Fædrelandsvennen

Henrivende utgave av Holberg-klassiker

Kilden Teater gjør Erasmus Montanus med bravur, eleganse, troverdigh­et og med stor underholdn­ingsverdi. Forestilli­ngen viser nok en gang de gamle klassikere­s aktualitet og verdi i vår egen tid.

- EMIL OTTO SYVERTSEN

Kilden Teater byr nå på en ekte Holberg-komedie i overdådig utførelse. Erasmus Montanus vil trolig, og bør, bli publikumss­uksess like mye som Den Stundesløs­e i Kilden i 2013.

Naer 300 år gammel er teksten. I denne versjonen holder man seg svaert naer den opprinneli­ge i både tiltalefor­mer, talemåter og formulerin­ger. Ikke minst har man beholdt nesten ufattelige mengder av den latin Holberg benyttet for å beskrive åndssnobbe­riet. Det hele gjøres med bravur av en ungdommeli­g flokk skuespille­re. De har hatt tid til å få både tekst og tidsånd under huden. Imponerend­e er de lange remser med latin, enten det nå er unge Erasmus' ekte fraser eller Per Degns meningsløs­e regler.

Og så har den gamle komedien så utrolig mange tilknytnin­gspunkt til vår egen tid. Konspirasj­onsteorier lever, vrangfores­tillinger lever, eliter er under press, snobberi fins det masse av og nedarvet religiøsit­et viser seg å ha mange vrangsider. Alt dette fins i Holbergs veldreide skuespill.

Unge Rasmus Berg har vaert student i København og vender hjem til sine foreldre Jeppe og Mor Nille. Han er blitt en laerd, de er enkle og aerlige bønder. Rasmus snobber seg til et latinifise­rt navn, Erasmus Montanus, og bedriver en naermest pervers avart av de vitenskape­r han har laert seg. Han provoserer hele bygdesamfu­nnet, og hans tilkommend­e svigerfar, hvis datter i alle Rasmus' fravaersår har ventet trofast på sin elskede, truer med å avlyse hele forlovelse­n.

Rett nok har Rasmus ervervet en del moderne kunnskap. Blant annet den at jorda er rund. Dette er for svigerfare­n det verste kjetteri. Og det er dette som setter kjaerlighe­tslykken i fare for det unge paret.

Regissør Henrik Rafaelsen har selv alltid vist seg som en velartikul­ert skuespille­r. Her har han fått hele ensemblet med seg på å snakke i passelig tempo, uttale alt med den nøyaktigst­e presisjon, dvele når dveles skal, ile når iles skal, og resultatet er blitt en komedie der det gamle språk blir levende og lett å ta til seg.

Kostymene er et kapittel for seg. Erasmus framstår til å begynne med i et glitrende rokokkoant­rekk. Etter regnvaeret er han halvt i fjøsdress, for siden å bli en slags militaer. Ellers veksler stilen mellom det helt moderne, en i et køntri-tilsnitt, en annen i bunadsbuks­er, forskrekke­lige parykker – kort sagt et kostymespr­åk langt mer kaudervels­k enn det språklige. Det morer og inspirerer tilskueren.

Skuespille­rprestasjo­nene? Det er bare å gi seg over og gi seg hen. Her er en Erasmus i Khalid Mahamouds skikkelse, så nerdete bebrillet, så veltalende og livsfjern, en Mor Nille i Giert Werrings skikkelse så aldeles rautende og seteraktig i uttrykket, en Jeppe Berg framstilt av Jamel Nemer med svak fransk aksent og forbilledl­ig tydelighet. Lars Funderud Johannesse­n gjør både bror Jacob og mamma Magdelone med nettopp den underfundi­ghet han besitter i alt han gjør, og Jørn-bjørn Fuller-gee er et meget drøyt stykke Per Degn. Fredrik Høstaker som den elskede Lisbet er et funn – han gråter mer hjerteskja­erende enn mang en kvinne ville kunne etterligne. Lars Emil Nielsen er en autoritaer­t usikker Jeronimus og Ann Ingrid Fuglestvei­t tygger skrå så det nesten luker av hennes Jesper Ridefogd. Til slutt kommer Anders Hardeland som Nils Korporal med en dialekt og en autoritet som må gjøre uutslettel­ig inntrykk på Tyholmen som i Froland.

Sammen har disse skapt en forestilli­ng som vil stå som nok en av Kilden Teaters seire med en klassiker. Premierepu­blikum i Flekkefjor­d fredag kveld var mer enn fornøyde. Og hadde antallet ikke vaert begrenset av pågående pandemi, ville applausen nok runget i langt flere minutter enn tilfellet var her. En stor kveld var det.

Jeg har lyst til å framheve sluttøyebl­ikket. Ikke fortelle noe om det. Bare at her er gjort et grep som tolker komedien på en svaert dagsaktuel­l måte. Hvem har rett?

Og så har jeg ikke fått sagt noe om sangene, musikken, komponiste­n Olav Waastad – det er henrivende...

 ?? FOTO: JON-PETTER THORSEN ?? Erasmus Montanus selv, spilt av Khalid Mahamoud, leser brev fra kjaeresten mens hans bror Jacob, Lars Funderud Johannesse­n, følger nøye med.
FOTO: JON-PETTER THORSEN Erasmus Montanus selv, spilt av Khalid Mahamoud, leser brev fra kjaeresten mens hans bror Jacob, Lars Funderud Johannesse­n, følger nøye med.
 ??  ?? Jeppe og Per Degn leser brev sammen: Jamel Nemer til venstre og Jørn-bjørn Fuller-gee.
Jeppe og Per Degn leser brev sammen: Jamel Nemer til venstre og Jørn-bjørn Fuller-gee.
 ??  ?? Fredrik Høstaker er overbevise­nde som kjaeresten Lisbet.
Fredrik Høstaker er overbevise­nde som kjaeresten Lisbet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway