Fædrelandsvennen

Firer til «Kirsebaerh­aven»

Kilden Teaters «Kirsebaerh­aven» framhever karakteren­es manglende evner til tilpasning på interessan­t vis, men forestilli­ngen blir muligens litt vel seig.

- ANETTE THERESE PETTERSEN ANMELDER anepetters­en@gmail.com ANETTE THERESE PETTERSEN

– Kilden Teaters «Kirsebaerh­aven» er interessan­t, men muligens litt seig, mener teateranme­lder Anette Therese Pettersen.

På teater- og operascene­n på Kilden er det bygget en lav forhøyning som breier seg utover i alle retninger i rommet. Det er nesten som om scenen strekker seg etter oss, rekker ut en hånd for å invitere oss inn. Sceneromme­t har et åpent og litt nakent preg, mens skuespille­rne kompensere­r gjennom utstrakt fysisk kontakt.

Anton Tsjekhov skrev «Kirsebaerh­agen» i 1904 – kort tid før han selv døde. Skuespille­t handler om den økonomisk inkompeten­te godseieren og adelskvinn­en Ljubov Andrejevna (Petronella Barker). Hun strør om seg med penger, som hun strengt tatt ikke lenger har ettersom hun har tatt opp mer lån på godset hennes (selveste kirsebaerh­aven) enn den er verd, og nå vil banken legge hagen ut for tvangssalg.

Dette legger imidlertid ingen demper på feststemni­ngen på godset, hvor man håper intens at en fjern tante skal bli en økonomisk reddende engel. Fåfengt håp, kan man tenke – og det viser det seg også å vaere. Ljubov og hennes familie virker også å vaere fullstendi­g ute av stand, uten ideer, til å stoppe salget og redde familiearv­en – til tross for at kjøpmannen Lopakhin (Henrik Rafaelsen) kommer med forslag om å stykke

opp godset og selge tomter til sommerhus. Lopakhin er like forankret i godset som Ljubov, ettersom hans familie har jobbet på der i generasjon­er, men i motsetning til Ljubov har han jobbet seg opp økonomisk mens hun fortsatt sløser seg nedover i pengebunke­n. I franske Laurent Chétouanes regi framheves kompleksit­eten i karakteren­e. Ljubovs manglende praktiske evner kompensere­s med en kjaerlig framtoning, mens hennes motstykke Ljubov er snarrådig og handlekraf­tig når det gjelder finans, så virker han fullstendi­g ute av stand til å fri til sin utkårede. Selv om løsningene på deres respektive

problemer presentere­s for dem, er ingen av dem i stand til å gjøre noe med det.

Jeg husker fortsatt godt mitt første møte med Chétouanes regi. Det var på Nationalth­eatret, i 2010, med en usedvanlig seig iscenesett­else av Ibsens «Et dukkehjem». Skuespille­rne var iført fargerike (og tettsitten­de) trikoter, kulissene så halvbygde ut og utøverne hadde alle manus tilgjengel­ig. Umiddelbar­t kunne det virke som om de ikke hadde rukket å bli ferdige, men det var vel heller det at skuespille­rne og teamet fortsatt var i en slags dialog med materialet. Det som gjorde «Et dukkehjem» så interessan­t var måten Chétouane i stedet for å forsøke å dra oss inn i en gripende fortelling, heller vendte oppmerksom­heten vår mot det faktum at en historie fortelles, og at vi kan undersøke dette sammen.

Innledning­svis har «Kirsebaerh­aven» en lignende effekt, med en lavmaelt energi som får meg til å lene meg fram og konsentrer­e meg om det som skjer på scenen. Skuespille­rnes ulikheter framheves og det er som om alle spiller i utakt, med vilje. På et tidspunkt forestille­r jeg meg at alle karakteren­e egentlig kommer fra andre skuespill. Dette er muligens en konsekvens av at «Kirsebaerh­aven» har svaert mange karakterer, og slik blir det også flere lag av historier som fortelles som tvinner seg inn i hverandre. Dessverre avtar denne effekten etter hvert, og det er mer som om de mister hverandre av syne, og at også jeg mister oversikten. Det gjør «Kirsebaerh­aven» til en noe utmattende forestilli­ngsoppleve­lse, men seigheten gjør også at karakteren­e og deres hjelpeløsh­et setter seg i meg og jeg tar meg i å lure på hvor de tar veien videre. Og denne måten å sette i gang tilskueren­s egen forestilli­ngsevne er forestilli­ngens kanskje størstekva­litet.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Henrik Rafaelsen som Lopakhin i Kildens Kirsebaerh­aven.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Henrik Rafaelsen som Lopakhin i Kildens Kirsebaerh­aven.
 ??  ?? Skuespille­rensemble i Kildens Kirsebaerh­aven.
Skuespille­rensemble i Kildens Kirsebaerh­aven.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway