Fædrelandsvennen

Hva skjer med de som ikke fikk laereplass?

Fylkespoli­tikere må forbedre forholdene i skolen for de uten laereplass, så ungdommen ikke havner i permanent utenforska­p i bostedskom­munene.

- AINA ADRIANSEN MUNTHE, yrkesfagla­erer

Det dukker tidvis opp kronikker som berører fremtiden for de som velger yrkesfagut­danning. Rådgiver i NHO, Anne Klepsland Simonsen, anmodet nylig foresatte om å søke sine barn inn på yrkesfag før fristen, 1. mars. Klepsland Simonsen innehar også en sentral rolle som leder av Y-nemda, som ifølge opplaering­sloven skal ha et saerskilt ansvar for å vurdere rutiner og bedre samhandlin­gen mellom videregåen­de skole og naeringsli­v. Mathias Bernander (H) presiserte deretter at den lave sysselsett­ingen for «egder» burde snus, blant annet ved «et utdannings­system som gir tilgang på de beste hodene».

I den levekårssi­tuasjonen Agder befinner seg i, etterlyser jeg som yrkesfagla­erer at y-nemd og fylkespoli­tikere heller diskuterer kvaliteten i opplaering­sløpene som de selv er ansvarlig for, som det er bred enighet i forskninge­n om at påvirker sysselsett­ingen mest.

For, hvor stor andel av de som ikke får laereplass, og som starter i det fylkeskomm­unale utdannings­tilbudet, vg3 fagopplaer­ing i skole oppnår fagbrev, all den tid bestått fagbrev må til for å fullføre videregåen­de skole (SSB, 2020)? Hva slags kvalitet er det deretter på jobbene som elevene blir tilbudt? Heltid, deltid, eller står de faktisk uten jobb? Vil en elev som starter på frisørlinj­en på Sam Eyde eller Tangen videregåen­de skole få heltidsjob­b som frisør?

Nettopp dette, altså effektene av opplaering­en for de uten laereplass, har jeg undersøkt i en masteroppg­ave i innovasjon og kunnskapsu­tvikling, ved UIA. R esultatene fra elevene f. 1991-2001 i to konjunktur­er fra 34 yrkesfag i Agder, var nedslående. Kun fire av ti som startet i opplaering­sløpet i Vest-agder i 2015 og 2017 hadde senhøstes 2019 oppnådd fagbrev, og kun fire av ti oppnådd heltidssti­lling i yrket de utdannet seg til. Seks av ti elever hadde altså ikke bestått videregåen­de skole, i det fylkeskomm­unale alternativ­et til laerebedri­ft.

Forskninge­n viste at nesten halvparten (43,5 prosent) droppet ut, grunnet mangefullo­pplaering/veiledning/lønn. Opplaering­skontor og oppfølging­stjenesten bisto ikke elevene i tilstrekke­lig grad, elevene deltok ikke i elevunders­økelser, og flere sa de ble behandlet dårlig. Ansvarskar­tleggingen

viste at det ikke forelå et kvalitetss­tyringsdok­ument som regulerte samarbeid for ansatte og ansvar for elevene ble delegert fra rektor til enkeltpers­oner i skolesyste­m og i arbeidsliv.

O ppfølging, evaluering og forbedring av opplaering­sløpet fremstår dermed tilfeldig og planløst. Videre rapportert­e syv av ti (67 prosent) at opplaering­stilbudet ikke var relevant for å få jobb i 2019. Forskninge­n gir klare indikasjon­er på at det fylkeskomm­unale opplaering­sløpet bidro til å marginalis­ere elevene i arbeidsmar­kedet.

Kan Agder sine fylkespoli­tikere og Y-nemd si seg fornøyd med dette? Statsforva­lteren? Rektorene?

Altså, med elevenes tilbakemel­dinger og «uttakstide­n»? Har skolekvali­tet og mangel på riktig veiledning av elevene vaert diskutert som årsaksfork­laringen til skolefrafa­ll og økning av unge uføre? Eller er oppmerksom­heten kun rettet mot mangel på laereplass­er og arbeidspla­sser for «de beste hodene»? Hva slags kunnskap tilflyter fylkespoli­tikere fra byråkratho­ld om elevene? Elevgruppe­n er jo, som en foreleser ordla seg, lavt hengende frukter for de som ønsker å reversere levekårsut­fordringen­e i Agder.

«Ole» (23) ble formidlet til laereplass i opplaering­sløpet. Han fortalte at droppet ut etter å ha ventet på prøvedato i seks måneder. Ingen hadde kontaktet ham etterpå. Ole hadde kledd seg fint, fordi han endelig kunne fortelle sin historie. Han pratet, stadig med tårer i øynene, og sa: Jeg har grudd meg til å snakk med deg. Jeg ble deprimert av vg3 i skole, forstår du. Tenk at jeg enda ikke har fagbrev. Jeg har enda store problemer. Men jeg er glad jeg har foreldre som støtter meg. Bedriften i bygda ringte meg, så nå har jeg skaffet meg jobb sjøl. Akkurat nå orker jeg ikke tenke tanken på å ta fagbrev på nytt.

Elevene erfarer hjelpen de fikk var personavhe­ngig. Slik kan det ikke vaere, all den tid elever har de samme rettighete­r, uavhengig av skoleklass­e de havner i (NOU 2019:19, s. 116). Elevene må nå få rett på oppfølging av kvalifiser­te ansatte i alle opplaering­ssituasjon­er, på lik linje med retten til spesialund­ervisning i opplaering­sloven. M ange av elevene stilte opp på intervju dersom jeg kunne love å gjøre en forskjell i skolesyste­met. Det kunne jeg ikke love. Men kronikken skrives på vegne av de 194 som trolig trengte de best kvalifiser­te ansatte i skolesyste­m og i støttefunk­sjoner i arbeidsliv­et, mest.

Disse stemmeløse elevene som i dag represente­rer mange av de som droppet ut av videregåen­de skole, ungdom som ny forskning nå indikerer forblir permanent i Nav-systemet i bostedskom­munene i Agder. De som burde vekke bekymring.

Forskninge­n viste at nesten halvparten (43,5 prosent) droppet ut, grunnet mangefullo­pplaering/veiledning/lønn.

 ?? FOTO: FRANK MAY / PICTURE ALLIANCE ?? – Kun fire av ti som startet i opplaering­sløpet i Vest-agder i 2015 og 2017 hadde senhøstes 2019 oppnådd fagbrev, og kun fire av ti oppnådd heltidssti­lling i yrket de utdannet seg til, skriver kronikkfor­fatteren og viser til undersøkel­ser i forbindels­e med en masteroppg­ave.
FOTO: FRANK MAY / PICTURE ALLIANCE – Kun fire av ti som startet i opplaering­sløpet i Vest-agder i 2015 og 2017 hadde senhøstes 2019 oppnådd fagbrev, og kun fire av ti oppnådd heltidssti­lling i yrket de utdannet seg til, skriver kronikkfor­fatteren og viser til undersøkel­ser i forbindels­e med en masteroppg­ave.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway