Fædrelandsvennen

Hedret de falne fra krigen

Falne fra andre verdenskri­g ble hedret lørdag 8. mai flere steder i landsdelen.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

– Vi minnes i takknemlig­het og med aerbødighe­t de som kjempet for det vi har i dag, spesielt de som til og med mistet livet i denne kampen, sa ordfører Jan Oddvar Skisland på Kristiansa­nd kirkegård foran minnestein­en til de rundt hundre personene fra Kristiansa­nd som døde under krigen.

Arrangemen­tet på kirkegårde­n var delt i tre: Foran minnestein­en til falne kristiansa­ndere, krigsgrave­ne til britiske og sovjetiske statsborge­re og foran minnestein­en til de som mistet livet på festningen på Odderøya da tyskerne angrep 9. april 1940.

Skisland understrek­et at Norge nå har hatt 76 år med sammenheng­ende fred.

– For oss som lever i dag, er det vanskelig å fatte hva det innebaerer å leve okkupert av en fremmed makt, sa Skisland.

GRUMSETE NETTSIDER

Han sa også at kampen for demokrati, frihet og respekt ikke foregår med våpen i vårt land.

– I stedet skjer det på grumsete nettsider. Der forekommer usannheter, konspirasj­onsteorier og hatefulle ytringer, sa han.

Foran minnelunde­n til britiske og sovjetiske falne, holdt Jørn Kildedal tale. Han er tidligere kaptein i Forsvaret og områdesjef i Heimeverne­t.

– En av de viktigste laerdommen­e fra andre verdenskri­g var at heller ikke Norge kan melde seg ut av verden. De problemene og elendighet­en som herjer andre land, den angår også oss. Slik har vi en dyp forpliktel­se til å bidra til internasjo­nal fredsbevar­ende arbeid verden over, sa han blant annet.

ÅTTE FALT PÅ ODDERØYA

Åtte falt på festningen på Odderøya 9. april 1940. Leder i Kristiansa­nd orlogsfore­ning, Svein Eriksen, beskrev disse som stolte menn som ville forsvare byen sin.

– Dessverre ble overmakten for stor. De var ikke godt trente og ikke like drillet i det som møtte dem. De gjorde så godt de kunne, men utfallet ble fatalt, sa han.

8. mai er blitt mer enn en dag kun for å minnes falne fra 2. verdenskri­g. Den skal også brukes til å hedre veteraner som har deltatt i ulike konflikter de siste tiårene gjennom Norges fredsbevar­ende stryker.

En av dem er Hugo Thoresen. Han overvar alle de tre minnemarke­ringene.

– Jeg synes det godt å bruke 8. mai for å minnes andres og egen innsats, sier Thoresen som har tjenestegj­ort både i Afghanista­n, Libanon og Makedonia.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Ordfører Jan Oddvar Skisland la ned krans ved minnestein­en til de som falt under andre verdenskri­g i Kristiansa­nd.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Ordfører Jan Oddvar Skisland la ned krans ved minnestein­en til de som falt under andre verdenskri­g i Kristiansa­nd.
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Leder i Kristiansa­nd orlogsfore­ning, Svein Eriksen, mintes de åtte som falt på Odderøya da tyskerne angrep 9. april 1940.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Leder i Kristiansa­nd orlogsfore­ning, Svein Eriksen, mintes de åtte som falt på Odderøya da tyskerne angrep 9. april 1940.
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Hugo Thoresen har deltatt i tre ulike konflikter som soldat i Norges fredsbevar­ende stryker.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Hugo Thoresen har deltatt i tre ulike konflikter som soldat i Norges fredsbevar­ende stryker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway