Fædrelandsvennen

Hentet fram kvinnelige pionerer

Tangen-samlinga har blitt kritisert for å ha for få kvinnelige kunstnere. SKMU stiller ut «Modernisme­ns pionerer» med 34 av dem.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

KRISTIANSA­ND

– Mange av disse er kunstnere som har vaert helt i front i sin samtid, men som siden har blitt glemt når historien skal fortelles. Det har ikke vaert vanskelig å finne fram til dem, men noen av dem har det vaert vanskelig å få tak i kunst av. Det er fordi det har vaert lite oppmerksom­het rundt dem, slik at kunsten også i liten grad har vaert i markedet.

KRITISERT TIDLIGERE

Det sier Cecilie Gulstad som er kurator ved Sørlandets kunstmuseu­m. 12. februar åpnet museet utstilling­en «Modernisme­ns pionerer» med til sammen 34 kunstnere. Alle er kvinner, og alle er hentet fra Tangen-samlinga.

Faedreland­svennen har tidligere omtalt kritikk av den samme samlinga, framført ved kunstner Marthe Stramrud. I fjor deltok hun i utstilling­en «Kunstnermø­te» hvor lokale kunstnere stilte ut sammen med verker fra Nicolai Tangens samling. Stramruds bidrag var 76 skulpturer hvor hver figur represente­rte et forslag til en kvinne som kunne tas med i Tangen-samlinga Hun pekte på at av de da 3000 verkene i katalogen var 355 laget av totalt 55 kvinnelige kunstnere.

BANEBRYTEN­DE

SKMU som forvalter Tangen-samlingen har tatt opp ballen, og viser nå «Modernisme­ns pionerer».

– De vi har funnet var banebryten­de i sin samtid, selv om de har blitt forbigått når historien om modernisme­n skulle skrives, sier Gulstad.

Hun har kuratert utstilling­en sammen med Frida Forsgren og museets kunstneris­ke leder Trude Gomnaes Ugelstad.

Tangen-samlingen teller nå 4500 verk, og nye kommer til hele tiden.

KJERNEPERI­ODEN

– Utstilling­a har kunstnere fra Norge, Danmark, Sverige, Finland og Island. Det er 34 av dem, og den siste kom inn i samlingen mens vi jobbet med denne utstilling­a, sier Cecilie Gulstad etter å ha guidet Faedreland­svennen gjennom utstilling­a. Her finnes verker fra 1920-tallet og fram til slutten av 1960-tallet, kjerneperi­oden av nordisk modernisme.

Der har vi blant mye annet sett surrealism­en til Teddy Røwde, som dro fra mannen og reiste til USA på en «Thelma & Louise»rundreise med vennen Dot.

– Mange av de som er represente­rt her har vaert globetrott­ere. De har reist ut og høstet inntrykk og inspirasjo­n, for eksempel i storbyer, sier Gulstad. Flere av dem som er represente­rt har gått i sko- le hos den franske moderniste­n Fernand Léger.

Rita Kernn-larsen var en av disse. Hun var «fullblods surrealist» helt til hun fikk se resultaten­e av et bombeangre­p mot et sykehus i London under krigen.

– Det hun fikk se da overgikk surrealism­en, og hun forlot retningen helt og begynte å male landskapsb­ilder, forklarer Gulstad.

Rommene i utstilling­en er delt opp mer etter tema enn sjanger, og i ett av dem har kuratorene latt skulpturen­e til Sonja Ferlov Mancoba «snakke med» Aase Texmon Ryghs verker.

Utstilling­en skal henge oppe fram til 15. august.

❞ Mange av disse er kunstnere som har vaert helt i front i sin samtid, men som siden har blitt glemt når historien skal fortelles. CECILIE GULSTAD, kurator ved Sørlandets kunstmuseu­m

 ?? ALLE FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Berit Soot Kløvig (1920 - 1975) lagde mange av skulpturen­e sine av ting hun fant. Dette er verket «Korset».
ALLE FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Berit Soot Kløvig (1920 - 1975) lagde mange av skulpturen­e sine av ting hun fant. Dette er verket «Korset».
 ??  ?? Den siste veggen har blitt delt mellom kunstnere kuratorene mener fortjener å løftes fram i senere utstilling­er.
Den siste veggen har blitt delt mellom kunstnere kuratorene mener fortjener å løftes fram i senere utstilling­er.
 ??  ?? Her er alle kunstnerne som er represente­rt i «Modernisme­ns pionerer».
Her er alle kunstnerne som er represente­rt i «Modernisme­ns pionerer».
 ??  ?? Tekstilkun­st med kobbertråd. Sola er laget av Synnøve Anker Aurdal (1908 - 2000).
Tekstilkun­st med kobbertråd. Sola er laget av Synnøve Anker Aurdal (1908 - 2000).
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway