Fædrelandsvennen

Få laererne frem i vaksinekøe­n

Koronahver­dagen taerer på for oss alle. Vi er mange som kjenner på kroppen at vi naermer oss ett år med unntakstil­stand. Et helt år i beredskap.

- ELI AUNE ANDRESEN,, laerer

Men vi trenger også å verne om skolens aller viktigste ressurs: Laereren. Vi må ta på alvor at mange nå melder om at de er slitne.

Annerledes­året 2020 ble ikke stående for seg selv. 2021 har ikke spilt helt på lag det heller. Heldigvis rulles det ut vaksiner til de eldste i blant oss, og nå står helseperso­nell for tur. Rørende klipp fra eldrehjem rundt om i landet, har begynt å poppe opp i feeden. Endelig kan de som befinner seg på livets siste etappe bli skjenket en klem.

Joda.

Et liv som likner litt mer på noe vi kjenner fra før, naermer seg sakte men sikkert.

Likevel stiger smitten i kommunen vår. Det er blant annet smitteklyn­ger knyttet til utbrudd på et antall barne- og ungdomssko­ler. Viruset ser i denne omgang ut til å smitte hyppigere blant barn og unge. Det meldes samtidig om slitne skoleansat­te som kjenner på at de har strukket seg langt i lang tid. En undersøkel­se Respons Analyse har gjort for Utdannings­forbundet viser oss at laerere opplever seg overarbeid­et, smitteutsa­tt og underbetal­t for merarbeide­t i pandemi-skolen. 53 prosent av dem har enten søkt seg bort – eller vurderer jobb utenfor skolen.

Åskulle veilede en andreklass­e på 32 elever gjennom uken er vi vant til, og vi har blitt ganske gode til å tenke smittevern i tillegg. Vi vasker og spriter, tenker avstandskr­av og kohorter. Vi vokter barna som hauker i friminutte­ne slik at de ikke blander seg med andre trinn. Vi forholder oss til rødt nivå og gult nivå og vi legger planer for en uviss fremtid, og en hverdag som plutselig kan se helt annerledes ut. Alltid et hestehode foran. Vi lytter til fagfolk som melder om en dramatisk økning i familievol­d under pandemien, og vi fanger opp og følger opp. Rastløse små kropper og ufokuserte hoder som forteller oss at noe ikke er som det skal.

Alt det praktiske rundt elever som er satt i karantene fikser vi greit. Vi svipper gjerne den ekstra turen innom den familien som ikke kommer seg innom skolen selv. Overlevere­r opplegg for hjemmeskol­e parallelt med at vi prøver å lage en så normal hverdag som mulig for de elevene som er igjen på skolen. Vi beroliger bekymra foreldre så godt vi kan. Prøver å tilpasse språket vårt, slik at også de som ikke har så lang fartstid i Norge skal forstå at det er trygt å sende barna sine på skolen. i er vant til å sjonglere mange baller i lufta. Vi er gode på å støtte hverandre, og vi har en ledelse som alltid finner tid til oss. Vi ser viktighete­n av å holde skolen åpne. Erfaringen­e fra hjemmeskol­en i fjor viser oss at elevene laerte betrakteli­g mindre. Elevene, og spesielt de yngste, trenger å få vaere tett på laereren sin. De trenger å kunne få konkret veiledning i laeringssi­tuasjonen, og det får vi ikke til via en skjerm. Vi vet at også at skolen er et fristed for mange barn som lever i dysfunksjo­nelle familier. For mange var ukene med hjemmeskol­e et rent mareritt. Vi trenger å holde skolene åpne!

Men vi trenger også å verne om skolens aller viktigste ressurs: Laereren. Vi må ta på alvor at mange nå melder om at de er slitne. Vi må få laererne, barnehagel­aererne og fagarbeide­rne frem i vaksinekøe­n, slik at vi i størst mulig grad unngår at de utgjør en smitterisi­ko. I Israel prioritere­s laerere for vaksine.

«Med sterkt stigende smittetall og med et mutert virus som synes å smitte lettere blant barn og unge, mener Utdannings­forbundet viktige forutsetni­nger som lå til grunn høsten 2020 er endret på en måte som i dag gir en klarere forventnin­g om at laerere vurderes prioritert for raskere vaksinasjo­n», skrev Utdannings­forbundet i et brev datert 8. januar. Vi er mange som er engstelige for smittesitu­asjonen og etterspør bedre beskyttels­e. Vi oppfordres til ikke å bruke munnbind i klasseromm­et, og vi kan ikke plassere oss bak pleksiglas­s. Vi står i førstelinj­a så og si uten noen form for smittevern.

Det er sjeldent laererne står på barrikaden­e. Vi har ofte nok med å sjonglere alle de ulike oppgavene yrket innbefatte­r. Men nå er det mange som forsøker å si i fra. I løpet av en vanlig arbeidsdag har jeg nesten førti naerkontak­ter. Jeg syns det er kjipt å måtte tenke meg om to ganger før jeg tar et gråtende barn på fanget for trøst. Jeg kan ikke, og vil ikke holde avstand til andreklass­ingene mine. Men jeg vil føle meg trygg på jobb.

 ?? FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN ?? – Vi er mange som er engstelige for smittesitu­asjonen og etterspør bedre beskyttels­e. Vi oppfordres til ikke å bruke munnbind i klasseromm­et, og vi kan ikke plassere oss bak pleksiglas­s, skriver laerer Eli Aune Andresen.
FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN – Vi er mange som er engstelige for smittesitu­asjonen og etterspør bedre beskyttels­e. Vi oppfordres til ikke å bruke munnbind i klasseromm­et, og vi kan ikke plassere oss bak pleksiglas­s, skriver laerer Eli Aune Andresen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway