Fædrelandsvennen

3000 faerre elever på besøk i fjor

Stiftelsen Arkivets ferske direktør sier at økonomien er under betryggend­e kontroll og i stadig vekst.

- FARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.nov

– Å jobbe for en visjon om større rom for menneskeve­rdet er fantastisk spennende. Og så må jeg si at jeg virkelig er blitt imponert over fagmiljøet her! sier Tina Storeslett­en Sødal.

Det var så seint som 19. april at hun forlot toppjobben i Strømmesti­ftelsen og tok overetter Audun Myhre som direktør for Stiftelsen Arkivet, som det formelle navnet lyder.

Men aller best liker organisasj­onen å omtale seg selv som« Arkivet freds-og menneskere­ttighets senter ».

Om økonomien til Stiftelsen Arkivet sier Sødal at den er «under betryggend­e kontroll og i stadig vekst». Det samsvarer da også med tallene fra 2020. Da endte inntektene på 24,3 millioner kroner, litt opp fra året før.

716.564 kroner, eller 2,9 prosent, stammet fra omvisninge­r, bevertning, sponsorer, husleie eller salg av bøker og tjenester.

Resten kom fra offentlige kilder, med staten som suverent størst.

Arkivet er eller sett av sju fredsog menneskere­ttighets sentra i Norge. Og som det også heter i egenomtale­n: «Et minnested og et nasjonalt forsknings-og formidling­ssenter. Med utgangspun­kt i andre verdenskri­g utvikler, formidler og anvender vi kunnskap som skaper større rom for menneskeve­rd.» På selveste frigjøring­sdagen 8. mai runder Arkivet 20 år.

– Thorbjørn Jagland kommer, men pandemien gjør at vi utsetter hovedmarke­ringen til september, opplyser Tina Storeslett­en Sødal. Fra Arkivets fyldige årsberetni­ng sakser vi et lite utdrag:

(...) Arkivet forsker, dokumenter­er og formidler historie for å skape et samfunn med større rom for menneskeve­rd .(...) Kunnskaps departemen­tet forventer at stiftelsen drivere t informasjo­ns-og dokumentas­jonssenter om krigshisto­rien, folkerette­n og menneskere­ttighetene med etsa er li g oppdrag å medvirket i let god topp la e ring s tilbud om fred og menneskere­ttigheter for barn og unge. (...) 5114 elever gjennomgik­k ulike undervisni­ngsopplegg. (I 2020, red.anm.) Dette er en nedgang på cirka 3000 elever fra 2019 og skyldes utelukkend­e nedstengni­ng på grunn av pandemien. (...)»

 ??  ?? Tina Storeslett­en Sødal (strengt tatt heter hun Kristine) er meget fersk direktør for Stiftelsen Arkivet.
Tina Storeslett­en Sødal (strengt tatt heter hun Kristine) er meget fersk direktør for Stiftelsen Arkivet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway