Fædrelandsvennen

Aen kom til Norge

26. februar 2020 gikk alarmen i Tromsø: Norge hadde fått sitt første påviste tilfelle av koronaviru­s. – Ikke få panikk, sa kvinnen som ble smittet.

-

nordmenn fått påvist sykdommen.

Selv om smitten var kommet til landet, mente Høie at det ikke var nødvendig å rigge til hjemmekont­or og unngå offentlige rom på davaerende tidspunkt.

– Nei, definitivt ikke. Nå er det tid for å vaske hendene, hoste i papirhåndk­le og å følge rådene fra helsetjene­stene, sa helseminis­teren.

SPESIELT ÅR

I Tromsø kommune visste de ikke helt hva de var med på starten av.

– Jeg hadde en vond følelse av at dette kunne bli stort og langvarig, men det var veldig vanskelig å overskue de konsekvens­ene det har hatt, som vi nå ser i ettertid, sier kommuneove­rlegen.

Det har vaert et meget spesielt år.

– Vi har blitt nødt til å håndtere helt nye oppgaver og tenke på smittevern på en helt ny måte. Jeg har hatt ekstremt mye arbeid i perioder. Det har nesten ikke vaert forskjell på jobb og fritid, sier Kristoffer­sen.

Fasit etter ett år er at pandemien ennå ikke er over – og fortsatt vet ingen når den er det. Men en vaksine er på plass.

620 DØDE

– Jeg prøver å se framover mot lyset i det fjerne. Jeg har et håp om at vi snart ser løsninger og kan leve mer normalt når vi får vaksinert den delen av befolkning­en som trenger og ønsker det, sier Kathrine Kristoffer­sen.

Slik ser tallene ut etter ett år med korona i Norge:

● Totalt er det tatt 3.767.906 koronatest­er:

● 69.436 personer har fått påvist smitte

● 2.677 har vaert innlagt på sykehus med covid-19

● 505 har vaert innlagt på intensivav­deling

● 620 er døde av sykdommen

● 298.742 har fått første dose med koronavaks­ine, og 104.343 andre dose.

 ?? FOTO: FOTO: SHUTTERSTO­CK ??
FOTO: FOTO: SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway