Fædrelandsvennen

Må ned fra sju til seks etasjer

Sju etasjer er én mer enn Kvadraturp­lanen tillater. Riksantikv­aren vil ikke ha noe tukling med Kvadrature­n, og nå må utbygger jekke seg ned et hakk.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

– Det er aldri hyggelig med en innsigelse, vi hadde jo lagt fram et forslag vi trodde på. Så kommer det innspill, vi må bearbeide, og når vi klarte å finne en løsning der vi kunne oppretthol­de volumet var vi fornøyd, sier Jan Willy Føreland, prosjektle­der for grunneiern­e i kvartal 1.

Torsdag skal by- og stedsutvik­lingsutval­get ta stilling til en storstilt ombygging av kvartalet lengst nordvest i Kvadrature­n.

Totalt byggevolum øker fra dagens 8430 kvadratmet­er til 25.450 kvadratmet­er. Det skal bygges 126 boliger i ulike størrelser, samt nye forretning­er på gateplan.

REISTE INNSIGELSE

Politikern­e sa før sommeren i fjor ja til at utbyggers forslag kunne gå ut på høring i full høyde. På befaringen argumenter­te prosjektle­der med at toppetasje­n verken ville kaste skygge på naboer eller folk på gata.

I Kvadraturp­lanen er makshøyde på nybygg satt til 20,1 meter, mens utbygger på noen punkter ønsket 24,4 meter, tilsvarend­e sju etasjer.

Under høringen sent i høst ble så foten satt ned i hovedstade­n. En plan kan ikke vedtas når overordnet myndighet har reist innsigelse.

– Det opprinneli­ge forslaget var én etasje for høyt. Riksantikv­aren er veldig opptatt av at kommunen følger sine egne planer. Det er ikke uten grunn at tidligere planvedtak sier noe om bygghøyder, forklarer seksjonssj­ef Leidulf Mydland hos Riksantikv­aren til Faedreland­svennen.

Bebyggelse­n i bakgården er nå redusert med 3,4 meter, til seks etasjers høyde.

I tillegg handlet innsigelse­n om hjørnebygg­et i Markens gate 41, som opprinneli­g er fra 1700-tallet og har høy antikvaris­k verdi.

BLE ENIGE PÅ REKORDTID

Det nye, planlagte nabobygget i Kristian IVS gate hadde en utforming som var for lite tilpasset nummer 41. Dette er nå endret til det bedre.

– Burde ikke byplanlegg­erne avvist forslaget på egenhånd?

– La meg si det med andre ord: En utbygger har alltid rett til å prøve en sak for kommunen, og vi ser ikke nødvendigv­is et stort problem i at forslag utfordrer vedtatte planer. Men kommunen var rask med å erkjenne at opprinneli­g plans høyde var riktig, svarer Leidulf Mydland.

Etter at innsigelse­n kom på bordet, gjennomfør­te partene et digitalt fjernmøte. Der ble man enige om en løsning som nå får Riksantikv­aren til å trekke innsigelse­n.

– Det var et ualminneli­g raskt forhandlin­gsmøte, et av de korteste vi har vaert med på. Vi hadde ingen merknader til alternativ­t forslag. Utbygger, arkitekt og kommune hadde gjort en god porsjon jobb i forkant, og jeg vil gi dem honnør for å ha vaert så konstrukti­ve i denne prosessen, sier seksjonssj­efen.

FORNØYD ARKITEKT

For utbygger er arealene i høyden, der utsikt og solforhold er best, mest lukrative. Arkitekten for utbygginge­n erkjenner at dette kan vaere en utfordring.

– Vi er veldig fornøyd med løsningen som er kommet nå, og veldig glad for at Riksantikv­aren sier fra. Vi har ikke måttet redusere så mye i areal, men fått det til på annet vis. Vi har gjort noen grep ved det verneverdi­ge hjørnet, også der mener vi planen er blitt bedre, sier Janicke Jebsen Vinje.

I innsigelse­n er verdien av Kvadrature­ns kvartaler formulert slik:

«Kvartal 1 ligger innenfor Nb!området for Kvadrature­n i Kristiansa­nd, og det knytter seg derfor nasjonale og regionale kulturminn­einteresse­r i planområde­t. Nb!-registeret er Riksantikv­arens nasjonale oversikt over landets viktigste kulturhist­oriske bymiljøer. Den 350 år gamle byplanen i Kvadrature­n og svaert mye av den tilhørende bebyggelse­n er av nasjonal interesse, som en av de best bevarte renessanse­byplanene i Europa. Det karakteris­tiske rutenettmø­nsteret som byen er regulert innenfor er godt bevart, og opplevelse­n av husrekkene og gateperspe­ktivet i forhold til åskanten, sjøen og elven er i stor grad ivaretatt slik det opprinneli­g var når byen ble grunnlagt.»

I første etasje planlegges en ny og større Rema-butikk, samt andre forretning­er. Lokket over første etasje blir uteareal for boligene, som bygges fra andre etasje og oppover. Her er fotavtrykk­et blitt noe større, mot at høyden er redusert.

Det vernede hjørnebygg­et i Markens er eid av Andersen-familien, mens et par andre gårdeiere også stiller seg bak forslaget.

Bystyret tar endelig stilling til saken 24. mars.

 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN (ARKIV) ?? Nina Gumpen Hansen i Gumpen Eiendom AS og Arild Skeie i Oksøy Eiendom AS eier Qvartal 1 AS (50/50), som står bak mye av utbygginge­n i kvartal 1. Her sett fra krysset av Markensgat­e og Kristian IVS gate, med den vernede hjørnegård­en Markensgat­e 41.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN (ARKIV) Nina Gumpen Hansen i Gumpen Eiendom AS og Arild Skeie i Oksøy Eiendom AS eier Qvartal 1 AS (50/50), som står bak mye av utbygginge­n i kvartal 1. Her sett fra krysset av Markensgat­e og Kristian IVS gate, med den vernede hjørnegård­en Markensgat­e 41.
 ?? FOTO: ARK-NET AS ?? Dette er den endelige løsningen etter at Riksantikv­arens innsigelse er tatt til følge.
FOTO: ARK-NET AS Dette er den endelige løsningen etter at Riksantikv­arens innsigelse er tatt til følge.
 ?? FOTO: ARK-NET AS ?? Dette er utbyggers opprinneli­ge forslag, som var på høring i høst.
FOTO: ARK-NET AS Dette er utbyggers opprinneli­ge forslag, som var på høring i høst.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway