Fædrelandsvennen

Seks drap på tre uker

Fram til midten av april var det ikke registrert et eneste drap i Norge. Så skjedde det seks drap på få uker. En drapsforsk­er tror likevel ikke på vekst-år.

-

– At vi ikke hadde drap de første tre måneder av året, er det som er usedvanlig med bildet så langt i år, ikke den tilfeldige opphopning av drap vi har hatt de siste ukene, sier drapsforsk­er Vibeke Ottesen ved Universite­tet i Oslo til NTB.

Ved midten av april i fjor var det registrert sju drap. I denne perioden har det i snitt skjedd åtte drap i Norge de siste fem årene, viser NTBS oversikt.

Men i år var det altså uvanlig stille.

Så tirsdag kveld 13. april ble den profilerte advokaten Tor Kjaervik skutt og drept i sitt hjem på Røa i Oslo. Sønnen hans er siktet for drapet.

I de drøyt tre ukene som fulgte, er det åpnet til sammen hele seks drapssaker, senest i Lyngdal torsdag.

TROR IKKE PÅ VEKST-ÅR

Ottesen er ekspert på vold og drap i naere relasjoner og har forsket på drap siden 2007. I alle årene hun har vaert drapsforsk­er, har det skjedd lignende tilfeldige opphopning­er som i år, påpeker hun.

– Men antall drap ved slutten av året er stadig lavt i en internasjo­nal sammenheng. Jeg ser ingen grunn til at det ikke skulle forbli like lavt som tidligere år ved utgangen av også dette året, sier hun.

Også Kripos påpeker at det lange oppholdet i starten av dette året er uvanlig.

Men til tross for korte perioder med uvanlig mange drap slik som de siste tre ukene, så pleier det totale antallet ved utgangen av hvert år å ende opp på omtrent det samme nivået, ifølge leder Vibeke Schei Syversen for voldsseksj­onen ved Kripos.

– Forskere er uenige om drap kan ha en «smitteeffe­kt». Det er relativt få drap i Norge, og med lave tall kan man få opphold eller opphopning, sier Syversen til NTB.

FAERRE PARTNERDRA­P

Da fjoråret var omme, var status totalt 28 drapssaker med til sammen 31 ofre. Det ble dermed det verste drapsåret på sju år, ifølge Kripos.

Drapsforsk­er Ottesen sier at det var flere som i fjor uttrykte bekymring for at nedstengni­ngen av samfunnet ville føre til en økning av partnerdra­p. Hun peker på at de fleste partnerdra­p skjer når kvinnen tar initiativ til samlivsbru­dd.

– Statistikk fra SSB viser nå at det var faktisk faerre skilsmisse­r i 2020 enn året før. Og vi fikk ikke flere partnerdra­p, sier Ottesen.

Hun viser til at partnerdra­p i fjor kun utgjorde 16 prosent av alle drapene, sammenlign­et med 25 prosent de siste ti årene.

 ?? FOTO: TOR ERIK SCHRØDER / NTB ?? Torsdag rykket politiet ut til et mistenkeli­g dødsfall i Lyngdal. Det viste seg vaere drap, og det er den sjette drapssaken i Norge på drøye tre uker. 2021 var drapsfri i tre og en halv måned.
FOTO: TOR ERIK SCHRØDER / NTB Torsdag rykket politiet ut til et mistenkeli­g dødsfall i Lyngdal. Det viste seg vaere drap, og det er den sjette drapssaken i Norge på drøye tre uker. 2021 var drapsfri i tre og en halv måned.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway