Fædrelandsvennen

❞ Utover at bransjer som reiseliv, hotell og trening er rammet, har det jo stort sett gått bra.

Markedet for naeringsei­endom ble litt på tuppa da pandemien rammet, men kom til hektene igjen. Naeringsme­gleren Saedberg & Hodne berget seg greit gjennom året.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Det må jeg si: Jeg var bekymret på vegne av både naeringsli­vet generelt og egen bedrift spesielt. Men utover at bransjer som reiseliv, hotell og trening er rammet, har det jo stort sett gått bra, sier Jens Helge Hodne.

«Egen bedrift» er Naeringsme­gleren Saedberg & Hodne AS. Der eier Hodne og makker Gunnar

Saedberg 45 prosent hver, mens Unni Mesel er daglig leder.

TI PROSENT PÅ BUNNLINJA

At de bare er sånn passe fornøyd med regnskapet for 2020, sier litt. 15 prosent omsetnings­svikt til tross, endte fjoråret på et inntjening­snivå som mang en sørlandsbe­drift vil misunne dem. Men de er bedre vant.

– Fra mars til mai stod hele markedet på vent. Vi var spente og usikre og permittert­e hele staben 50 prosent, forteller Mesel og Hodne - hun til stede på kontoret, han per skjerm hjemmefra.

Fram mot sommeren løsnet det imidlertid igjen og permitteri­ngene terminert.

– Høsten var travel. I november utarbeidet vi vår halvårlige markedsove­rsikt, som vanlig. Den viste et visst press på leieprisen­e. Optimismen vi hadde båret på i en halvannen års tid, fikk et litt lengre tidsperspe­ktiv, forteller Jens Helge Hodne.

I etterkant av samtalen sender han Faedreland­svennen oversikten. Den viser blant annet:

FORSKJØVET OPTIMISME

Butikkleie­prisene, som fikk seg en alvorlig knekk under finanskris­a, fortsatte den svakt synkende tendensen de har vist i ettertid. For beste beliggenhe­t, som var oppe i over 10.000 kroner per kvadratmet­er før krisa, er prisen nå cirka 5700 kroner «meteren». En kvalitetsk­ategori ned har fallet vaert fra nesten 4000 kroner til rundt 1500 kroner per kvadratmet­er.

Kontorleie­priser viste en svak oppgang i 2019 og 2020, til et sted rundt 1450 kroner per kvadratmet­er for «god beliggenhe­t, god kvalitet». Den siste tiden har det imidlertid vaert små tilløp til svikt. Tilsvarend­e gjelder for mindre attraktive lokaler; der ligger prisen nå rundt 700–800 kroner kvadraten.

– Jeg jobber mye mot handelsnae­ringen. Der ser vi at hus og hjem har gjort det bra, i motsetning til klaer og sko, for eksempel.

Stemningen generelt er avventende; viljen til å satse på større lokaler og nye filialer er redusert, supplerer Unni Mesel.

SPRIKENDE I KONTOR

Så begynner de to å snakke om sprikende utviklings­trekk de ser i kontormark­edet i disse dager.

– Jeg har dialog med en stor aktør som vurderer å flytte til nye lokaler. De ønsker seg landskap og ser for seg at 50 prosent av de ansatte vil ha hjemmekont­or også etter at pandemien er over, forteller Mesel.

– Jeg snakker med en annen aktør som er opptatt av fleksibili­tet, men som også vil ha så store arealer at samtlige ansatte kan vaere der iallfall deler av tiden, beretter Hodne.

De er enige:

– Hjemmekont­or er kommet for å bli, men det er på arbeidspla­ssen at samhold og miljø skapes.

 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Unni Mesel holder skansen på kontoret til Naeringsme­gleren Saedberg & Hodne, mens Jens Helge Hodne integrerer seg fra hjemmekont­oret.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Unni Mesel holder skansen på kontoret til Naeringsme­gleren Saedberg & Hodne, mens Jens Helge Hodne integrerer seg fra hjemmekont­oret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway