Fædrelandsvennen

Må sende tester til Oslo

Stor pågang etter koronatest­er på Kløvertun fører til at alle testene nå sendes direkte til Oslo i stedet for til laboratori­et ved Sørlandet sykehus i Kristiansa­nd.

- FRANK MERSLAND

– I uke sju mottok vi 7600 prøver her. Det utgjør 2,5 prosent av Agders befolkning. Vi er rigget for å ta i mot 6900 tester i uka hvis vi overskride­r kapasitete­n vår vil det hope seg opp, sier Sølvi Noraas som er avdelingss­jef og overlege på avdeling for medisinsk mikrobiolo­gi på Sørlandet sykehus.

UTNYTTER KAPASITETE­N

Bestemmels­en om å sende testene fra Kløvertun direkte til pandemilab­en på Ullevål sykehus, ble fattet på grunn av den store pågangen av tester som måtte analyseres.

– Nå har vi hatt denne pandemien i ett år. Noen ganske få uker har vi sendt testene direkte til Oslo. Dette er planlagt. Det er slik Norge har bygd opp laboratori­esystemet. Når vi i distrikten­e opplever topper, skal vi sende testene av gårde for å utnytte kapasitete­n på en hensiktsme­ssig måte, sier Noraas.

BEKYMRING UTEN GRUNN

I et orienterin­gsmøte til Kristiansa­nd formannska­p torsdag, uttrykte ordføreren bekymring for at det kunne ta lengre tid å få svar på koronatest­ene når de måtte sendes til Oslo i stedet for å analysere dem i Kristiansa­nd. Og at dette skjer samtidig som Kristiansa­nd opplever en økning i smittetall­ene.

– Folk bekymrer seg litt uten grunn, synes jeg. Det er ikke et problem alt som skjer. Vi sender prøvene med helsebusse­n som går klokken sju, også sender vi nye prøver på ettermidda­gen. Bussturen inn til Oslo tar fem timer. Pandemilab­en ved Ullevål kjører døgndrift og har en svartid på mellom 0,8 og 0,9 døgn. Jeg snakket med kommuneove­rlegen for en time siden, og han sa han allerede hadde fått svar på prøver som var sendt til Oslo i går, sier Noraas.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Sølvi Noraas på Sørlandet sykehus.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Sølvi Noraas på Sørlandet sykehus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway