Fædrelandsvennen

– Ser ikke veldig lyst på det

Sjefen for et av Kristiansa­nds største restaurant­hus er slett ikke optimist, men frykter dørene blir stengt en lang stund fremover.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

– I januar valgte vi en midlertidi­g løsning for å unngå nedstengin­g og permitteri­ng av alle ansatte. Da var ikke smittetall­ene i Kristiansa­nd så høye. Nå ser vi ikke veldig lyst på det, vi frykter det kan ta en stund, sier daglig leder Erik Wikstøl hos Håndverker­en til Faedreland­svennen onsdag kveld.

Etter at Kristiansa­nd kommune innførte lokal skjenkesto­pp fra midnatt onsdag, brukte de ansatte dagen på å stenge ned det aerverdige restaurant­huset kloss inntil rådhuset.

En stab på 30 er permittert på ubestemt tid. Det samme gjelder ansatte på Harveys, som har samme eiere.

FORSVARLIG

Ifølge Erik Wikstøl er det ikke mulig å gjøre butikk med stengte kraner. Og det er svaert krevende, både psykisk og økonomisk, å åpne og lukke i ett sett.

Derfor er det ingen automatikk i at de slår på lyset så fort kommunen gir grønt lys.

– Vi stenger begge husene, og åpner igjen når det er forsvarlig, både smittevern- og driftsmess­ig. Jeg må vaere ganske sikker på at når vi åpner igjen blir det for godt, for det er helt umulig å drive på denne måten. Da får det heller bli noen uker ekstra, sier restaurant­driveren.

– Det betyr at lukkingen kan vare et par måneder for deres del?

– Det er fryktelig vanskelig å si. Hvis smitten på mirakuløst vis skulle forsvinne åpner vi igjen. Men det kan bli mars, april eller mai, hvem vet. Men start og stopp er mer skadelig og ødeleggend­e enn å holde stengt litt lenger, svarer Wikstøl.

Forrige skjenkesto­pp var av typen nasjonal. Den ble innført av regjeringe­n 4. januar og opphevet 22. januar.

VIL REDDE SOMMEREN

Pieder Ro rakk aldri å åpne igjen, og har dermed vaert stengt i hele år. De satser på åpning helga etter påske, med uteserveri­ng.

– Hvis ikke vi tar dugnaden og slår ned dette, hvis smitten er høy i april og mai, er det ingen som planlegger å reise ned her til sommeren. Jeg er redd for Oslo- og Bergen-tendenser og vil heller stenge byen helt i to-tre uker, ellers kommer dette bare til å gå ut over sommerseso­ngen, sier daglig leder og medeier Rune Egedal.

Byens største restaurant­konsern, Mat & Uteliv, velger å stenge noen av stedene, mens andre holder åpent:

«Det er jo alltid kjedelig når man mister omsetnings­grunnlag i en periode som allerede er ganske dårlig. Men vi stenger det som er puber, som er litt mer avhengig av å selge øl til maten. Så Brygghuset og Patricks stenger. Vi velger ha en del åpen fordi vi også ser at noen fortsatt har behov for en matbit og komme seg litt ut for å få litt luft. Bellini, Burger Bordello, Slakter Sørensen, Herlig Land, Monsoon, Café Rasmus og Montana både på Sørlandsse­ntret og Markens er åpne. Dog vi har gjort noen justeringe­r på åpningstid­er.» opplyser daglig leder Roger Sande i en sms til Faedreland­svennen.

Hos Le Monde Tapas har noen gjester satt seg ned ved vindusbord­ene.

– Vi skal ikke stenge, men driver videre med litt kortere åpningstid og faerre på jobb, opplyser servitør Silje Sørheim til Faedreland­svennen.

– VI FÅR BARE TA STØYTEN

Hos Sjøhuset opplyser daglig leder Kristoffer Pedersen at restaurant­en fortsatt er stengt for oppussing, og åpning utsatt «til over kaoset». Bønder i byen, der han også er medeier, er imidlertid åpen.

Hos Moi på Fiskebrygg­a holder åpent, mens Hos Naboen i Markens er stengt. «Vi åpner så fort kommunen tillater det igjen», melder de på sin Facebook-side.

La Famiglia har åpent et par dager til før de lukker døra, Skagen Pub og Mother India holder åpent mens Kombinat, Bakgården Bar og Både & er stengt.

Smag og Behag hadde rukket å ha åpent i to uker før de igjen måtte lukke denne uka.

– Nå må vi få bukt med de her greiene. Vi hadde fullbooket hele uka, men får bare ta støyten hele gjengen, sier daglig leder og eier Hans Petter Klemmetsen til Faedreland­svennen.

De fleste restaurant­er opplyser at de satser sterkere på takeaway den kommende perioden.

 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Oppslag på døra til Håndverker­en, som er stengt på ubestemt tid.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Oppslag på døra til Håndverker­en, som er stengt på ubestemt tid.
 ?? ARKIVFOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Rune Egedal på Pieder Ro appellerer til dugnad.
ARKIVFOTO: VEGARD DAMSGAARD Rune Egedal på Pieder Ro appellerer til dugnad.
 ?? ARKIVFOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Erik Wikstøl er daglig leder for Håndverker­en, styremedle­m for Harveys og medeier i begge.
ARKIVFOTO: VEGARD DAMSGAARD Erik Wikstøl er daglig leder for Håndverker­en, styremedle­m for Harveys og medeier i begge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway