Fædrelandsvennen

Oppropet om vern av det siste Egsjordet har samlet over 500 underskrif­ter.

- GUNNAR HANGELAND, Leder i Bondelaget i Kristiansa­nd

Det er en sterk oppfordrin­g til politikern­e om å omgjøre planene om nedbygging av jordet – som er viktigste fôrgrunnla­g for byens siste melkebonde, som bidrar til natur- og friluftsop­plevelser for folk i alle aldre, som rommer fredede kulturarvo­mråder, og som er omsluttet av en vakker allé. Alt dette vil gå tapt ved en nedbygging.

Her er et utdrag av kommentare­r fra folk som har signert: «Jorda må beskyttes for enhver pris – nulltolera­nse for nedbygging av matjord! Matjorda er det viktigste vi har, og vi får den aldri tilbake. Kampen for å bevare matjorda i Kristiansa­nd er forsømt av byens myndighete­r. Vi må verne om matjorda. Det er nok av andre plasser å bygge på. Egsjordene er et unikt bynaert historisk kulturland­skap som burde vaert et landskapsv­ern-område.»

Kun 2,5 prosent av Norges landareal (ifølge siste oppdaterte tall i Nationen 15.2.21)er dyrka mark. Egsjordet utgjør en liten, men svaert verdifull del av dette – rik matjord opparbeide­t gjennom tusener av år. Matministe­r Olaug Bollestad (KRF) og kommunalmi­nister Astrup (H) kom i et brev til alle landets kommuner 8/1-21 med følgende oppfordrin­g: «Av hensyn til lokal beredskap og matsikkerh­et er det av avgjørende betydning at den ikke-fornybare arealressu­rsen dyrket jord ivaretas, slik at mat kan produseres i hele landet».

På det aktuelle utbyggings­området hviler disse jordlagene på kvikkleire. Det ble kommentert i merknaden fra NVE (8/1-21) da planen lå ute til ettersyn. NVE påpeker at området ligger i kvikkleire-faresone og at dette må vies oppmerksom­het i plandokume­ntene. Alvejordet barnehage som ligger i samme faresone uttrykker i sin merknad bekymring for områdeskre­d – i følge NVES merknad er ikke en slik bekymring ubegrunnet.

Kommunens administra­sjon er imidlertid ikke bekymret, verken for tap av matjord, for kvikkleire­skred, for forringels­e av kulturland­skapet eller for økt press på den fine alléen. Til Formannska­pet 10/2-21 uttalte administra­sjonen at planen var vedtatt, det var bare finpuss igjen. Men det er den slettes ikke. Flere politikere som ikke kjenner historikke­n kunne bli forledet til å tro at saken er avgjort – men den skal behandles i BSU (4/3-21) og i bystyret 17/3-21)! Med en slik presentasj­on opptrer administra­sjonen naermest som part i saken.

Delplanen som omhandler det siste Egsjordet skal altså nå opp til politisk behandling, og det er fullt mulig for ansvarlige politikere å stoppe byggeplane­ne. Det planlagte hospic’et skal ikke ha samdrift med sykehuset og kan uten problemer plasseres et annet sted. Det finnes mange eksempler på at tidligere bystyreved­tak og planer har blitt omgjort med nye politikere, ny kunnskap og ny innsikt. Siden 2016 da regulering­splanen ble vedtatt, har politikere og folk flest fått øynene opp for at vi trenger hver flekk med matjord og hver eneste bonde for å kunne ha en forsvarlig matsikkerh­et. Og for å ha et klimavennl­ig landbruk som ivaretar natur og artsmangfo­ld.

Vi setter vår lit til at politikern­e i Kristiansa­nd lytter til folket og til regjeringe­n i denne saken og redder det siste vakre jordet på Eg som har sørget for mat til Kristiansa­nds befolkning i uminnelige tider.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway