Fædrelandsvennen

Kraftig økning for polet

Mens enkelte andre bransjer har vaert stengt eller redusert, har Vinmonopol­et-butikkene i Agder økt salget med 41 prosent på et år.

- TEKST: MONIKA B. BIRKELAND monika.b.birkeland@fvn.no

Mens enkelte andre bransjer har vaert stengt eller redusert, har Vinmonopol­et-butikkene i Agder økt salget med 41 prosent på et år.

– Folk kommer sjeldnere til butikken, men tar med seg mer når de først er innom. Det er fint at de gjør det sånn, i stedet for å komme så mange ganger innom polet, sier Torill Karlsen Sedberg, daglig leder på Vinmonopol­et Lillemarke­ns.

Og når kundene kommer innom, er det én ting Sedberg gjerne skulle sett at kundene ville droppe. Mer om det senere, for først må vi innom salget, som har gjort et kraftig hopp.

Fra februar i fjor til samme måned i år økte Sedbergs butikk salget med 29 prosent. For butikkene i Agder sett under ett har økningen vaert på 41 prosent i perioden, én prosent høyere enn økningen på landsbasis.

FLERE DRIKKER MINDRE

Kundene Faedreland svennen møter, tror forklaring­en på mer polsalg er sammensatt.

– Det er sikkert fordi folk har mer fritid og er mer hjemme, sier Elise Stenseth.

– Vanskelig å svare på. Kanskje fordi folk reiser mindre, lurer Ingrid Hovda på.

Økt polsalg betyr ikke nødvendigv­is økt alkoholkon­sum, viser undersøkel­sen Norsk koronamoni­tor fra Opinion. Én av fire oppga i april at de drikker mindre enn før pandemien, nesten én av ti svarte at de drakk mer, og 65 prosent svarte at inntaket er uendret.

– Gjennom hele pandemien er det flere som har redusert enn økt alkoholbru­k, men det er spesielt i år at forskjelle­ne er ekstra tydelige, sier seniorrådg­iver Nora Clausen på Opinions nettsider.

Det økte polsalget kan forklares med at taxfreehan­delen så å si har falt bort, og at mange restaurant­er har hatt stengt eller reduserte åpningstid­er, tror Torill Karlsen Sedberg.

– Vi hadde nok sett at Vinmonopol­ets salg hadde gått ned hvis Color Line og restaurant­ene hadde åpnet for fullt, sier hun.

– HAR VAERT EN UTFORDRING

Hun nevner at de har solgt mer av pappvin, og at trendene er lyst og lett. I tillegg til økt salg har de ansatte i Lillemarke­ns håndtert mange smittevern­tiltak. Det kan maksimalt vaere 40 personer i butikken samtidig, handlevogn­er og andre flater sprites jevnlig, kundene kan legge varene rett i baereposen i butikken, og de har innført en trafikklys­modell der folk kan sjekke hvilke dager og tider som er mest travle. Vektere hjelper til i døra og flere vikarer er ansatt.

– Det har vaert en utfordring logistikkm­essig, men vi har klart det, sier Sedberg.

Så langt har butikken unngått smitte blant de ansatte, som har møtt kundene ansikt til ansikt helt siden pandemien startet.

Kristin Bråthen sier hun har følt seg trygg på jobb, til tross for at det saerlig i starten rådet mye usikkerhet.

– Noen har nok følt mer på det enn andre, men stort sett har det gått greit. De fleste kundene er flinke til å ta hensyn, men det hender at vi må minne folk på å holde avstand, sier Bråthen.

PRATSOMME KUNDER

Torill Karlsen Sedberg forteller at det er tydelig at mange møter kjentfolk mens de gjør innkjøp.

– Det er en del som ikke har skjønt at de ikke kan stå og prate i butikken, sier butikksjef­en.

Dét ber hun kundene droppe, og spør om de kan fortsette praten utenfor butikken. De fleste har forståelse for det.

– Men dette gjelder faktisk ganske mange. Det er overrasken­de mange som tror at vi i butikken ikke er redd for korona. Jeg synes det har gått seg veldig til, men det tok tid før folk skjønte at også vi ville holde en meters avstand, sier butikksjef­en.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Butikksjef Torill Karlsen Sedberg (t.v.) og nestleder Kristin Bråthen opplever økt salg på Vinmonopol­et i Lillemarke­ns. Maks 40 kunder kan vaere i butikken samtidig. – Det har hendt at vi har måttet stenge døra, forteller Sedberg.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Butikksjef Torill Karlsen Sedberg (t.v.) og nestleder Kristin Bråthen opplever økt salg på Vinmonopol­et i Lillemarke­ns. Maks 40 kunder kan vaere i butikken samtidig. – Det har hendt at vi har måttet stenge døra, forteller Sedberg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway