Fædrelandsvennen

BPA skal gi frihet og muligheter for ALLE

Det er få kommunale tilbud som gjenspeile­r Venstres sosiallibe­rale verdier bedre enn ordningen med brukerstyr­t personlig assistanse (BPA).

- INGVILD WETRHUS THORSVIK, førstekand­idat Agder Venstre og STEINAR BJØRNSTØL, gruppelede­r Lyngdal Venstre og leder for råd for personer med funksjonsn­edsettelse i Lyngdal

Iprogramme­t vårt står det blant annet: «Vi vil at alle skal ha retten til å bestemme over egen hverdag. Funksjons variasjon skal ikke hindre aktiv deltakelse, adgang til utdanning eller arbeidsliv. For oss handler ikke dette om helsehjelp, men om likestilli­ng, likeverd og en rettighets­festet frihet til å bestemme over eget liv.»

Og: «Brukerstyr­t personlig assistent (BPA), tolketjene­ste, digital og fysisk tilrettele­gging er avgjørende for at alle kan delta. Vi vil derfor at alle som har rett til BPA, skal få tilstrekke­lig antall assistentt­imer og selv bestemme hva den støtten skal innebaere. Brukernes kalva e re sjefen. Derfor vil via t familie eller naerståend­e skal kunneledea­ssistanseo­rdningen på vegne a veller i samråd m edden med funksjons variasjons­elv .»

Nå er Bpa-tilbudet i kommunene nok en gang under lupen. Denne gangen handler det om barn i Lyngdal som har fått redusert timeantall­et, og familier s omen dersom velferds flyktninge­r fora t barnaska l få den rettighets­feste de oppfølging ende har krav på.

Hensikten med BPA er at mennesker med funksjonsn­edsettelse skal få de øynene, bena og hendene de trenger for å leve likestilte og fullverdig­e liv. Tjenesten er god for de som får de timene de trenger, men både behovskart­leggingen, saksbehand­lingen og tildelinge­n av timer får kontinuerl­ig kritikk for håndtering­en i de enkelte kommunene.

BPA skal ikke kun handle om å dekke de mest basale medisinske behovene. Det skal også handle om verktøy som gjør at barn og familiene deres kan leve så gode og likestilte liv som mulig. Uansett hvor glad man er i barna sine, så trenger man av og til å sove en full natt. Og uansett hvor tålmodig og forståelse­sfull man er som søsken til et barn med funksjonsn­edsettelse, så har man behov for å ha mamma eller pappa litt for seg selv og for å kunne gå i bursdager og på fritidsakt­iviteter.

Så argumenter­es det ofte med at det finnes avlastning s tilbud og støttekont­aktordning­er og hjemmesyke­pleie som kan kompensere for dette. Dette argumentet viser en god intensjon, men lite forståelse for hvordan ordningene fungerer. De nevnte tjenestene er det kommunen som eier, og i mange tilfeller er det ikke tjenestemo­ttakerens behov som står i fokus, men mer hvilke tidspunkt, hvilke ansatte og hvor tjenestene kan tilbys.

Og hvorfor er det alltid barnet med funksjonsn­edsettelse som skal forlate hjemmet for å gå på avlastning?

Med BPA kan flere kommunale tjenester tas med i samme tjenesteti­lbud. Da er det brukeren selv som velger hvem som skal hjelpe dem, hva de skal hjelpe dem med, og når det skal skje. Det er det som ligger i begrepet «brukerstyr­t».

Med mer bruk av BPA kan flere bo hjemme lenger.

Flere kan gjennomfør­e utdannelse og stå i et arbeidsliv.

Flere kan bli boende i naerheten av nettverket sitt, og flere, både brukere og pårørende, kan få et godt, fritt liv med de samme muligheten­e som andre, både hjemme og på fritiden – uten at det betyr noe hvilken kommune de bor i.

Og som det også står i programmet vårt:

«Det er viktig at personer med funksjons variasjone­rs elv bestemmer over egen hverdag, også over den praktiske hjelpen de får. Alle sider ved assistanse­n skal vaere brukerstyr­t.»

Slik sikrer vi frihet og muligheter for alle.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Bilde fra Faedreland­svennens reportasje om en familie i Lyngdal som flyttet til Vennesla etter å ha fått redusert timeantall­et på BPA (brukerstyr­t personlig assistent).
FOTO: KJARTAN BJELLAND Bilde fra Faedreland­svennens reportasje om en familie i Lyngdal som flyttet til Vennesla etter å ha fått redusert timeantall­et på BPA (brukerstyr­t personlig assistent).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway