Fædrelandsvennen

Tallene kan variere. Situasjone­n er alvorlig.

Ti nye personer i Kristiansa­nd hadde torsdag ettermidda­g fått påvist koronasmit­te det siste døgnet.

- TEKST: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no

Kommuneove­rlegen understrek­er at smittetall­ene varierer, at situasjone­n er alvorlig og at smittetall­ene må videre ned.

– Tallene er litt lavere enn det vi har sett de siste dagene, men vi må forvente at tallene varierer fra dag til dag, sier Styrk Fjaertoft Vik, kommuneove­rlege i Kristiansa­nd kommune.

Torsdag opplyste Kristiansa­nd kommune om ti nye smittede i kommunen. Til sammenlign­ing var smittetall­et 28 tirsdag og 23 på onsdag. Mandag var imidlertid antall smittede åtte.

Kommuneove­rlegen understrek­er at smittesitu­asjonen i byen fortsatt er alvorlig, og at det at tallene går opp og ned er et resultat av tilfeldige variasjone­r.

– Kristiansa­nd er i en alvorlig situasjon med høye smittetall, og vi har behov for å få smittetren­den til å gå nedover, påpeker Vik.

UKJENT SMITTEVEI

For sju av de ti som torsdag fikk påvist covid-19, er smitteveie­n kjent. Én av de sju smittede går på 7. trinn på Lunde skole, mens en annen smittet er en del av rusmiljøet. De øvrige er naerkontak­ter til personer som allerede er smittet.

Tre av de ti smittede har foreløpig ukjent smittevei, og det arbeides videre med å finne smitteveie­n til disse. Ukjent smitte er en av hovedårsak­ene til at kommunen nå har en alvorlig smittesitu­asjon.

Vik forteller at det knapt var ukjent smitte i Kristiansa­nd i begynnelse­n av pandemien, og at det da var god kontroll på hvor smitten kom fra.

– Vi ser oftere enn før at smitteveie­n knyttet til den første smittede i ei smitteklyn­ge ikke oppdages. Tidligere visste vi hvor vedkommend­e var smittet, forklarer han.

UTEN SYMPTOMER

I noen tilfeller kan kilden til smitten i ei smitteklyn­ge bli identifise­rt på et seinere tidspunkt. Kilden kan ha hatt korona uten symptomer og da ha vaert smitteføre­nde.

– Det vil vaere en periode på inntil to dager at man kan vaere smitteføre­nde uten å ha symptomer. Noen smittede har også generelt få symptomer, forteller kommuneove­rlegen.

Når personen seinere tester positivt, oppdager smittespor­erne at vedkommend­e er kilden til smitten i ei bestemt klynge. «Ukjent»tallene kan dermed reduseres.

Styrk Fjaertoft Vik sier at det viktigste innbyggern­e i Kristiansa­nd nå kan bidra med, er å overholde smittevern­reglene, avstandsre­glene og å redusere antall naerkontak­ter.

352 personer er registrert smittet i Kristiansa­nd i februar.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Styrk Fjaertoft Vik, kommuneove­rlege i Kristiansa­nd kommune.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Styrk Fjaertoft Vik, kommuneove­rlege i Kristiansa­nd kommune.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway