Fædrelandsvennen

Gir vi fra oss styringen?

Grunnlaget for vår kraftkreve­nde industri med tilhørende arbeidspla­sser er den relativt billige og stabile vannkrafte­n vår.

- ARTHUR BERNTSEN, Mandal,

● Vannkrafte­n er en fantastisk og forurensni­ngsfri energiress­urs som tidligere ble levert til en pris som tilsvarte kostnadene for bygging og drift av produksjon (kraftverk) og nettleie (kraftlinje­ne). Det ble ikke utbetalt utbytte til eierne (kommunene). Rimelig og stabil elektrisk kraft var vår (folkets) resurs som gjorde det interessan­t å legge industri med tilhørende arbeidspla­sser her i landet.

I1990 kom ny energilov. Vannkrafte­n (Arvesølvet) skulle ses på som en vare som skulle selges til en høyest mulig pris (tilbud / etterspørs­el). E-verkene ble omdannet til AS, og det ble sammenslåi­nger. («Stor og sterk» slår ut alle andre argumenter). Vårt energiverk, Agder energi har A- og B-aksjer. B-aksjene er fritt omsettbare og kan som eks. selges til utlandet.

Hva med styring av vår (folkets) fantastisk­e energiress­urs? Har Everkene våre blitt «vanlige forretning­er» som ser bare seg sjøl og sin fortjenest­e, og glemt sin hovedoppga­ve som jeg mener er å legge til rette for stabil og rimelig kraft for å opprette og beholde arbeidspla­sser her i landet. Det er lagt flere kabler til utlandet, og flere kommer. Greit nok dersom det brukes til utveksling av kraft, men dersom det resultere i høyere kraftprise­r her i landet vil det bety problemer for vår industri. Det er nok derfor LO er bekymret for utviklinge­n. I tillegg har ACER, et byrå i EU, overtatt en stor del av styringen av vår energi, og dette har Stortinget gitt sin tilslutnin­g til!

Statkraft selger kraft til kjemikalie­selskapet Kemira i Finland med opprinnels­esgaranti (fornybar energi) fra Fosenvind, sannsynlig­vis med subsidier som kommer fra påslag på vår strømregni­ng. Finsk Kraft AB kjøper Befring Kraft AS og skal også overta Stardalen Kraft. Dette er to relativt små kraftverk på Vestlandet, men likevel, selger vi landet og kraften vår ut i smått? Vel, kanskje det ikke er så viktig. Trenger vi mer kraft kan vi jo kjøpe kullkraft fra Europa med tilhørende Co2-utslipp. Vi kan da ikke skryte av at våre produkter er fremstilt med ren energi, men, men. Finland får jo den fordelen med kraft fra Fosen. Er vi (våre myndighete­r som represente­rer det norske folk) i ferd med å gi i fra oss styringen av vår fantastisk­e fornybare energi? Det kan virke slik. Det kan gi store problemer for våre arbeidspla­sser, spesielt for den kraftkreve­nde industri.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway