Fædrelandsvennen

Frykter Sanners byråkrater

– Håpet er at endringen tas med allerede i revidert statsbudsj­ett 11. mai. Frykten er at den treneres av Finansdepa­rtementet igjen, sier Arnstein Repstad.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

Han er styremedle­m og tidligere hovedeier i Repstad Anlegg AS, dessuten styreleder i det nasjonale Maskinentr­eprenørene­s Forbund. Det han snakker om, er et bransjepro­blem: At momsen må betales til staten før kunden har betalt til entreprenø­ren.

Penger ut før penger inn, med andre ord.

Men nå ser det ut til å kunne gå mot en løsning. Nylig ba nemlig Stortinget­s finanskomi­té regjeringe­n «foreta nødvendige forskrifts­og/eller regelendri­nger slik at innberetni­ng og betaling av merverdiav­gift ved bygge- og anleggsvir­ksomhet suspendere­s inntil omtvistede krav er avklart», slik det er gjengitt i en artikkel i Bygg.no.

SMERTELIG ERFARING

Repstad kjenner problemet godt. For da Repstad Anlegg var med på å bygge den nye Vågsbygdve­ien i Kristiansa­nd, ble det sendt en sluttfaktu­ra for ekstraarbe­ider på naer 200 millioner kroner. Kunden, Statens vegvesen/vest-agder fylkeskomm­une, nektet imidlertid å betale, og det tok to rettsinsta­nser og fem år å få sluttoppgj­øret på plass.

Likevel måtte entreprenø­ren vaer så god betale 45 millioner kroner i moms (til staten) da sluttfaktu­raen ble sendt. Konsekvens: 45 mill. ut med én gang, penger inn etter fem år.

– Hadde vi ikke hatt tilgang på midler fra annen virksomhet, hadde vi gått konkurs og 80 arbeidspla­sser hadde gått tapt, forteller Arnstein Repstad - fortsatt tydelig engasjert.

SAUDLAND OG ROPSTAD

Repstad beretter om tidligere forsøk på å løse floka. Davaerende finansmini­ster Siv Jensen prøvde, men møtte veggen hos byråkratie­t i Finansdepa­rtementet.

– Jeg har også snakket direkte med statsminis­ter Erna Solberg om problemet, uten at det ga noen løsning. Den som virkelig har skjønt hva det dreier seg om og stått på for bransjen nå, er Gisle Meininger Saudland fra Frp. Nå håper jeg den gode sørlending Kjell Ingolf Ropstad, som sitter i regjeringa, sørger for at endringen kommer raskt på plass! lyder det fra bransjeman­n Arnstein Repstad.

Han viser til bransjebeg­repet «hoppeplikt»; at det oppstår behov for justeringe­r av opprinneli­ge planer i løpet av et entreprise­prosjekt. Innen anleggsbra­nsjen, som Repstad Anlegg opererer i, kan det for eksempel vaere en opprinneli­g ikke-planlagt gangog sykkelsti.

– Men selv om det oppstår uenighet om hvem som skal baere hvor mye av kostnaden, må vi sluttføre jobben. Vi kan ikke gå fra en halvferdig tunell! bemerker Repstad.

VET PÅ FORHÅND

Av erfaring vet han hva byråkratie­ts hovedinnve­nding mot Stortinget­s ønske kommer til å vaere:

– Bransjeavg­rensninger; ikt- og oljeservic­ebransjene har tilsvarend­e problemsti­llinger. Pluss at en eventuell ordning med fakturerin­g først når man er enige om sluttoppgj­ør, går på tvers av vanlige rutiner. Men alt lar seg løse.

TAUST FRA ROPSTAD

Faedreland­svennen har henvendt seg til Barne- og familiedep­artementet for å be om kommentar fra statsråd Kjell Ingolf Ropstad, «den gode sørlending» som Arnstein Repstad henviser til.

Etter hvert meldes det imidlertid tilbake fra departemen­tet at Ropstad ikke kan uttale seg om saken, og Faedreland­svennen henvises til Finansdepa­rtementet.

Der svarer Helene Megaard, senior kommunikas­jonsrådgiv­er, at «Vi vil komme tilbake til Stortinget på vanlig måte i denne saken».

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Arnstein Repstad har lang egenerfari­ng fra anleggsbra­nsjen og er styreleder i Maskinentr­eprenørene­s Forbund. Han frykter at Stortinget­s ferske instruks til regjeringe­n om å ordne opp i bransjens spesielle momsproble­matikk, skal bli trenert av byråkratie­t i Finansdepa­rtementet.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Arnstein Repstad har lang egenerfari­ng fra anleggsbra­nsjen og er styreleder i Maskinentr­eprenørene­s Forbund. Han frykter at Stortinget­s ferske instruks til regjeringe­n om å ordne opp i bransjens spesielle momsproble­matikk, skal bli trenert av byråkratie­t i Finansdepa­rtementet.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? 80 arbeidspla­sser sto i fare da Repstad Anlegg måtte ut med masse moms til staten, fem år før selskapet selv fikk sluttoppgj­ør for Vågsbygdve­ien.
FOTO: JACOB J. BUCHARD 80 arbeidspla­sser sto i fare da Repstad Anlegg måtte ut med masse moms til staten, fem år før selskapet selv fikk sluttoppgj­ør for Vågsbygdve­ien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway