Fædrelandsvennen

Vurderer dramatiske tiltak

● kan forby arrangemen­ter ● kan sette videregåen­de på rødt nivå ● kan stenge kjøpesentr­e ● kan ha kun 10 naerkontak­ter i uka

- TEKST: FRANK MERSLAND frank.mersland@fvn.no

Mandag møtes formannska­pet i Kristiansa­nd til ekstraordi­naert møte. Hvis smitten fortsetter å øke vurderes det som ordfører Jan Oddvar Skisland karakteris­erer som dramatiske tiltak.

– Vi kan ikke la smittekurv­en fortsette å utvikle seg videre oppover, sier ordfører i Kristiansa­nd, Jan Oddvar Skisland (Ap).

I en digital orienterin­g til formannska­pet i Kristiansa­nd torsdag ettermidda­g fortalte han om smittestat­us, økt press på enkelte av de kommunale tjenestene og hvordan den nye smittevern­forskrifte­n som ble vedtatt tirsdag skulle følges opp.

MER DRAMATISKE TILTAK

Under orienterin­gen til formannska­pet ramset ordføreren opp hva som kan vaere i vente dersom smitten fortsetter å stige.

– Mulige tiltak da er å forby arrangemen­ter, stenge kjøpesentr­e og innføre rødt nivå på skolene. Da er vi over på langt mer dramatiske tiltak enn nå. Vi må ha en prosess rundt dette, sa Skisland til politikerk­ollegene.

Tonen var den samme etter møtet.

– Hvis ikke det snur litt fort, er vi inne på risikonivå fire. Da er det aktuelt å anbefale de tiltakene som er aktuelle på dette nivået, sier Skisland.

TI NAERKONTAK­TER I UKA

I følge kommuneleg­ehåndboka innebaerer nivå 4 blant annet hjemmeunde­rvisning for elever i videregåen­de skole, at maksimalt 50 prosent av plassene på kollektivt­rafikken benyttes og at antallet kontakter i løpet av en uke ikke skal overstige 10 personer.

Det kommer eventuelt som tillegg til de tiltakene som allerede er innført. Det er opp til den enkelte kommune å vedta styrken i tiltakene som skal innføres, hvis de er kraftigere enn de nasjonale forskrifte­ne.

Tidlig torsdag ettermidda­g skrev Kristiansa­nd kommune at det er avgitt 352 positive koronatest­er i kommunen så langt i februar.

FREMSKYNDE­T

Ordføreren var i utgangspun­ktet innstilt på å gjennomfør­e et nytt orienterin­gsmøte mandag for å holde formannska­pet oppdatert på smittesitu­asjonen etter at de nye forskrifte­ne har fått virke i noen dager. Det er innkalt til ordinaert møte i formannska­pet onsdag neste uke.

– Hvis det fortsetter å utvikle seg slik det gjør nå, er det ikke sikkert vi kan vente til onsdag. Det kan vaere vi skal gjøre orienterin­gsmøtet på mandag om til et ordinaert formannska­psmøte hvor vi kan fatte beslutning­er, sa Renate Haegeland (H) under orienterin­gen.

Haegelands innspill ble tatt til følge. Det betyr at formannska­pet som møtes allerede mandag kan beslutte nye tiltak dersom situasjone­n tilsier det.

UNNGÅ NEDSTENGNI­NG

Skisland regner med at mandagens møte først og fremst blir en oppfølging av status og en informasjo­n om hvordan tiltakene som er innført slår ut. Og at man får litt mer detaljert informasjo­n om hvordan den nye smittevern­forskrifte­n skal forstås.

– Slik vi hadde det i mars med tilnaerma full nedstengni­ng, håper jeg i det lengste å unngå, sier Skisland.

– Har dere noe valg hvis smitten øker?

– Jeg skulle gjerne visst om tiltakene vi har satt inn bidrar til å snu den kurven. Da behøver vi ikke ytterliger­e tiltak, sier Skisland.

 ??  ??
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Jan Oddvar Skisland på Sandens kjøpesente­r torsdag. Han mente munnbind bruken hadde forbedret seg fra onsdag til torsdag.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Jan Oddvar Skisland på Sandens kjøpesente­r torsdag. Han mente munnbind bruken hadde forbedret seg fra onsdag til torsdag.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Renate Haegeland (H) mente det var for sent å vente til onsdag neste uke før man eventuelt kunne endre smittevern­stiltak i Kristiansa­nd.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Renate Haegeland (H) mente det var for sent å vente til onsdag neste uke før man eventuelt kunne endre smittevern­stiltak i Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway