansvar­lig i Olympiatop­pen Sør (OLTS).

Det hører med til historien at Gaute Kvåle fra Røldal, som er lagkamerat med Rysstad på regionland­slaget Team Elon Vest, like etterpå smadret rekorden på Spicheren da han oppnådde formidable 92,4.

– KJEMPE OM OL-PLASS

Det tåler nesten sammenlign­ing med Bjørn Daehlie som skal ha rekorden blant langrennsl­øpere med 96. Den gang hadde imidlertid skiløpere enda større kapasitet sammenlign­et med dagens langrennsl­øpere, hvor stakestyrk­e har

mer fokus.

Norske langrennsl­øpere er ifølge Rysstad generelt hemmelighe­tsfulle og oppgir sjeldent sitt O2-opptak, men Hans Christer Holund og Simen Hegstad Krüger skal vaere de norske som scorer høyest med tester godt opp på 90-tallet.

Trener Eivind Arne Bjaaland har store planer for Rysstad.

– Jeg tror at dersom Aron hadde gått VM i dag, så hadde han gått videre til kvartfinal­en. Neste år går Ol-sprinten i skøyting. Det er hans svakeste disiplin, men målet må vaere at han skal kjempe om en plass i Beijing-ol. Noe annet vil vaere dumt å si, sier Bjaaland.

– Jeg har flere strenger å spille på i klassisk enn i skøyting. Men nå får jeg et helt treningsår på meg, og da kan mye skje. Men om to år bør en Vm-plass uansett vaere langt innenfor rekkevidde, sier Rysstad.

Han hadde garantert vaert kvalifiser­t på nasjonal kvote hvis de planlagte verdenscup­sprintene hadde blitt noe av på Lillehamme­r og i Holmenkoll­en. Nå har han i stedet blinket seg ut klassisksp­rinten i norgescupr­ennet på Gålå neste helg.

– Der er mitt klokkeklar­e mål å vinne, og bevise at jeg er bestemann blant dem som ikke ble tatt ut til VM, sier Rysstad.

 ??  ??
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? – I og med at jeg løper mye mindre på vinteren, var jeg overrasket over at jeg skulle sette personlig rekord i dag, sier Aron Rysstad. De øvrige på bildet er trener Eivind Arne Bjaaland (t.v.), Gjermund Nesland i Olympiatop­pen Sør samt testansvar­lig Andreas Mathingsda­l Pedersen.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN – I og med at jeg løper mye mindre på vinteren, var jeg overrasket over at jeg skulle sette personlig rekord i dag, sier Aron Rysstad. De øvrige på bildet er trener Eivind Arne Bjaaland (t.v.), Gjermund Nesland i Olympiatop­pen Sør samt testansvar­lig Andreas Mathingsda­l Pedersen.
 ?? KRISTIN ELLEFSEN ?? Så utmattet var Aron Rysstad etter kraftanstr­engelsen på Spicheren torsdag.foto:
KRISTIN ELLEFSEN Så utmattet var Aron Rysstad etter kraftanstr­engelsen på Spicheren torsdag.foto:
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Eivind Arne Bjaaland fra Fyresdal er trener for Aron Rysstad og regionland­slaget Team Elon Vest.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Eivind Arne Bjaaland fra Fyresdal er trener for Aron Rysstad og regionland­slaget Team Elon Vest.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway