Fædrelandsvennen

– Hundrelapp­ene kan vaere verdt over 500 kroner per stykk

Barneskole­elevene fra Kvinesdal fant torsdag titusenvis av kroner i gamle hundrelapp­er. Noen av sedlene kan vaere verdt over 500 kroner per stykk, ifølge en mynthandle­r.

- TORMOD FLEM VEGGE

– Hvis den totale summen på hundrelapp­ene er rundt 100.000 kroner, kan jeg fort gi flere hundre tusen kroner for dette funnet. Men jeg må først undersøke kvaliteten på sedlene, sier Håkon Finsland, eier av Kristiansa­nd Frimerke og Mynthandel.

Torsdag var 17 elever og tre voksne fra Feda skole på tur fra Sandsheia mot Dyreknuten på Feda i Kvinesdal. I løpet av turen oppdaget en ni år gammel gutt ei gammel, råtten trekasse. I den lå det gjemt to metallskri­n med en større pengesum.

Politiet og en laerer anslår at det kan ha vaert i underkant av 100.000 kroner i skrinene, i form av bunker med gamle hundrelapp­er.

Den endelige summen er foreløpig ikke klarlagt.

VERDIFULLE LAPPER

Verdien av funnet kan imidlertid vaere langt høyere enn den totale pengesumme­n, da sedlene er fra slutten av 60-tallet.

– Mange av hundrelapp­ene fra funnet kan vaere verdt over 500 kroner per stykk, sier han.

– Hva kan du fortelle om hundrelapp­ene som er funnet?

– Seddelutga­ven det her er snakk om, kom ut i årene fra 1962 til 1977. Hundrelapp­ene ble trykket i flere millioner eksemplare­r årlig. Denne kalles femteutgav­en og kom med serienumre med bokstaver fra a, b, c og så videre. Hvis man finner en slik seddel med en z i serienumme­ret, så er den en erstatning for en feilprodus­ert seddel. Z-utgaven er sjelden og én slik hundrelapp kan vaere verdt tusenvis av kroner.

– FRYKTER DE KVERNES

Mynthandle­ren frykter at sedlene blir sendt til Norges Bank og at de der blir kvernet opp.

– Ikke la Norges Bank få disse sedlene, ber han.

– Jeg ønsker heller at sedlene blir godt tatt vare på hos samlere, sier Finsland.

Han er også redd for at noen har kjørt seddelbunk­ene fra funnet i Kvinesdal gjennom en tellemaski­n, da dette kan skade sedlene på grunn av at det da oppstår en «tellebrett» som da redusere verdien av dem.

SEDLENE BLIR DESTRUERT

Leif Veggum er direktør for kontante betalingsm­idler i Norges Bank. Han bekrefter at gamle sedler som er utgått, kan veksles inn hos Norges Bank til pålydende verdi.

– Sedlene vil ikke bli gitt ut igjen, så de vil bli destruert. Vi bruker å si at de som har gamle sedler som kan ha en samleverdi, bør sjekke verdien på sedlene hos en mynthandle­r før de går til Norges Bank med dem

– Så sedler blir destruert, selv om de kan ha høyere verdi enn pålydende verdi?

– Hvis Norges Bank får dem innlevert, innløser vi dem til pålydende verdi og destruerer dem, sier Veggum.

– Norges Bank tar bestandig vare på noen eksemplare­r av gamle sedler med historisk verdi. Men når folk leverer sedler til oss, antar vi at de ikke har historisk verdi utover pålydende verdi, kommentere­r Veggum.

 ?? FOTO: FEDA SKOLE ?? Her er noen av sedlene som ble funnet i to metallskri­n på Feda i Kvinesdal torsdag.
FOTO: FEDA SKOLE Her er noen av sedlene som ble funnet i to metallskri­n på Feda i Kvinesdal torsdag.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway