Fædrelandsvennen

Slik brukes det riktig:

Hvis du bruker munnbindet feil, kan det virke mot sin hensikt. Åse Lunde, apotektekn­iker på Vitusapote­k Elefanten i Kristiansa­nd, viser deg her den korrekte bruken av munnbind.

- HÅVARD KARLSEN

– Det er så mange rare ting folk gjør, og det er veldig mye feilbruk. Men jeg tror folk blir mer og mer bevisste. Det er mindre pelling på munnbindet nå enn det var tidligere, sier Åse Lunde.

Hun er apotektekn­iker på Vitusapote­k Elefanten i Gyldenløve­s gate i Kristiansa­nd. Der har salget av munnbind eksplodert de siste dagene.

– Når du er inne i butikker, på bussen, eller i naerheten av folk, skal du ha på munnbind, sier hun.

Munnbind skal beskytte både deg selv og andre mot smitte. Derfor er det viktig å bruke det på riktig måte, dersom det skal ha en effekt.

SLIK GJØRES DET

● Husk alltid god håndhygien­e! Rengjør hendene før du tar fram munnbindet og påse at munnbindet er intakt. Hold i strikken.

● Dersom munnbindet er farget, skal den blå siden ut.

● Ta tak i ørestrikke­ne, og plasser munnbindet over nese og munn. Press til den øverste kanten over neseryggen og før den nederste kanten under haken.

● Fest strikkene bak ørene. Hvis munnbindet har festebånd, så skal det øverste festebånde­t festes først. Øverste snor skal gå over øret og nederste snor skal gå under.

● Munnbindet skal sitte godt rundt nese og munn. Press til over neseryggen og kontroller at kantene på munnbindet ligger tett mot huden hele veien rundt.

● Unngå å berøre selve munnbindet mens det er på. Hvis du tar på munnbindet, skal du vaske hendene og sprite deg.

● Det er maksimalt fire timers sammenheng­ende bruk for et munnbind. Hvis det blir bløtt, fuktig, eller noe annet skjer med det, så må du bytte.

● Ved fjerning: Maskene tas av ved kun å ta i strikkene/festebånde­ne, ikke ta i selve masken. Ved festebånd skal det nederste festebånde­t løsnes først. Kast munnbindet i restavfall og vask deretter hendene. Tøymunnbin­d oppbevares i egen pose/beholder etter bruk og til det skal vaskes.

● Husk at munnbind, inkludert tøymunnbin­d og masker, er til engangsbru­k, og skal kun benyttes én gang før kast eller vask. Du skal aldri dytte det ned i lomma, og bruke det om igjen.

● Kast det brukte munnbindet i en søppelbøtt­e med en gang du tar det av.

● Det er også viktig å vaske hendene etter at du har tatt av, eller berørt munnbindet.

● Bruker du flergangsm­unnbind (for eksempel tøymunnbin­d), skal du ha det i en egnet beholder (en pose eller lignende) etter bruk. Det skal også vaskes på 60 grader mellom hver bruk.

 ??  ?? Det er viktig å ikke ta på selve munnbindet når du setter det på, og bruker det.
Det er viktig å ikke ta på selve munnbindet når du setter det på, og bruker det.
 ??  ?? Maskene tas av ved kun å ta i strikkene/festebånde­ne. Ikke ta i selve masken.
Maskene tas av ved kun å ta i strikkene/festebånde­ne. Ikke ta i selve masken.
 ??  ?? Munnbindet skal sitte godt rundt nese og munn.
Munnbindet skal sitte godt rundt nese og munn.
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Hvis du bruker munnbindet feil, kan det virke mot sin hensikt..
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Hvis du bruker munnbindet feil, kan det virke mot sin hensikt..

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway