Fædrelandsvennen

Derfor kommer yngre foran eldre i vaksinre ekøen

Det er som oftest gode grunner når noen blir kalt inn for vaksinerin­g, selv om de tilsynelat­ende ikke står for tur, opplyser prosjektle­deren for vaksinerin­gen i Kristiansa­nd.

- RICHARD NODELAND

– Vi har fanget opp flere reaksjoner, innlegg på Facebook og reaksjoner fra folk som ringer inn eller kontakter oss direkte når de er inne for vaksinerin­g, forteller Elisabeth Enge myr, prosjektle­der for vaksinerin­gen i Kristiansa­nd kommune, til F a ed re landsvenne­n.

Og det folk reagerer på er at yngre personer ser ut til å komme før eldre personer i vaksinekøe­n.

Kristiansa­nd kommune er nå igang med å vaksinere prioriteri­ngs gruppene 5-6 på vaksina- sjons senteret i Sør landssente­ret. Det vil si personer i alderen 45 år til og med 64 med underligge­nde sykdommer.

Vaksinerin­gen i Kristiansa­nd er organisert på den måten at det er fastlegene som vaksinerer gruppe 2, 3 og 4 (aldersgrup­pene 65 og oppover).

– En vanlig grunn til at man ser yngre personer i vaksinekøe­n, er at de er helseperso­nell eller i tett kontakt med personer som er spesielt utsatt for smitte, som assistente­r for noen i en risikogrup­pe, forteller Engemyr.

Det kan også skyldes feil i listene til fastleger, som i tillegg til informasjo­n i folkeregis­teret og lister over helseperso­nell bestemmer rekkefølge­n på vaksinerin­gen.

– Det er kjent at systemene fastlegene bruker til å rapportere til vaksinasjo­ns senteret, ved feil kan hente opp gamle opplysning­er eller feilaktige opplysning­er, sier Engemyr.

På kommunens nettside beskrives at en typisk feil kan oppstårund­t hvordan alvorlighe­tsgraden foren tilstand blir

registrert og dermed fører til at man blir oppfattet som risikopasi­ent. En annen typisk feil er at en gammel tilstand, og som man kanskje er frisk fra, registrere­s som aktuell.

– Vi vaksinerer nå de under 64 år med underligge­nde sykdommer. Både for denne gruppa og reservelis­ta går vi etter fødselsdat­o. Vi er veldig ryddige i innkalling­en, og du kan ikke snike bevisst i køen. Vi vaksinerer de som har time uten å spørre hvorfor de er innkalt, svarer Engemyr.

Hun viser til at helseopply­sninger er underlagt svaert streng lovreguler­ing og er svaert privat.

 ?? JACOB J. BUCHARD ?? Elisabeth Engemyr, prosjektle­der for vaksinerin­gen i Kristiansa­nd, ønsker å informere befolkning­en om hvorfor yngre personer av og til kommer foran eldre i vaksinekøe­n.foto:
JACOB J. BUCHARD Elisabeth Engemyr, prosjektle­der for vaksinerin­gen i Kristiansa­nd, ønsker å informere befolkning­en om hvorfor yngre personer av og til kommer foran eldre i vaksinekøe­n.foto:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway