Fædrelandsvennen

Om senaborter på friske barn og finansieri­ng av abort i utlandet

Bakgrunn: I 2020 ble det foretatt 508 senaborter, 148 av disse mellom uke 19 og 21.

- INGELINN LOSSIUS-SKEIE, 1. kandidat til Stortinget 2021, Partiet De Kristne Vest-agder ROAR PETTERSEN

● 136 av senaborten­e var på friske og relativt mer utviklede foster og ble foretatt med begrunnels­en «omsorgen for barnet kan sette kvinnen i en vanskelig livssituas­jon». Formulerin­gen er problemati­sk, fordi den gir leger veldig stort tolkningsr­om. PDK ønsker ikke å åpne opp for abort av sosioøkono­miske grunner, i et av verdens rikeste land.

Helseminis­ter har i sin periode tatt initiativ til å redusere antall nemder og endre nemd-ordningen og mange betydelige forskrifte­r. Disse nye forskrifte­ne uthuler ordlyden i abortloven. Tall fra FHI viser at hele 99 prosent av søknadene om abort før uke 18 ble innvilget, i nemder. 99 prosent av alle kvinner som ønsker det, har dermed i praksis adgang til abort til uke 18, stikk i strid med ordlyden i abortloven.

Hva slags aborter foregår etter uke 12? Hvor mange friske barn blir abortert etter uke 12 og hvor god er begrunnels­en? Dette er uklart, da dokumentas­jonen av årsaker åpenbart ikke er forsvarlig. Tvillingab­ortsaken var legene ved St. Olavs Hospital tydelige på, at kvinner i praksis alltid vil få medhold, basert på kvinnens subjektive opplevelse av situasjone­n. Dessuten at noen leger tar abort i uke 13 og spør etterpå. Det hører også med til saken, at 17 ulovlige senaborter ble avdekket ved Rikshospit­alet i Norge, senest i 2014. Dette ble varslet av bekymrede jordmødre, som kjempet for å redde like store barn. Senabort på friske barn medfører relativt mer brutale aborter, sammenlign­et med aborter innen lovens grense. Vi i PDK vil også gjøre det klart at PDK ikke vil finansiere aborter eller abortveile­dning i utlandet, noe statsminis­teren og Høyre har bedrevet på våre alles vegne. Det får vaere måte må hva vi skal blande oss bort i! Disse abortene ønsker vi, som en liten nasjon i nord, ikke å bli medskyldig­e i, og det mener vi statsminis­teren og Høyre bør respektere.

Tiltak:

PDK har en nullvisjon for abort og har primaert et standpunkt om vern for det ufødte liv. Samtidig forholder vi oss til dagens situasjon, for å kunne redde flere:

PDK vil ha en bedre løsning enn dagens nemder, muligens med utgangspun­kt i en medisinsk komite. Dagens ordning ivaretar i praksis ikke hovedregel­en og intensjone­n i loven. Med hensyn til unntak fra abortloven, vil vi at medisinske årsaker skal vektlegges. PDK vil ha et register (tid, sted) som systematis­k viser oversikt over alle senaborter i Norge (uten navn). Hver sak skal inneholde en tydelig beskrivels­e av årsaken til senaborten. Hvis aborten skyldes fysisk skade hos fosteret, må denne spesifiser­es, slik at man unngår aborter på grunn av for eksempel små, ubetydelig­e skader som for eksempel hareskår. Dette for å få oversikt over antall senaborter og årsakene til disse. Senaborter av sosioøkono­miske grunner skal ikke forekomme. PDK vil jobbe for innenlands­adopsjon, eks semiåpen, og gi mor økt innflytels­e over hvem som skal få adoptere hennes barn. Vi vil at leger skal bli personlig strafferet­tslig ansvarlig for aborter utført etter lovens grense, uten gyldig medisinsk begrunnels­e hos mor eller barn. Norge må straks slutte å finansiere aborter i utlandet.

(Kilde til tall: VG, Strid om abortnemde­ne: Nesten alle får søknadene innvilget Andreas Haakonsen 15.04.21)

 ?? FOTO: TORE MEEK / NTB ??
FOTO: TORE MEEK / NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway