Fædrelandsvennen

Krig & kjaerlighe­t

- ROY SØBSTAD

«Malcolm & Marie»

● USA 2021

● Drama/romantikk

● Regi og manus: Sam Levinson

● Skuespille­re: Zendaya, John David Washington

● Aldersgren­se: 16 år

Netflix sitt nye, voksne relasjonsd­rama er til tider så gripende som det prøver å vaere.

Et festpyntet par kommer hjem sent om kvelden. Mens han (John David Washington fra «Tenet») er i strålende humør, virker det som om hun (Zendaya fra Hbo-serien «Euphoria») brenner inne med et eller annet. De har en lang og opprivende natt foran seg, de to.

«Malcolm & Marie» kunne ganske sikkert ha fungert like godt på en teaterscen­e. Selv om den er aldri så lekkert fotografer­t, i blodseriøs­t svart–hvitt, er dette nemlig en ordentlig pratefilm, et kammerspil­l om to mennesker og deres komplisert­e relasjon som gjennom lange dialoger gradvis blir gjort tydelig for oss som ser på. Det er en form som stiller store krav til manus såvel som skuespille­re.

Og det er ikke fritt for at «Malcolm & Marie» til tider føles veldig skrevet. Ingen er så analytiske og veltalende som disse folkene, tenker man, ikke i så opphetede situasjone­r, ikke i den virkelige verden. Samtidig er det også øyeblikk her som oppleves akkurat så ekte og følelsesme­ssig rensende som Zendaya, Washington og regissør Sam Levinson åpenbart streber mot at de skal vaere.

Et modent publikum kan gjøre verre filmvalg en grå senvinterk­veld.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway