Fædrelandsvennen

Frp er bra for Norge

Det er bra for Norge at vi har et anstendig parti på høyresida i norsk politikk. Alternativ­et er mye verre.

-

Imange land i Europa har det de siste tiårene vokst fram store partier med tydelige høyreekstr­eme sympatier. I Norge har vi unngått dette takket vaere Fremskritt­spartiet.

Søndag holdt Sylvi Listhaug sin første tale som partileder. 15 år med Siv Jensen er historie. Partiet har blødd på meningsmål­ingene selv etter at de gikk ut av regjeringe­n, og Senterpart­iet har overtatt det politiske rommet som samler de misfornøyd­e velgerne.

Nå starter Listhaug jobben med å gjenoppbyg­ge Fremskritt­spartiet som protest- og opposisjon­sparti, og fram mot valget kommer hun til å spisse partiets kritikk langs de klassiske Frp-sakene: Mot innvandrin­g, mot klimakampe­n og for pensjonist­er og bilister.

Hun dundret løs i sin første landsmøtet­ale og gikk rett i strupen på statsminis­teren og beskyldte henne for å se på de eldre som et problem i samfunnet. Hun sammenlign­et MDG med en vannmelon: «Grønne utenpå, men knallrøde inni». Hun angrep venstresid­en for å vaere «overformyn derske sosialiste­r som vil styre livet vårt i ett og alt». Og hun snakket mye om «norske verdier».

– Det er Frps oppgave å sette ned foten for angrepet på våre verdier, sa Listhaug, og slo an det som kommer til å bli en langt skarpere tone mot innvandrin­g enn det Siv Jensen har stått for.

Sylvi Listhaug er en rutinert politiker. Hun har vaert eldrebyråd i Oslo, og hun har bekledd fem ulike statsrådpo­ster. Hun vil neppe søke regjerings­makt slik Jensen gjorde, i hvert fall ikke de første årene som partileder. Hun trives best i opposisjon, som et alternativ til det eksisteren­de systemet. Hun er kontrovers­iell og uredd, men noen ganger bommer hun med sine budskap, som for eksempel da hun måtte trekke seg som justismini­ster i 2018 etter en Facebook-post der hun hevdet at «Arbeiderpa­rtiet mener terroriste­nes rettighete­r er viktigere enn nasjonens sikkerhet».

E

Klimaskept­ikerne og innvandrin­gsmotstand­erne trenger en stemme i den politiske debatten.

Listhaug kommer til å skape debatt. Hun kommer til å provosere mange. Lykkes hun, vil hun klare å fange opp potensielt skumle strømninge­r i samfunnet som ser etter en politisk havn å ankre opp i. Klimaskept­ikerne og innvandrin­gsmotstand­erne trenger en stemme i den politiske debatten, og det er bedre at disse velgerne finner sin plass i Fremskritt­spartiet enn at det vokser fram langt mer ekstreme partier i Norge.

 ?? FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB ?? Sylvi Listhaug ble i helga valgt til partielede­r i Fremskritt­spartiet.
FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB Sylvi Listhaug ble i helga valgt til partielede­r i Fremskritt­spartiet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway