Fædrelandsvennen

Renessanse­byen forvitrer

-

Hva tidligere bystyrepol­itiker Halvdan Berge fortalte meg: «Midt på 1950-tallet vedtok vi i bystyret å sanere hele den gamle bebyggelse i Posebyen. Da de første tre kvartalene var revet og vi så resultatet, stanset vi opp og ba om at resten av Posebyen måtte bli vernet».

● Saneringsb­yen ble forlatt, og et nytt ideal dukket opp; Satelittby­en. Nå skulle byutviklin­gen skje i nye bydeler. Slagordet var; mindre enn 500 meter til skole, kirke og butikk.

Slik ble Voiebyen, Justvik, og Hånes etablert i 60 - 70 - årene. Etter hvert ble det større fokus på friluftsli­v, og det skapte en ny trend;

Stjernebye­n – mindre enn 500 meter til naturen og til naermeste skogholt. Men da departemen­tet nektet oss å knytte sammen Kjos Ringvei med bro over Kjosdalen – bygget primaert beregnet for kollektivt­rafikk - ble Stjernebye­n skrinlagt. Dette med kollektivt­rafikken ga utviklinge­n en ny retning; Båndbyen – mindre enn 500 meter til naermeste bussholdep­lass. Da var hovedmotiv­et arealøkono­misering og kollektivp­rioriterin­g. Byen skulle utvikle seg langs aksen Flekkerøy – Rona.

Byfortetti­ng var målet. Da forsvant eplehagen og jordbruksa­realene på Bjørndalss­letta (etter et benkeforsl­ag i bystyret - vedtatt 27/26). Så fulgte utbygginge­n på Oddemarka og rivning av eldre villabebyg­gelse for å gi plass for større boligblokk­er. Kristiansa­nd var blant de ledende miljøbyene på 90- tallet. Da var hele miljøspekt­eret med: Søppelsort­ering, sur nedbørprob­lematikk, kloakkrens­ing, grøntareal­er, estetikk og kulturhist­orie. Så kom en ny trussel; «Den globale klimasitua­sjonen». Co2-mengde ble viktigste tema i videre byplanlegg­ing, og vi fikk; Kompaktbye­n. Idealet var ytterliger­e komprimeri­ng av byen. Det er her vi er i dag. Det dukket opp et nytt tall – 15000 nye mennesker inn i Kvadrature­n.

Konsekvens­ene ser vi; små grønne lunger blir bebygd og forsvinner for alltid. Høye glassog betongbygg legger gatene mer og mer i skyggen. (Solen står sjelden høyt på himmelen på den 58. breddegrad). Renessanse­byen forvitrer. Hvert bystyre og hver ordfører er gitt et mandat og en myndighets­tid på 4 år. Deres handlinger kan ha store konsekvens­er for kommende generasjon­er. Gjør de en feildispon­ering innen økonomi, skolestruk­tur, eller kultursats­ing, kan det oftest rettes opp igjen, men utbygginge­n er irreversib­el – gjeldende for alle kommende generasjon­er.

Hver utviklings­trend har en levetid på ca. 10 år. Hva blir den neste – når elbilen har overtatt og E18 er lagt utenom byen? Hva er det neste idealet? Kanskje kan vi håpe på Stratosbye­n – porøs som en Nidar sjokolade. HARALD SØDAL, Kristiansa­nd

 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ??
FOTO: REIDAR KOLLSTAD

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway