Fædrelandsvennen

Dette sier jurymedlem­mer som dømte i 2002

Juryleder Rita Johnsen og flere av medlemmene som dømte Viggo Kristianse­n til lovens strengeste straff for 19 år siden, er fremdeles overbevist om at dommen var riktig.

- TEKST: ESPEN SAND espen.sand@fvn.no

– Denne saken må vaere spesielt tung for de pårørende å få opp igjen. Når det gjentatte ganger blir fokus på saken, og dette var vel syvende behandling, så er det blitt tungt også for meg. Jeg sliter med å glemme de fortelling­ene og bildene vi fikk se og høre i rettssalen den gangen, sier Alf Greger

Schibstad (72).

Han var én av de ti jurymedlem­mene som i Agder lagmannsre­tt dømte Viggo Kristianse­n til 21 års forvaring.

19 år etter den endelige dommen tok saken en ny vending da gjenopptak­elseskommi­sjonen bestemte seg for å gjenåpne saken i forrige uke.

Tre av de fem medlemmene i kommisjone­n mente lagmannsre­tten dømte Kristianse­n på feil grunnlag og at det i dag foreligger nye bevis som kunne ført til frifinnels­e.

SVAERT OVERRASKET

Schibstad ønsker ikke å si noe om skyldspørs­målet.

– Jeg har foreløpig ikke lest avgjørelse­n til gjenopptak­elseskommi­sjonen, men tar den til etterretni­ng. Jeg vil ikke si noe om selve saken, og ønsker å forholde meg nøytral, sier 72-åringen fra Gjerstad.

Faedreland­svennen har vaert i kontakt med alle de ni gjenlevend­e jurymedlem­mene som ble oppnevnt av Agder lagmannsre­tt i Baneheia-saken i 2002.

En av dem var frolending­en Elisabeth Røed Gundersen (62). Hun er i dag svaert overrasket over gjenåpning­en.

– Ja, det er jeg. Saken har vaert oppe til behandling mange ganger, og jeg kan ikke se at det har vaert noen feil med de tidligere avgjørelse­ne, sier hun.

– SYSTEMET FUNGERER

Gundersen er fremdeles overbevist om at dommen fra 2002 var riktig.

– Da vi dømte i lagmannsre­tten hadde vi ikke alle brikkene i puslespill­et, men jeg mener vi hadde så mange at vi kunne se bildet. Det følte jeg den gangen, sier hun.

Fylkesutda­nningssjef i 2002, Rita Johnsen, ble utnevnt til leder og ordfører i Baneheia-juryen. Hun mener gjenåpning­en er et bevis for at rettssyste­met i Norge fungerer.

– Denne saken har pågått skrekkelig lenge, og jeg tenker først og fremst at dette er forferdeli­g slitsomt for alle involverte. Men hvis flertallet i gjenopptak­elseskommi­sjonen mener nye bevis kan føre til et annet resultat enn det vi kom frem til i 2002, viser det at systemet fungerer, sier Johnsen.

Den tidligere juryledere­n har ikke satt seg inn i kommisjone­ns vurdering av bevisene, men hun fastholder likevel konklusjon­en fra lagmannsre­tten.

❞ Jeg sliter med å glemme de fortelling­ene og bildene vi fikk se og høre i rettssalen

ALF GREGER SCHIBSTAD (72),

HOLDER FAST VED DOMMEN

– Hver gang kommisjone­n har behandlet saken til Viggo Kristianse­n har jeg tenkt over saken og om det kunne vaere noe i det. Jeg skal ikke uttale meg om det finnes nye bevis i saken nå. Jeg har hele tiden holdt fast på at vi, ut fra bevisbilde­t den gangen, kom frem til riktig dom, sier Johnsen.

Den nå 71 år gamle kvinnen fra Arendal ønsker ikke å si hva som ble avgjørende for dommen, og viser til taushetspl­ikten juryen hadde den gangen. Juryordnin­gen er i dag avviklet.

Ett av jurymedlem­mene, Thor Løvjomås fra Froland sa i et radiointer­vju med NRK P2, 9. februar 2002, fire dager etter domsavsige­lse dette da han fikk spørsmål om tvil:

«Ja, det må jeg si at jeg var, og det var det vel ikke bare meg som var i juryen. Det er klart det var tvil, for det var ikke tekniske bevis som knyttet Viggo Kristianse­n til denne handlinga. Og da er det jurymedlem sånn i en alvorlig sak når du vet at hvis du her vil dømme vedkommend­e skyldig, så er det veldig alvorlige konsekvens­er for gutten det gjelder. Han vil nok få en veldig lang forvaring eller fengselsst­raff, så det gjorde det jo ekstra, for å bruke uttrykket, vanskelig da å vaere sikker på at vi gjorde det rette», sa Løvjomås til NRK.

Faedreland­svennen har vaert i kontakt med Løvjomås, men han ønsker ikke å si noe om saken nå.

Jurymedlem­mene Olga Jenny Åmlid, Nils Olav Eikenes, Åsmund Naess, Kåre Nilsen, Berit Dehlin Nilsen ønsker heller ikke å uttale seg om gjenåpning­en av Baneheia-saken.

Oddbjørn Jørgensen, Svanhild Wernersen og Bjørg Broch lever ikke lenger.

 ?? ARKIVFOTO: TORSTEIN ØEN ?? Disse 12 personene utgjorde juryen i Baneheia-saken i 2002, der 10 av dem hadde dømmende makt i Agder lagmannsre­tt. Foran fra venstre: Rita Johnsen (ordfører), Arendal Kåre Nilsen, Arendal, Berit Nilsen, Tvedestran­d, Thor Løvjomås, Froland, Svanhild Wernersen, Arendal, Olga Jenny Åmlid, Birkenes. Bak fra venstre: Nils Olav Eikenes, Birkenes, Elisabeth Røed Gundersen, Froland, Oddbjørn Jørgensen, Arendal, Alf Greger Schibstad, Gjerstad, Bjørg Broch, Arendal, og Åsmund Naess, Arendal.
ARKIVFOTO: TORSTEIN ØEN Disse 12 personene utgjorde juryen i Baneheia-saken i 2002, der 10 av dem hadde dømmende makt i Agder lagmannsre­tt. Foran fra venstre: Rita Johnsen (ordfører), Arendal Kåre Nilsen, Arendal, Berit Nilsen, Tvedestran­d, Thor Løvjomås, Froland, Svanhild Wernersen, Arendal, Olga Jenny Åmlid, Birkenes. Bak fra venstre: Nils Olav Eikenes, Birkenes, Elisabeth Røed Gundersen, Froland, Oddbjørn Jørgensen, Arendal, Alf Greger Schibstad, Gjerstad, Bjørg Broch, Arendal, og Åsmund Naess, Arendal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway