Fædrelandsvennen

Slik skal Norge gjenåpnes

En gradvis heving av tiltakene trinn for trinn i fire etapper. Det blir kjernen i den store planen for gjenåpning av Norge.

-

Helsedirek­toratet og Folkehelse­institutte­t jobber i disse dager for fullt med den nye strategien, som skal legges fram i siste halvdel av mars.

Som ledd i arbeidet er det også bestilt en ny rapport fra ekspertgru­ppen som ledes av professor Steinar Holden ved UIO. Der vil de økonomiske konsekvens­ene av ulike framgangsm­åter for gjenåpning av samfunnet bli analysert.

Håpet er at Norge skal vaere fullstendi­g gjenåpnet innen utgangen av 2021, fastholder helsedirek­tør Bjørn Guldvog.

Men de store lempningen­e vil fortsatt la vente på seg en stund.

– De vesentlige skrittene må skje etter april, når vi har vaksinert alle i risikogrup­pene og alt helseperso­nell.

FIRE ETAPPER

Ifølge Guldvog ser helsemyndi­ghetene for seg en trinnvis gjenåpning i fire etapper:

● Fase 1: Her vil det komme lettelser for de prioritert­e gruppene. Det betyr lettelser for barn og unge og lettelser for arbeidsliv­et. Disse grepene kan tidligst ventes i mai eller juni.

● Fase 2: Denne etappen vil trolig begynne fire til seks uker etter første fase. Det vil da komme lettelser knyttet til arrangemen­ter og reiseliv.

● Fase 3: I denne etappen kan det ventes lettelser i kravene til avstand og gruppestør­relse. Kravene om hjemmekont­or kan også stå for fall.

● Fase 4: Det siste som fjernes, er de grunnlegge­nde smittevern­rådene, som å vaske hendene og holde seg hjemme når man er syk. Det er også ventet at systemet med testing, sporing, karantene og isolasjon – TISK – vil bli oppretthol­dt lenge.

I arbeidet med planen tar helsemyndi­ghetene utgangspun­kt i tre forskjelli­ge scenarioer.

Det ene er et optimistis­ke scenario der alle i risikogrup­pene får tilbud om vaksine innen påske, mens resten av den voksne befolkning­en i Norge får tilbud om vaksine før sommerferi­en.

I mellomscen­arioet blir vaksinerin­gen noe forsinket, mens virusmutas­jonene får sterkere fotfeste.

Det tredje scenarioet er mer pessimisti­sk. Der rammes Norge av nye virusmutas­joner som vaksinene ikke virker på, slik at vaksinerin­gen må begynne på nytt. I et slikt scenario ryker målet om full gjenåpning innen nyttår.

SMITTEN MÅ HOLDES NEDE

Men hvor fort gjenåpning­en kan skje, vil også vaere avhengig av hvor godt vi klarer å holde smitten nede de naermeste to månedene, advarer helse- og omsorgsmin­ister Bent Høie (H).

Ifølge ham kan gjenåpning­en skje raskere hvis smitten holdes lav.

– Uavhengig av vaksinasjo­nsgrad så må vi klare å holde kontroll på smitten ut mars og april. Hvis ikke så går vi inn i sommeren på en mye vanskelige­re måter, sier Høie til NTB.

Bekymringe­n, forklarer han, er at for mange kan havne på sykehus hvis smitten begynner å spre seg kraftig før de i aldersgrup­pen 45–70 år er vaksinert. Skjer det, kan sykehusene bli overbelast­et.

Men når befolkning­en ned mot 40–50 år er vaksinert, er mye av jobben gjort.

ALLEREDE I GANG

Denne uka har både Storbritan­nia og Danmark kunngjort at de vil begynne å gjenåpne allerede i mars.

Det har fått flere til å stille spørsmål om hvor den norske planen blir av.

Men Guldvog avviser at Norge henger etter.

– Vi har allerede gjort noen lettelser for barn og unge. Så på én måte har vi allerede tatt det første steget, sier han.

– Det Storbritan­nia skal gjenåpne i mars, har vi gjenåpnet allerede.

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN / NTB ?? Testing, sporing, karantene og isolasjon er det siste som blir faset ut.
FOTO: TERJE PEDERSEN / NTB Testing, sporing, karantene og isolasjon er det siste som blir faset ut.
 ?? FOTO: MARETIN SOLHAUG STANSDAL/NSB ?? – Håpet er at Norge skal vaere fullstendi­g gjenåpnet innen utgangen av 2021, sier helsedirek­tør Bjørn Guldvog.
FOTO: MARETIN SOLHAUG STANSDAL/NSB – Håpet er at Norge skal vaere fullstendi­g gjenåpnet innen utgangen av 2021, sier helsedirek­tør Bjørn Guldvog.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway