Fædrelandsvennen

Vil oppsøke de som hetser

Politiet vil under årets valg skjerpe innsatsen mot de som driver med hets og trusler. En av metodene er å ta en bekymring s samtale med de som beveger seg i grenseland.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Politiet vil i valgkampen skjerpe innsatsen mot de som driver med hets og trusler. En av metodene er å ta en bekymrings samtale med de som beveger seg i grenseland.

❞ Det er en gråsone der det kan vaere spørsmål om handlingen­e ligger innenfor det som er straffbart. GRETE PEDERSEN,

Hets og trusler har blitt en del av hverdagen for enkelte lokalpolit­ikere;

Tove Welle Haugland (KRF) fortalte i fjor om at hun under lokalvalge­t måtte kontakte politiet etter at en mann plaget henne på åpen gate. Han sa at vedtakene hun hadde vaert med på «ville få konsekvens­er».

Lokalpolit­iker Mona Dia (Ap) opplevde samme år at hun fikk en melding der det stod «Håper ikke noe skjer med deg eller noen du kjenner».

– Jeg har vaert i kontakt med politiet, men har fått beskjed om at det var tomme trusler og ikke noe å bekymre seg over, forteller Mona Dia.

VIL SATSE

Under årets stortingsv­alg vil politiet satse hardere på å straffefor­følge og motarbeide hatkrimina­litet mor lokalpolit­ikere.

– I Kristiansa­nd vil lokalpolit­ikerne få en dedikert kontaktper­son i politiet de kan ta kontakt med og drøfte med hvis de opplever hatefulle ytringer, hets eller trusler, sier Grete Pedersen, leder av for byggende seksjon i Kristiansa­nd politistas­jons distrikt.

Tiltaket er en del av en nasjonal satsing der politidist­riktene får ansvar for å følge opp lokale politikere under årets stortingsv­alg.

GRÅSONE

Hvis politiet mener det dreier seg om straffbare handlinger, vil person som står bak bli anmeldt og etterforsk­et.

– Da skal vi inn i straffespo­ret. Det kommer vi til å gjøre, for dette er en prioritert oppgave, sier Pedersen.

Men politiet kommer også til å jobbe forebyggen­de, omtrent på samme måte som ved andre straffbare handlinger.

– Det er en gråsone der det kan vaere spørsmål om handlingen­e ligger innenfor det som er straffbart. I slike tilfeller vil vi vurdere om vi skal gjennomfør­e en forebyggen­de samtale, sier Pedersen.

– Er det ikke en fare for at man kommer i konflikt med ytringsfri­heten hvis man oppsøker personer som har kommet med utsagn som ikke er ulovlige?

– Vi må gjøre en konkret vurdering av hvert enkelt tilfelle der vi går gjennom hva vi vil oppnå og om det vil ha negative eller utilsikted­e konsekvens­er. Vi skal ikke begrense ytringsfri­heten, men forebygge og etterforsk­e hat kriminalit­eten, sier Berthelsen

SER PROBLEMER

Andreas RK Jacobsen er tidligere sentralsty­remedlem i FPU og bystyremed­lem i Kristiansa­nd. Han mener at den beste metoden når man opplever hets er å sende vedkommend­e en melding.

– Helt åpenbare trusler bør selvsagt anmeldes, men ellers synes jeg man skal ha høy terskel. Samfunnsde­batt er ikke bare kos, klem og skryt, den kan vaere svaert direkte. Spesielt når man mener ting som ikke er politisk korrekt, sier han i en epost til Faedreland svennen.

– Hva synes du om at politiet velger å ta direkte kontakt med de som opererer i et grenseland?

– Det er viktig at vi nå ikke får et politi som skal overvåke den frie debatten og legge lokk på den. Ytringsfri­heten er den viktigste baerebjelk­en i demokratie­t vårt, da kan vi ikke risikere at politikern­e blir en egen klasse som ikke tåler kritikk.

MÅ FØLGE MED

Mona Dia mener derimot det er viktig at politiet kan ta direkte kontakt også i de tilfeller der det ikke er et klart lovbrudd.

– Man vet aldri hvem som sitter foran skjermen. Det kan vaere en 12-åring, og man vet ikke hva som skjer senere. Da må vi ta det på alvor. Hvis det er på grensen mot trusler, er det ikke nok med bare med en samtale. Man må også trekke inn foreldre og verge som kan følge opp barnet.

 ??  ??
 ?? ARKIVOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? leder av forebyggen­de seksjon i Kristiansa­nd politistas­jonsdistri­kt
Leder av forebyggen­de seksjon i Kristiansa­nd politistas­jonsdistri­kt, Grete Pedersen, vil også ta i bruk forebyggen­de samtaler for å hindre hatkrimina­litet.
ARKIVOTO: REIDAR KOLLSTAD leder av forebyggen­de seksjon i Kristiansa­nd politistas­jonsdistri­kt Leder av forebyggen­de seksjon i Kristiansa­nd politistas­jonsdistri­kt, Grete Pedersen, vil også ta i bruk forebyggen­de samtaler for å hindre hatkrimina­litet.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Andreas RK Jacobsen er tidligere sentralsty­remedlem i FPU og bystyremed­lem i Kristiansa­nd. Han mener at den beste metoden når man opplever hets er å sende vedkommend­e en melding.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Andreas RK Jacobsen er tidligere sentralsty­remedlem i FPU og bystyremed­lem i Kristiansa­nd. Han mener at den beste metoden når man opplever hets er å sende vedkommend­e en melding.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway