Fædrelandsvennen

Tok suverent Vm-gull

Johannes Høsflot Klaebo spurtet hjem Vm-gullet i langrennss­print og forsvarte tittelen fra 2019. Erik Valnes tok sølvet, mens Håvard Solås Taugbøl tok bronsen.

-

Valnes gikk først inn på oppløpet. Der var derimot Klaebo raskest, mens Valnes med nød og neppe holdt unna for Taugbøl.

Dermed ble det favorittse­ier til Klaebo i Oberstdorf-vms første øvelse. Han lå i flere uker på Skeikampen og ladet opp sammen med pappa Håkon og i perioder morfar Kåre (78) før mesterskap­et.

Sistnevnte er ikke med til Tyskland, men har en sentral rolle som Klaebos personlige trener og mentor.

– Jeg har det utrolig bra. Det har vaert et krevende år. Vi har tatt valg der vi skal prøve ha våre beste dager her. Når det da går, betyr det ekstremt mye og smaker ekstra deilig, sa Klaebo til NRK.

– Det har vaert tungt å sitte hjemme og se på Tour de Ski, men når jeg får stå her sammen med to gode lagkompise­r på pallen, er det ekstrem morsomt, la han til.

– ENORMT

Klaebo var overlegen i prologen og vant 3,48 sekunder for Valnes. Fra første heat i kvartfinal­ene hadde de to ingen problemer med å ta seg til semifinale­n. De gjentok bedriften i semifinale­n, selv om Bolsjunov var en trussel.

– Medalje, det er stort. Det er bare å høre på de ordene: Medalje i VM, det er enormt. Jeg har virkelig hatt dette som et stort mål, så blir det et annet føre, men så takler jeg det bra, sa Valnes til NRK.

Også trener Arild Monsen var i godt humør etter finalen.

– Det var fantastisk. Jeg er så glad på gutta sine vegne. Alt er etter planen, fra første til siste stavtak, sa trener Arild Monsen til NRK.

– Ikke minst Håvard, som hadde mer enn kniven på strupen før Vm-uttaket, sa han.

IVERSEN OG GOLBERG UT

Emil Iversen vant sin kvartfinal­e enkelt, men ble nummer fem i Klaebo og Valnes' semifinale.

Også Taugbøl var sterkest i sin kvartfinal­e og vant sin semifinale lett.

Etter 4. beste tid i prologen fikk derimot Pål Golberg en tyngre semifinale, men han tok seg videre på tid med sin 3.-plass. I semifinale­n ble han nummer fire uten at tiden kunne hjelpe ham.

Det var tett opp mot 15 graders varme under konkurrans­en i Oberstdorf.

Arrangøren valgte å legge starten tidligere enn opprinneli­g planlagt for å skåne løypene for sola. I tillegg ble traseen saltet slik at forholdene ikke skulle ende opp helt kritikkver­dige.

KOPIERTE NORTHUG

Klaebo er den første mannlige langrennsl­øperen på ti år som forsvarer et individuel­t Vm-gull. Petter Northug gjorde det to ganger i Oslo i 2011. To år tidligere vant han tre- og femmil i Liberec.

24-åringen Klaebo ble torsdag den første blant gutta til å vinne Vm-sprinten to ganger. Øvelsen kom på programmet i 2001 da Tor-arne Hetland vant

Søndag står Klaebo med en ny solid seiersmuli­ghet i lagsprinte­n. Han er tittelfors­varer også i den øvelsen.

Det norske kombinertl­aget er en av de største gullfavori­ttene til Norge i år. Jarl Magnus Riiber er storfavori­tt, men det er flere andre medaljekad­idater.

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN / NTB ?? Johannes Høsflot Klaebo tv. vinner i finalen på sprint under VM på ski i Oberstdorf. Her sammen med Håvard Solås Taugbøl og Erik Valnes til høyre.
FOTO: TERJE PEDERSEN / NTB Johannes Høsflot Klaebo tv. vinner i finalen på sprint under VM på ski i Oberstdorf. Her sammen med Håvard Solås Taugbøl og Erik Valnes til høyre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway