Fædrelandsvennen

– Ha på munnbindet når du er på butikken

Kristiansa­nd-ordfører Jan Oddvar Skisland sier at folk i Kristiansa­nd bør bruke munnbind når de er på butikker og kjøpesentr­e. Renate Haegeland, gruppelede­r i Høyre, mener kommunens vedtak ikke fungerer godt nok.

- TORMOD FLEM VEGGE

– Jeg var på butikken i går. Da satt jo folk i kassa uten munnbind. Det er ganske tullete med tanke på hva vi har bestemt, sier Jan Oddvar Skisland (Ap), ordfører i Kristiansa­nd kommune.

Tirsdag gjorde formannska­pet i Kristiansa­nd blant annet følgende vedtak knyttet til bruk av munnbind:

«Kristiansa­nd kommune mener at munnbind skal benyttes i det offentlige rom innendørs i situasjone­r der det ikke er mulig å oppretthol­de minst én meters avstand.»

– TYDELIG NOK?

Skisland mener kommunen kanskje ikke har kommuniser­t tydelig nok når det gjelder hva dette vedtaket innebaerer.

– I nasjonale forskrifte­r står det at du skal benytte munnbind hvis du ikke klarer å holde meteren. Dette er en personlig vurdering, sier han.

– Har folk i Kristiansa­nd ikke forstått vedtaket eller bryr de seg ikke om det?

– Det er en av de to. Jeg er litt urolig for dette, om vi må kommuniser­e ut enda bedre hva vi har bestemt, på hjemmeside­r, via sms eller via mediene.

– Hvis du skal vaere tydelig nå, hva vil du si?

– Jeg tenker at alle som skal vaere på et offentlig sted med en del folk, på butikker og handlesent­re, skal ha med seg munnbind og ta det på når de går inn.

– Tror du ikke det er en del som går inn på butikken og satser på at de klarer å holde meteren?

– Jeg tror kanskje det handler om det. Folk skal ha på seg munnbindet i butikken, når de passerer folk og når de er i kassa. Man trenger ikke å vurdere om man er én meter fra et menneske eller én og en halv. Det mye greiere å ha på munnbindet.

– EN TOLKNINGSM­ULIGHET

Vidar Udjus, politisk redaktør i Faedreland­svennen, mener at kommunens vedtak er tydelig.

– Jeg tenker at vedtaket egentlig er ganske klart, nemlig at folk skal ha på munnbind hvis det ikke er mulig å holde én meters avstand. Formannska­pet ville ikke vedta et forskrifts­messig påbud, fordi politiet da må kontroller­e om vedtaket overholdes, kommentere­r Udjus.

– Kunne formannska­pet vedtatt at folk skal ha på munnbind innendørs, uten at de la til «der det ikke er mulig å oppretthol­de minst én meters avstand»?

– Det kunne vaert en mulighet, som er strengere enn det de nå har vedtatt. Det er helt opplagt at politikern­e har gitt folk flest en tolkningsm­ulighet her. Om politikern­e vil skjerpe inn dette, så kan de fjerne dette med én-meteren eller ta skrittet fullt ut og vedta et forbud.

Skisland sier at det må vurderes strengere tiltak hvis det nåvaerende munnbind-vedtaket ikke har effekt.

ØNSKER PÅBUD

Renate Haegeland, som er gruppelede­r for Høyre i Kristiansa­nd, ønsket tirsdag at formannska­pet skulle vedta et munnbind-påbud.

– Jeg hadde et forslag om påbud, men det falt. Jeg mener vi har anbefalt så mye og at folk ikke tar anbefaling­ene til etteretnin­g. Et «skal bruke» er ikke sterkt nok. Så lenge folk kan la vaere å bruke munnbind, så er det mange som lar vaere å bruke dette, kommentere­r Haegeland.

– Har du selv gjort observasjo­ner når det gjelder bruk av munnbind?

– I går var jeg på Ikea, og da var det få som brukte munnbind. Jeg var nettopp på et bakeri i sentrum, og da var jeg den eneste kunden som brukte munnbind.

– Det blir vel travelt for politiet hvis de må håndheve et påbud?

– Ja, et påbud må håndheves. Men de som sier at det blir travelt for politiet, de svartmaler litt. Jeg tror politiet vil håndheve et påbud etter kapasitet og på en fornuftig måte som vil bli positivt oppfattet av folk flest. Et påbud vil føre til at folk flest tar initiativ til å overholde dette. Vi er jo lovlydige mennesker, sier hun.

 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Jan Oddvar Skisland, ordfører i Kristiansa­nd kommune, oppfordrer folk til å bruke munnbind når de er innendørs på et offentlig sted. Her avbildet på Sandens kjøpesente­r torsdag formiddag.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Jan Oddvar Skisland, ordfører i Kristiansa­nd kommune, oppfordrer folk til å bruke munnbind når de er innendørs på et offentlig sted. Her avbildet på Sandens kjøpesente­r torsdag formiddag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway