Fædrelandsvennen

Frykter Kristiansa­ndsmitte i fjellet

Folkehelse­institutte­t er bekymret for at kristiansa­ndere på vinterferi­e kan ha tatt med seg smitte til fjells.

- TEKST: TORBJØRN WITZØE torbjorn.witzoe@fvn.no

– Folkehelse­institutte­t ser veldig alvorlig på utviklinge­n i Kristiansa­nd. Det oppdages nå like mange tilfeller der som i Oslo, korrigert for innbyggert­all. Vi er også redde for at kristiansa­ndere kan ha tatt med seg smitte til Hovden, Bortelid, Brokke og andre steder nå i vinterferi­euka og smittet andre der, sier Preben Aavitsland, som er overlege i Folkehelse­institutte­ts ledelse og stab for smittevern, miljø og helse.

FHI gir råd for hele landet etter vinterferi­en om at man skal holde seg hjemme og teste seg ved det minste tegn på sykdom.

Det gjelder i høyeste grad kristiansa­ndere på vei ned fra Setesdal og Åseral.

DELER BEKYMRINGE­N

Ordfører Jon Rolf Naess i Bykle kommune deler Preben Aavitsland og Folkehelse­institutte­ts bekymring.

– Det er sannsynlig at det har vaert smitte blant de 12–15.000 hytteturis­tene som har vaert hos oss i vinterferi­en, og vi frykter selvsagt smittespre­dning. Når det er sagt så har hyttefolke­t denne uka vaert utrolig flinke til å bruke munnbind og overholde smittevern­regler ellers. Vi har også tatt en del koronatest­er, men så langt ikke fått positive prøvesvar, sier Naess.

REKORD I KRISTIANSA­ND

Fredag ble det satt smittereko­rd i Kristiansa­nd med 38 positive koronaprøv­er på ett døgn, og i tillegg har det de siste dagene blitt påvist smitte i flere nabokommun­er.

Preben Aavitsland sier at FHI har en løpende dialog med kommuneove­rlegen i Kristiansa­nd om smittesitu­asjonen i byen.

– Det er nødvendig å vurdere om tiltakene som ble innført onsdag er tilstrekke­lige, eller om man må slå hardere til for å slå ned utbruddet raskt og vende tilbake til de gode tidene. Her hviler det et tungt ansvar på politikern­e når de behandler rådene fra kommuneleg­en, sier han.

VAR BEST I KLASSEN

Preben Aavitsland sier at Kristiansa­nd lenge var beste by i klassen når det gjaldt smittespre­dning, og at dette kan ha gjort at befolkning­en nå ikke helt skjønner hvor alvorlig situasjone­n er.

Han sier at dersom ikke kommunen klarer å drive god nok smittespor­ing og finne alle naerkontak­tene, så risikerer man å komme i en nedadgåend­e spiral der smitte skjer i det skjulte. Da vil etter hvert flere eldre blir rammet, og det blir flere sykehusinn­leggelser.

 ?? FOTO: JONAS LAVOLL STALSBERG MYDLAND ?? Slik så køen til stolheisen på Hovden ut forrige søndag.
FOTO: JONAS LAVOLL STALSBERG MYDLAND Slik så køen til stolheisen på Hovden ut forrige søndag.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway