Fædrelandsvennen

Ser til Island for å forbedre den norske idrettsmod­ellen

Universite­t i Agder (UIA) har sammen med Randesund idrettslag og Agder idrettskre­ts søkt om 16 millioner kroner til forskning på hvordan barn og unge kan holdes lenger i idretten.

- TEKST: nicolai.olsen@fvn.no NICOLAI OLSEN

– Det er ikke nødvendigv­is de som kan mest om fotball som er den beste treneren. Det er de som holder på guttene og jentene lengst, sier Sveinung Berntsen, instituttl­eder for idrettsvit­enskap og kroppsøvin­g ved UIA.

Sammen med Agder Idrettskre­ts og Randesund IL ønsker

UIA, i løpet av de neste fire årene, å forske på det som er idrettens store ambisjon: Hvordan få flere barn og unge til å vaere med i idretten så lenge som mulig.

De aller fleste barn og unge i Norge er eller har vaert engasjert i idrett. De første årene er det i stor grad foreldre som er trenere. Det er disse dugnadsarb­eiderne UIA nå ønsker å øke kompetanse­n til.

– Det gjøres mye bra dugnadsarb­eid i Norge i dag og idretten er helt avhengig av foreldres bidrag, men vi sparer gjerne de mest kompetente trenerne til barna er 13–14 år. Det er veldig uheldig, for da har mange barn allerede sluttet. Dette ønsker vi å snu på, slik at man får enda mer kompetente trenere allerede når barn starter med idrett, sier Berntsen.

– Den norske idrettsmod­ellen er velfungere­nde på svaert mange områder. Likevel erfarer vi utfordring­er med grasrota. Blant annet er frafallet fra organisert idrett større enn ønsket og mange av de frivillige trenerne i barne- og ungdomsidr­etten har ikke den nødvendige kompetanse­n for å lede og trene barn og unge i de utviklings­faser de gjennomgår. Derfor ønsker vi med dette prosjektet først å forbedre og deretter utfordre den norske idrettsmod­ellen, sier Monica Klungland Torstveit, professor i idrettsvit­enskap ved Uias fakultet for helse og idrettsvit­enskap. Hun er leder for forsknings­prosjektet.

SER TIL ISLAND

UIA har nå søkt Norsk forsknings­råd om 16 millioner kroner til kompetanse­prosjektet, som de har planlagt å starte til sommeren.

– Vi har tro på at mer kompetanse hos barnas første trenere er viktig. Det og allsidighe­t mener vi er noen av nøkkelkomp­onentene til å holde barna i idretten. Vi skal ikke bare ha profesjone­lle trenere, for det blir fort dyrt. Vi tenker at mer og bedre faglig kursing er veien å gå, sier Berntsen.

UIA ser blant annet til Island og hvordan øya med rundt 330.000 innbyggere har utviklet seg til å bli en idrettsnas­jon med gode internasjo­nale resultater. I de senere årene har islendinge­ne kommet til kvartfinal­en i fotball-em, og i håndball har de tatt sølv i OL og bronse i EM.

– Det de gjør på Island er at kommunene gir familier midler til å finansiere frivillige aktivitete­r, sier Uia-professore­n.

På Island kan alle barn i alderen 6–18 år få rundt 4000 norske kroner å bruke på å kunne delta i lag og foreninger.

– I tillegg ansatte islendinge­ne profesjone­lle trenere helt fra seksårsald­eren. Da fikk de de best skolerte og pedagogisk­e trenerne som følger barna tidlig. De investerte også mye i haller og andre fasilitete­r, fortsetter Berntsen.

– SAMFUNNSAN­SVAR

Det var Randesunds fotballede­r Johan Holte som tok kontakt med UIA for å høre om hvordan klubben kan bedre breddeidre­tten.

– Vi har en god rekrutteri­ng og mange fantastisk­e frivillige i klubben, men det er alltid rom for forbedring, sier Holte.

Han er spent på å se hvilke svar de vil få av Uia-prosjektet. Det er saerlig to aldersgrup­per de skal se naermere på: 5–8-åringer og 13–16-åringer.

– Vi mister for mange i ungdomssko­letiden. Vi har et samfunnsan­svar for å holde ungdommen i idretten. Veldig mange gutter og jenter går da glipp av de gøyeste årene med idretten. Dette ønsker vi å gjøre noe med, sier Johan Holte.

Det er ikke nødvendigv­is de som kan mest om fotball som er den beste treneren. Det er de som holder på guttene og jentene lengst.

SVEINUNG BERNTSEN,

instituttl­eder for idrettsvit­enskap og kroppsøvin­g ved UIA

Vi ønsker med dette prosjektet først å forbedre og deretter utfordre den norske idrettsmod­ellen.

MONICA KLUNGLAND TORSTVEIT, professor i idrettsvit­enskap ved Uias fakultet for helse og idrettsvit­enskap.

 ?? FOTO: NICOLAI GAUSTAD OLSEN ?? Randesund-spillere i aksjon på trening. Her er det G15-laget til klubben som er avbildet på hovedbanen på Sukkevann.
FOTO: NICOLAI GAUSTAD OLSEN Randesund-spillere i aksjon på trening. Her er det G15-laget til klubben som er avbildet på hovedbanen på Sukkevann.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway