Fædrelandsvennen

Vil sprenge sperregren­sa

Rødt gjør seg høye og mørke foran både partiets landsmøte og årets stortingsv­alg. Drømmen om å sprenge sperregren­sa rykker stadig naermere.

-

Struttende av selvtillit møter Norges rødeste politikere til landsmøte kommende helg. Ambisjonen er intet mindre enn å tredoble resultatet fra forrige stortingsv­alg da partiet endte på 3,3 prosent.

– Det er fordi vi har tredoblet antall medlemmer siden forrige valg. Det vil gi et tredobbelt antall aktivister i valgkampen, sier en optimistis­k Rødt-nestleder Marie Sneve Martinusse­n til NTB.

– Vi har jo sett at Rødts standpunkt­er møter stadig mer gehør og støtte i befolkning­en, legger hun til.

OVER SPERREGREN­SA

I kun to av de siste 26 månedene har partiet ligget under sperregren­sa på 4 prosent på gjennomsni­ttsmålinge­ne til Poll of polls.

Klarer de å sprenge sperregren­sa, vil partiet kunne øke antallet stortingsr­epresentan­ter fra dagens ene til mellom sju og ti, avhengig av valgresult­at og utjevnings­mandater.

Rødt gleder seg også over at de har hatt større oppslutnin­g enn Venstre i 33 måneder på rad og KRF i 27 måneder.

Siden 2017 har også medlemstal­let økt fra 3.093 til 10.533. Medlemsvek­sten er den største blant alle partiene i denne perioden.

– Det er et godt utgangspun­kt for å få til tidenes grasrotval­gkamp og gjøre et rekordvalg, mener Martinusse­n.

I februar falt imidlertid Rødt under sperregren­sa på gjennomsni­ttsmålinge­n for først gang siden mai 2020. Martinusse­n frykter likevel ikke at partiet har nådd formtoppen for tidlig og at dette er starten på en nedtur fram mot valget.

– Nei, den siste måneden har vi også vaert over 5 prosent på tre enkeltmåli­nger. Dette kan derimot føre til enda større iver på landsmøtet etter å sikre et politisk vendepunkt i Norge, sier hun.

Rødt prøver også å få has på en seiglivet myte om at partiet alltid faller før valget. I valget i 2017 fikk partiet 2,3 prosent på målingene i juli og 3 prosent i august, men endte med et resultat på 3,3 prosent.

I kommuneval­get i 2019 gikk det imidlertid motsatt vei: Da lå Rødt på 5,1 prosent på målingene i august, men endte på 4,1 prosent.

NY KURS

På det digitale landsmøtet neste helg skal partiet vedta et nytt arbeidspro­gram for de neste fire årene.

– Dette er et flunkende nytt arbeidspro­gram med radikal og realistisk politikk. Vi må ha en ny politisk kurs, slår Martinusse­n fast.

Blant partiets åtte politiske hovedmål er at Rødt skal bli et nytt arbeiderpa­rti, at partiet skal vaere det tydeligste miljøparti­et på venstresid­a, og Norge skal holdes utenfor EU og si opp Eøs-avtalen.

– Noe av det viktigste er at vi legger fram en konkret industripo­litikk for å skape arbeidspla­sser for hele landet og legge til rette for en rettferdig omstilling i møte med klimakrise­n.

❞ Det er et godt utgangspun­kt for å få til tidenes grasrotval­gkamp og gjøre et rekordvalg. MARIE SNEVE MARTINUSSE­N

STYRKE SIKKERHETS­NETTET

Andre punkter i programmet er innfasing av gratis tannhelse og barnehage, en skattepoli­tikk for å få ned forskjelle­ne og sikre velferd for folk flest, samt styrking av sikkerhets­nettet for folk utenfor arbeidsliv­et.

– Under koronakris­en har vi sett at det er alt for svakt. De forbedring­ene som er gjort under pandemien, må bli permanente, sier Martinusse­n.

Rødt vil også utvide kvinners rett til selvbestem­t abort til uke 22, med obligatori­sk legeoppføl­ging etter uke 18.

 ?? FOTO: RYAN KELLY / NTB ?? På det digitale landsmøtet kommende helg skal partiet vedta et nytt arbeidspro­gram for de neste fire årene. Nestleder Marie Sneve Martinusse­n og partileder Bjørnar Moxnes.
FOTO: RYAN KELLY / NTB På det digitale landsmøtet kommende helg skal partiet vedta et nytt arbeidspro­gram for de neste fire årene. Nestleder Marie Sneve Martinusse­n og partileder Bjørnar Moxnes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway