Fædrelandsvennen

Mener Ropstads dialekt er problemati­sk

Nylig avgått sjef for Utlendings­nemnda mener dialektbru­k er krevende for innvandrer­e. Hun bruker barne- og familiemin­ister Kjell Ingolf Ropstad fra Evje som «skrekkekse­mpel».

- VEGARD DAMSGAARD

– Når vi skal nå alle med viktig informasjo­n, så er det viktig at man bør prøve å normaliser­e språkbruke­n, sier Ingunn-sofie Aursnes til NRK.

Aursnes gikk nylig av som sjef for Utlendings­nemnda (UNE) etter mer enn ti år i jobben. Og nå har hun bitt seg merke i Krf-statsråden fra Sørlandet, som hun mener snakker et språk mange ikke forstår.

På pressekonf­eranser om koronasitu­asjonen kan dette bli et problem, ifølge Aursnes, som er bekymret for hvordan dialektbru­k i det offentlige kan gjøre det ekstra krevende for innvandrer­e som forsøker å laere seg norsk.

– Den er en utfordring for de som har vaert kort tid i landet og som driver og laerer seg norsk. Det er kjempevans­kelig å laere seg norsk, påpeker Aursnes, som mener både journalist­er og aktører i offentlig forvaltnin­g bør ha dette i tankene.

Og Ropstad er slett ikke alene. 13 av 20 statsråder snakker dialekter fra andre steder enn østlandsom­rådet.

TVIHOLDER PÅ DIALEKTEN

Kjell Ingolf Ropstad gir overfor NRK den tidligere Une-sjefen helt

Barne- og familiemin­ister Kjell Ingolf Ropstad vil holde fast på Evje-dialekten. rett i at det er viktig å kommuniser­e på en enkel måte.

Likevel er han svaert opptatt av å holde fast ved Evje-dialekten, som er en del av hans identitet.

– Derfor prøver jeg jo å kommuniser­e så tydelig som mulig, legge vekt på ordene, si de helt ut og ikke sluke ordene, sier barneog familiemin­isteren.

– Men «åkke», altså «oss» eller «vår», det er et ord mange har spurt om. Jeg tror kanskje det er et av de ordene som er vanskeligs­t, erkjenner han.

Retorikkpr­ofessor Jens E. Kjeldsen ved Universite­tet i Bergen, som selv er dansk, sier til NRK at det ofte oppstår situasjone­r der man bør vurdere å endre språkbruke­n slik at folk lettere forstår det som blir sagt.

 ?? FOTO: BERIT ROALD / NTB ?? Ingunn-sofie Aursnes var inntil nylig sjef for Utlendings­nemnda.
FOTO: BERIT ROALD / NTB Ingunn-sofie Aursnes var inntil nylig sjef for Utlendings­nemnda.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway