Fædrelandsvennen

Bekymret for feiringer

Med smitte i Vennesla tilsvarend­e naer 400 smittetilf­eller per 100.000 innbyggere siste 14 dager, er ordfører Larsen bekymret for feiringene som kommer.

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

Med naer 400 smittetilf­eller per 100.000 innbyggere de siste 14 dagene, er Vennesla-ordføreren bekymret for de mange feiringene som venter.

– Dette er en situasjon som ikke er ønskelig. Saerlig med tanke på at vi har Kristi himmelfart­sdag, 17. mai og id i vente, sier venneslaor­dfører Nils Olav Larsen (KRF).

Lørdag kveld ble det meldt om til sammen 11 smittetilf­eller i kommunen. Av disse er ni i såkalte kjente smittesirk­ler.

Med lørdagens tall naermer Vennesla seg nå 400 smittetilf­eller per 100.000 innbyggere de siste 14 dager. Til sammenlign­ing har Oslo 220, Kristiansa­nd 155, Agder 139 og Norge 107.

– HØY BEREDSKAP

– Vi har høyt smittetryk­k, men etter forholdene «bra» kontroll på smitten. Vi har høy beredskap og gode folk både på smittespor­ing og koronatest­ing. Så frykter man alltid ukjent smitte, men jo flere som testes, jo mer kontroll har vi, sier ordføreren.

Han var på hytta i Brokke da Faedreland svennen ringte, men dro etter planen hjem søndag ettermidda­g og i møte med kriseledel­sen seinere på kvelden.

– I tillegg blir det formannska­psmøte tirsdag, og det vil ikke forbause meg om vi havner på en forskrift, sier Larsen.

Foreløpig følger Vennesla nasjonale råd og regler, men oppfordrer innbyggern­e til å ha maks to på besøk i private hjem.

– Som ordfører hadde jeg jo håpet vi kunne gå inn mot 17. mai med senkede skuldre, men der er vi ikke nå. Så synes jeg jo russen hadde fortjent bedre.

– SMITTETRYK­KET MÅ NED

– Hvor alvorlig vil du si situasjone­n er når dere naermer dere norgestopp­en i smittetryk­k?

– Med 15.000 innbyggere slår hvert smittetilf­elle ut med 7–8 per 100.000 smittede og øker fort, men vi må vaere nøkterne å innse at vi har et smittetryk­k som er høyt og som må ned, svarer Larsen.

– Er det mange nervøse venndøler som kontakter deg eller kommunen?

– Den dekningen vi har på våre nettsider gjør at venndølen til enhver tid kan holde seg oppdatert på smittesitu­asjonen. Der spiller mediene, og saerlig avisene, også en viktig rolle og skaper en situasjon som er oversiktli­g, svarer ordføreren.

Han trekker også fram kommunens smittespor­ere og testteam som gjør en formidabel innsats.

– Vi har økt kapasitete­n så vi er klare for å ta det som måtte møte oss. Det er en fin dugnadsånd på teststasjo­nen og i smitteteam­et, og de har virkelig gått den ekstra mila, skryter Larsen.

– MÅ TA ALLE RÅD ALVORLIG

– Hva er ditt råd til venndølene nå?

– Hold avstandsre­glene og ikke møt i store klynger. Ta vare på deg selv; da tar du også vare på andre.

Kommuneove­rlege Per Kjetil Dalane sier i en kort kommentar til Faedreland svennen at smittesitu­asjonen i kommunen er «relativt alvorlig når vi har så høyt smittetryk­k».

– Som vi har sagt før, må innbyggern­e ta alle råd veldig alvorlig nå. Det handler om å følge de nasjonale rådene, ha maks to på besøk og redusere antall kontakter gjennom uka, sier Dalane.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: KJETIL SAMUELSEN ?? Vennesla har et av landets høyeste smittetryk­k for øyeblikket. Her fra sentrum.
FOTO: KJETIL SAMUELSEN Vennesla har et av landets høyeste smittetryk­k for øyeblikket. Her fra sentrum.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway