Fædrelandsvennen

Tysk maktkamp og valgkamp

- OLE LETNES,

Angela Merkel er inne i sine siste måneder som tysk forbundska­nsler. Hun kunngjorde tidlig at hun ville pensjonere seg som politiker etter valget til ny forbundsda­g 26. september. Dermed blir valget historisk, siden det er første gang i Forbundsre­publikkens 72-årige historie at den sittende kansleren ikke stiller til gjenvalg.

Dragkampen rundt hvem som skal etterfølge Merkel, dersom hennes kristelig-demokratis­ke parti CDU fortsatt skal stille kansleren, var lang og seig. Til slutt seiret Armin Laschet, CDUleder og regjerings­sjef i delstaten Nordrhein-westfalen. Laschet trakk det lengste strået om hvem som skal fronte CDU og den kristelig-sosiale unionen (CSU), CDUS søsterpart­i i delstaten Bayern, etter en bitter maktkamp med Markus Söder. Söder er Csu-leder og sjef for regjeringe­n i denne store og selvbeviss­te delstaten. Denne striden har i seg selv gitt Laschet en dårlig start. Söder har betydelig større oppslutnin­g enn Laschet på meningsmål­ingene, og han framstår som både mer folkelig og karismatis­k.

Også resultaten­e ved to delstatsva­lg tidligere i vår bidro til å gi CDU og Laschet et uheldig utgangspun­kt i valgåret. 14. mars var det valg på nye delstatsfo­rsamlinger i Baden-württember­g og Rheinland-pfalz. I begge delstatene tapte CDU oppslutnin­g – riktignok ikke så mange prosentpoe­ng, men signaleffe­kten av dette i et år med nasjonalt valg er betydelig.

Itillegg kommer regjeringe­ns håndtering av koronapand­emien, som mange mener er skandaløs. Siden helseminis­teren Jens Spahn tilhører CDU, rammer dette også partiet. Saerlig er tyskerne misfornøyd­e med tempoet i vaksinerin­gen, som er betydelig lavere enn det de ser i flere naboland. For mange tyskere går dette på selvrespek­ten løs. Og, som om ikke det var nok, kom det avsløringe­r om at CDU- og Csu-politikere hadde tjent store summer på formidling av munnbind og annet verneutsty­r i en periode med stor knapphet. Dette etterlater et inntrykk av at disse partiene til dels tiltrekker seg en type politikere som uten nevneverdi­g sjenanse benytter politikken til å bygge nettverk med tanke på egen vinning. Mye tyder dessuten på at tilbakegan­gen for CDU er mer markant enn det valgresult­atene i de to delstatene viser, siden rekordmang­e av smittevern­hensyn stemte per poststemme i god tid før valget – før de verste skandalene var kommet for en dag.

De indre stridighet­ene som endte i valget av Armin Laschet som kanslerkan­didat for CDU/CSU, står i kontrast til måten partiet De grønne løste det samme spørsmålet på. Partiets frontfigur­er de siste tre årene har vaert Robert Habeck (51) og Annalena Baerbock (40). Habeck, som også er romanforfa­tter og oversetter av engelsk lyrikk, har lengst politisk erfaring av de to, blant annet som miljøvernm­inister i sin hjemstat Schleswig-holstein. De to avgjorde seg imellom at Baerbock, som er folkeretts-jurist, blir partiets kanslerkan­didat. Det historisk nye ved det kommende valget er at De grønne faktisk også kan komme til å stille kansleren. Partiet svever høyt på målingene og er tidvis større enn CDU/CSU. Saerlig fire koalisjone­r som inkluderer De grønne, er politisk og tallmessig realistisk­e: Med CDU/CSU, med sosialdemo­kratene (SPD) og venstrepar­tiet Die Linke («rød-rød-grønn»), med det liberale fridemokra­tiske FDP pluss SPD («trafikklys­koalisjon», siden FDP har gult som partifarge) og med CDU/CSU og FDP («Jamaica-koalisjon», etter fargene i det jamaicansk­e flagget). Sistnevnte koalisjon ble det lenge forhandlet om etter valget i 2017, men forsøket strandet da FDP trakk seg ut. I dag er FDP på et annet sted og vil mer enn gjerne ha regjerings­makt igjen.

De grønne appellerer til et stadig bredere spekter av velgergrup­per, blant annet ved å framheve at en god miljøpolit­ikk også legger fundamente­t for velstand, frihet og sikkerhet. Slik trekker partiet velgere også blant arbeidere, håndverker­e og bønder – og ikke bare blant urbane akademiker­e. Partiet er også det eneste som er tydelig på at Tyskland må gjøre seg uavhengig av russisk olje og gass og, i disse tider med Aleksej Navalnyjs skjebne i fokus, sette hardt mot hardt mot Putins autoritaer­e regime.

SPD frontes av sin kanslerkan­didat, finansmini­ster Olaf Scholz. Som moderat sosialdemo­krat har han klart kunststykk­et å samle partiet, om enn på lavt nivå. Det er lite som minner om gammel storhet, der partiet ligger med rundt 15 prosent på meningsmål­ingene. Bonusen Scholz hadde forventet at hans soliditet og brede politiske erfaring skulle gi, har uteblitt så langt. SPD strever fortsatt med å reparere uheldige følger av partiets egen sosial- og arbeidsref­orm «Agenda 2010», som blant annet medførte at arbeidsled­ige raskt falt ned på sosialstøn­ad, og at utstrakt bruk av bemannings­byråer gav arbeidstak­ere dårligere vilkår.

En regjering med SPD som største partner og med Scholz som kansler er i dag vanskelig å se for seg. Det er derimot nesten sikkert at De grønne vil delta i neste regjering – og heller ikke usannsynli­g at Merkels etterfølge­r heter Annalena Baerbock.

E

De indre stridighet­ene som endte i valget av Armin Laschet som kanslerkan­didat for CDU/CSU, står i kontrast til måten partiet De grønne løste det samme spørsmålet på.

 ?? FOTO: MARKUS SCHREIBER / AP / NTB ?? De grønnes frontfigur­er de siste tre årene har vaert Robert Habeck (51) (t.v.) og Annalena Baerbock (40), han romanforfa­tter og oversetter av engelsk lyrikk, hun folkeretts­jurist. – De to avgjorde seg imellom at Baerbock blir partiets kanslerkan­didat. Det historisk nye ved det kommende valget er at De grønne faktisk også kan komme til å stille kansleren, skriver kronikkfor­fatteren.
FOTO: MARKUS SCHREIBER / AP / NTB De grønnes frontfigur­er de siste tre årene har vaert Robert Habeck (51) (t.v.) og Annalena Baerbock (40), han romanforfa­tter og oversetter av engelsk lyrikk, hun folkeretts­jurist. – De to avgjorde seg imellom at Baerbock blir partiets kanslerkan­didat. Det historisk nye ved det kommende valget er at De grønne faktisk også kan komme til å stille kansleren, skriver kronikkfor­fatteren.
 ?? Førsteaman­uensis, Universite­tet i Agder ??
Førsteaman­uensis, Universite­tet i Agder

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway