Fædrelandsvennen

Ett år siden koron

-

Det vi vet i dag, visste vi ikke da. Både når det gjaldt smittsomhe­t og hvor lang periode det var nødvendig med isolasjon. FHI visste heller ikke, sier kommuneove­rlege Kathrine Kristoffer­sen i Tromsø kommune til NTB.

For ett år siden var verden på full fart inn i en global pandemi. Land etter land kunne rapportere om sine første smittetilf­eller av «det nye koronaviru­set» fra Wuhan i Kina.

I Norge var det Tromsø kommune som fikk det første tilfellet i fanget. En kvinne som hadde vaert på reise i Kina, testet positivt. Hun havnet rett i isolasjon.

– Smittevern­legen fulgte henne opp personlig og ringte henne hver eneste dag i alle de ukene hun var i isolasjon. Det ble tatt flere tester, og det var en langvarig prosess før hun kom ut av isolasjon. Den gang var det ikke satt noen regler om at isolasjons­tiden var så og så lang, så det varte ekstra lenge, sier Kristoffer­sen.

– IKKE FÅ PANIKK

I en uttalelse formidlet av smittevern­overlege Trond Brattland i Tromsø, dagen etter at smittetilf­ellet ble kjent, forklarte kvinnen hvordan hun opplevde situasjone­n:

– Jeg føler meg frisk og har det bra. Jeg får tett oppfølging fra kommunen og øvrige helsemyndi­gheter. Nå vil jeg oppfordre alle til å sette seg inn i rådene som kommer fra myndighete­ne og ikke få panikk, sa kvinnen, som ønsket å vaere anonym.

Det er ikke noe som tyder på at kvinnen i Tromsø smittet flere.

I dagene som fulgte, ble det også registrert flere andre smittetilf­eller over hele landet, spesielt fra skituriste­r som kom hjem fra Alpene.

HØIE: – IKKE TID FOR HJEMMEKONT­OR

Helseminis­ter Bent Høie (H) kunne fortelle at han ikke var overrasket over at Norge hadde fått sitt første smittetilf­elle.

– Sannsynlig­vis vil vi få mange flere smittede i Norge. Det forbereder vi samfunnet og helsetjene­sten på nå. Det kan bli krevende, men vi har gode tiltak for å hindre spredning, sa han da Tromsø-tilfellet ble kjent.

Siden den gang har naermere 70.000

 ?? FOTO: ??
FOTO:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway