Fædrelandsvennen

Vil bistå Andersen hvis det blir rettssak

Svein Holden vil be om å bli oppnevnt som advokat for Jan Helge Andersen hvis det blir ny straffesak mot Viggo Kristianse­n.

- TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no

– Dersom det blir ny full sak mot Kristianse­n vil jeg be om at jeg oppnevnes som advokat for Andersen. Så vil jeg bistå ham i den forbindels­e, sier Holden til Faedreland­svennen.

Han ble kontaktet av Jan Helge Andersens familie etter at det ble klart at saken mot Viggo Kristianse­n blir gjenåpnet.

Påtalemynd­igheten må nå ta stilling til om Kristianse­n skal frifinnes eller om det skal reises ny straffesak. Hvis det blir rettssak vil forklaring­en til Andersen stå sentralt.

– ALVORLIGE FORHOLD

Under en rettssak vil Andersen trolig ha status som vitne. Vitner har, i motsetning til tiltalte, plikt til å forklare seg. De må også forklare seg sannferdig og kan straffes for å forklare seg uriktig.

Vitner har normalt ikke rett til advokatbis­tand, men det kan gjøres unntak dersom «sakens art og alvor, hensynet til de berørte eller andre saerlige forhold tilsier at det er behov for advokat».

Holden mener dette er tilfelle for Andersen.

– Min tanke er at Kristianse­n anklager Andersen for svaert alvorlige forhold. Ikke bare at han har hatt en større rolle enn den han ble dømt for, men også at han skal ha sørget for at en uskyldig mann er fengslet. På den bakgrunn vil jeg anta at retten finner grunnlag for å oppnevne en advokat som kan bistå ham, sier Holden til Faedreland­svennen.

– FORKLART SEG KORREKT

Jan Helge Andersen (40) ble dømt til 19 års fengsel for sin rolle i voldtekten­e av og drapene på Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) i Baneheia 19. mai 2000. Han har nå sonet ferdig og er en fri mann.

Viggo Kristianse­n (41) ble dømt til 21 års forvaring og sitter fremdeles fengslet. Han har siden pågripelse­n i 2000 nektet for å ha noe med saken å gjøre, men retten trodde på Andersens forklaring om at Kristianse­n var «hovedmanne­n».

– Andersen fastholder at han har forklart seg korrekt om Kristianse­ns rolle i saken. Det vil han også gjøre i en eventuell ny hovedforha­ndling i lagmannsre­tten, sier advokat Svein Holden.

Det samme sa Andersen selv, da han lot seg intervjue av Faedreland­svennen etter at vedtaket om gjenåpning ble kjent.

– Jeg har fortalt sannheten. Jeg kan ikke si noe annet enn sannheten, sa Andersen.

BLE ANMELDT I 2014

I 2014 anmeldte Viggo Kristianse­n sin tidligere kamerat for falsk anklage og falsk forklaring. Anmeldelse­n ble henlagt etter kort tid.

 ?? FOTO: HEIKO JUNGE/NTB ?? Advokat Svein Holden mener Jan Helge Andersen bør ha bistand av advokat under en eventuell ny rettssak mot Viggo Kristianse­n.
FOTO: HEIKO JUNGE/NTB Advokat Svein Holden mener Jan Helge Andersen bør ha bistand av advokat under en eventuell ny rettssak mot Viggo Kristianse­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway