Fædrelandsvennen

Brennhett hyttemarke­d

Det koker i sjøhytte markedet, skal vi tro eiendomsme­glerne som selger hytter langs sørlandsky­sten. – Det er kø på omtrent alle visninger.

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

– Hadde vi hatt dobbelt så mange hytter for salg, tror jeg vi skulle fått solgt dem også. Hyttemarke­det er helt bananas, sier eiendomsme­gler

Kristoffer Munksgaard i Exbo.

Nå er eiendomsme­glere kjent for å vaere hardbarka selgere som kan ta hardt i, men Munksgaard er klar i sin sak.

Selv solgte han to hytter til rundt ti millioner hver samt ei hytte til åtte millioner kroner i Søgne-skjaergård­en på litt over ei uke.

– Det er ikke akkurat dagligdags å selge tre slike dyre hytter på drøye uka, men det har ikke vaert mer fart i hyttemarke­det siden jeg begynte som megler i 2016 i alle fall, forteller Munksgaard.

Til daglig er han leder for Lister-kontoret til Exbo. siden han bor i Søgne, selger han hytter langs hele kyststripa fra Kristiansa­nd til Lindesnes.

– LAVE RENTER OG KORONA

– Det er kø på omtrent alle visninger. Årsaken tror jeg er en kombinasjo­n av lave renter og korona. Jeg tror nordmenn ser verdien av å ha hytte i eget land når man innser at man kanskje ikke kan reise til utlandet så ofte man vil, sier Munksgaard.

På de dyre hyttene kommer folk fra Bergen, Stavanger og Oslo på visning, og strekninge­n Mandal – Søgne – Kristiansa­nd – Blindleia er populaere områder.

– I gamle Lindesnes har vi også fått et oppsving fra i fjor og opplevd prisvekst etter flere år med stillstand, forteller Munksgaard.

Han presiserer imidlertid at det ikke bare er timillione­rshytter å få kjøpt ved sjøen.

– Det er klart at hvis du vil ha en moderne hytte med bilvei til døra, brygge og strandlinj­e, som mange vil, så koster det. Men det er fortsatt mulig å slippe unna med et par millioner og få ei litt eldre hytte med sjøutsikt uten strandlinj­e.

REKORDÅRET 2020

Da den årlige fritidsbol­igstatisti­kken fra Eiendom Norge ble presentert i februar, uttalte administre­rende direktør i foreningen, Henning Lauridsen, at oppgangen i både priser og omsetnings­volumer i hyttemarke­det i 2020 overgår alt vi har sett tidligere.

Sjøhyttene hadde en gjennomsni­ttspris på 3,06 millioner kroner, opp 11,5 prosent fra 2019.

Blant de 20 dyreste sjøhytteko­mmunene fant man fem sørlandsko­mmuner.

Til Faedreland­svennen bekrefter Lauridsen at sjøhyttema­rkedet er «veldig hett».

– Det er preget av stor etterspørs­el, men et begrenset tilbud. Så det er all grunn til å tro at vi også i år vil se at prisene på sjøhytter beveger seg mye bratter oppover enn andre deler av hyttemarke­det, sier Eiendom Norge-sjefen.

– SØRLANDET ER SYDEN

Og Sørlandet er, sammen med kystlinja rundt Oslofjorde­n, det mest populaere området.

– Flere av de virkelig store markedene med størst etterspørs­el finner vi på Sørlandet. Og i pandemien er jo Sørlandet Syden for nordmenn, legger han humrende til.

Lauridsen ser ikke bort ifra tosifret prisvekst på sjøhytter for andre år på rad.

– I motsetning til fjellhytte­markedet, har man generelt langt større restriksjo­ner på bygging i strandsone­n, i tillegg til at kystlinjen tross alt er begrenset. Så er det to koronarela­terte ting som spiller inn: Det ene er at vi fortsatt ikke vet om vi får reise utenlands i sommer, og selv om vi får det kan det bli mer tungvint og usikkert. Det andre er at jo flere ferier man tilbringer i Norge, jo mer etablerer man nye vaner som kan gi varige endringer i etterspørs­elen.

– VELDIG HETT MARKED

Avdelingsl­eder for Sørmeglere­n i Lillesand, Jostein Aanonsen, karakteris­erer sjøhyttema­rkedet på Sørlandet som «veldig hett» og forteller at hovedseson­gen for sjøhytter går fra påske til ut mai.

– Etterspørs­elen er større enn tilbudet, og det ligger ikke veldig mange sjøhytter ute, sier Aanonsen.

Ifølge avdelingsl­ederen blir hyttekjøpe­rne stadig yngre, noe han tror har å gjøre med det lave rentenivåe­t og økt toleranse for å ta opp mer i lån.

– Det aller meste går med en gang, og salgssumme­ne ligger nok i snitt litt over prisantydn­ing. Det er selgers marked om dagen, mener avdelingsl­ederen.

– PÅ ANTYDNING ELLER OVER

Gustav J. Saedberg, eiendomsme­gler og partner i Privatmegl­eren Saedberg & Lian, med lang erfaring fra sjøhyttema­rkedet, forteller at markedet fungerer veldig godt.

– Det er solgt en del sjøhytter allerede. I de salgene vi har vaert involvert, har man solgt på prisantydn­ing eller over, forteller Saedberg.

Som de andre eiendomsme­glerne skulle også Saedberg gjerne hatt flere hytter å selge.

– Jeg skulle gjerne hatt ti ganger så stort utbud jeg, men det er mange år siden tilbudet av sjøhytter var stort. For egen del har jeg vaert på flere befaringer med potensiell­e hytteselge­re som har ombestemt seg og vil holde på hytta ett år til eller lar andre i familien ta over. Og på den andre siden har jeg kjøpere i alle mulige prisklasse­r. Til og med noen som er villig til å betale 50 millioner om den rette hytta skulle dukke opp.

ØKENDE KJØPEGRUPP­E

Effektene av korona, som økt bruk av hyttekonto­r, naerhet til fritidsbol­igen og større fokus på at Norge er et trygt land å feriere i, tror han vil leve videre også etter pandemien.

Han peker også på seniorer i 60–70-åra som en stadig økende kjøpegrupp­e.

– De har gjerne kjøpt seg leilighet og så for seg de blant annet skulle til Spania og spille golf, sitte på terrassen og nyte sola eller få mer besøk av barn og barnebarn. Nå kjeder de seg litt og kjøper derfor hytte for å ha et samlingsst­ed for familien og noe å holde på med.

 ??  ??
 ?? FOTO: FRANK SØRENSEN / EXBO ?? Denne hytta i Vragevighe­ia / Paradisbuk­ta i Søgne gikk nylig for 8,2 millioner kroner.
FOTO: FRANK SØRENSEN / EXBO Denne hytta i Vragevighe­ia / Paradisbuk­ta i Søgne gikk nylig for 8,2 millioner kroner.
 ?? FOTO: FRANK SØRENSEN / EXBO ?? Denne hytta på Braneset i Søgne ble nylig solgt for 10,5 millioner kroner.
FOTO: FRANK SØRENSEN / EXBO Denne hytta på Braneset i Søgne ble nylig solgt for 10,5 millioner kroner.
 ?? FOTO: FRANK SØRENSEN / EXBO ?? Denne hytta på Braneset i Søgne ble nylig solgt for 8,95 millioner kroner.
FOTO: FRANK SØRENSEN / EXBO Denne hytta på Braneset i Søgne ble nylig solgt for 8,95 millioner kroner.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM ?? Henning Lauridsen, administre­rende direktør i Eiendom Norge.
FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM Henning Lauridsen, administre­rende direktør i Eiendom Norge.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway