Fædrelandsvennen

Melder seg ut hvis ikke Ap stemmer for rusreform

– Jeg ikke kan stå som medlem av et parti som roter til denne gylne muligheten til å gjøre noe skikkelig bra for dem som lider mest, sier tidligere kommuneove­rlege i Kristiansa­nd og bystyrerep­resentant for Ap Dagfinn Haarr.

- TEKST: HENRIK IHME henrik.ihme@fvn.no

– Jeg blir veldig skuffet om Ap bidrar til å torpedere viktige elementer i rusreforme­n når den skal behandles i Stortinget. Det er et tydelig signal fra min side, med min profesjone­lle bakgrunn, at jeg ikke kan stå som medlem av et parti som roter til denne gylne muligheten til å gjøre noe skikkelig bra for dem som lider mest, sier Dagfinn Haarr til Faedreland­svennen.

Han meldte seg inn i partiet etter terrorangr­epet 22. juli, og ble kumulert inn i bystyret i 2019.

– Som Ap-politiker er jeg bekymret for at partiet mitt vil svikte de rusavhengi­ge, sier han.

– IKKE LEGALISERI­NG

Regjeringe­ns forslag til rusreform har skapt sterk uenighet innad i Arbeiderpa­rtiet.

Hovedpoeng­et med reformen er en såkalt avkriminal­isering av besittelse og bruk, og at brukerdose­r opp til en viss grense ikke skal straffes med fengsel eller bøter, men utløse krav om oppmøte hos et kommunalt hjelpeappa­rat.

Det er uttalelser fra partikolle­ger som Porsgrunn-ordfører Robin Martin Kåss, som gjør Haarr urolig. Kåss frykter økt rusmisbruk blant unge, og mener Ap heller må jobbe fram en egen reform.

Arbeiderpa­rtiet har programfes­tet ønsket om en rusreform som legger mer vekt på å hjelpe enn å straffe rusavhengi­ge. Etter landsmøtet i april vil det bli avklart om Ap, som er på vippen i Stortinget, vil si ja eller nei til reformen.

DOBBEL STRAFF

Haarr, som inntil nylig var kommuneove­rlege, er krystallkl­ar:

– Jeg støtter de store linjene, og så kan man diskutere hvor store mengder med stoff folk kan ha på seg. Men dette er en avkriminal­isering, og ikke en legaliseri­ng, som mange politifolk sier.

– Reformen vil styrke brukernes rettssikke­rhet, for jeg opplevde som fastlege at politiet utøvde sine maktmidler vilkårlig mot de rusavhengi­ge. Det vil også tvinge kommunene til å sette opp en bedre førstelinj­etjeneste.

Haarr var en kontrovers­iell for sine metoder som fastlege, men har tyngde på feltet, og har mottatt priser for sitt arbeid: Allmennmed­isinsk forsknings­pris, allmennmed­isinsk skribentpr­is og fagrådets pris for godt rusfaglig arbeid.

Som fastlege var han i kontakt med 332 ruspasient­er.

– Det var det veldig få som ikke hadde en fortid preget av neglisjeri­ng, overgrep eller lignende. Derfor får de i dag en dobbel straff. Krigen mot narkotika er tapt, og vi må innrette samfunnet slik at enkeltbruk­ere ikke blir utsatt for mer stigmatise­ring og moralisme.

SKEPTISK

Solveig Robstad, gruppelede­r i Vennesla Ap, represente­rer den kritiske fløyen i fylkeslage­t.

– Jeg er litt skeptisk slik forslaget er lagt fram, og jeg er redd for at mange unge kan gå i fella når det blir lovlig å ha så mye på seg. Jeg er enig med Thorvald Stoltenber­g når jeg ser de gamle og slitne, og at det ikke er straff de skal ha. Men han sa også at det ikke skal vaere fritt fram.

– Det skal ikke vaere lovlig, men avkriminal­iseres?

– Er det avkriminal­isert, så er det lov. Det er bra at kommunene skal komme inn, men vi vet ikke hvilken myndighet de får eller om kommunene får penger til å gjøre den jobben, sier hun.

Stortingsr­epresentan­t Tellef Inge Mørland fra Åmli er Aps ruspolitis­ke talsperson. Han sier at «alle i Ap» er enige om rusreform og at rusavhengi­ge skal få hjelp.

– Vi er opptatt av forebyggin­g og hvordan vi skal sørge for at terskelen for å prøve narkotika ikke senkes for unge. Så er det en ulik tilnaermin­g til hva vi skal gjøre med loven, om vi skal se på en universell lovendring eller differensi­ere mellom tunge rusavhengi­ge og andre brukere.

 ??  ??
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Tidligere kommuneove­rlege Dagfinn Haarr sitter i bystyret og oppvekstut­valget for Arbeiderpa­rtiet.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Tidligere kommuneove­rlege Dagfinn Haarr sitter i bystyret og oppvekstut­valget for Arbeiderpa­rtiet.
 ?? FOTO: KJETIL NYGAARD ?? Solveig Robstad i Vennesla Ap har mange spørsmål hun vil ha svar på om regjeringe­ns forslag til rusreform.
FOTO: KJETIL NYGAARD Solveig Robstad i Vennesla Ap har mange spørsmål hun vil ha svar på om regjeringe­ns forslag til rusreform.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway